Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.10.2020

Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalilla 15.–18.10. kuullaan kaikki seitsemän sinfoniaa ja viulukonsertto

Sinfonia Lahden 21. kansainvälinen Sibelius-festivaali järjestetään Lahden Sibeliustalossa 15.–18.10.2020. Sibelius-festivaalin taiteellinen johtaja on Sinfonia Lahden ylikapellimestari Dima Slobodeniouk. Slobodenioukin johdolla Sinfonia Lahden esittämänä kuullaan kolmessa orkesterikonsertissa 15.–17.10. Sibeliuksen kaikki seitsemän sinfoniaa ja viulukonsertto.

Kuva on Sibelius-talon konserttisalin konsertista, jossa on orkesteri kiittämässä ja sali täynnä yleisöä.

Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalin 2019 konsertti. Kuva: Maarit Kytöharju

 

Viulukonserton solistina esiintyy vuoden 2000 kansainvälisen Sibelius-viulukilpailun Helsingissä ja vuoden 2005 Kuningatar Elisabet -viulukilpailun Brysselissä voittanut armenialaisviulisti Sergei Hatšatrjan. Hatšatrjan esiintyy Sinfonia Lahden kanssa nyt ensi kerran.

Festivaalin päättävässä Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) konsertissa Sibeliustalossa sunnuntaiaamuna 18.10. on ennenkuulumaton mahdollisuus kuulla Sibeliuksen orkesteriteoksia Sibeliuksen ajan mukaisilla soittimilla esitettynä.

Konsertti aloittaa Suomalaisen barokkiorkesterin Sibelius ja aikalaiset -projektin, jossa barokin ja klassismin aikakauden teoksien esittämisen mullistanut historiallinen esityskäytäntöjen tutkiminen ja ennen kaikkea nykyajasta poikkeavat soittimet valjastetaan Sibeliuksen orkesterimusiikin käyttöön. Tämän myötä odotettavissa on erilainen sointikokemus, läpikuultavampi ja kevyempi kuin mihin yleisesti on totuttu. Konsertin johtaa Sibelius ja aikalaiset -projektin ideoinut kapellimestari Tomas Djupsjöbacka, ja viulusolistina esiintyy Antti Tikkanen.

 

Kuvassa on viulisti Sergei Hatsarjan, joka katsoo viuluaan.  Kuva on musta-valkoinen.

Sergei Hatsarjan. Kuva: Marco Borggreve

 

Perjantai-iltapäivällä 16.10. Lahden musiikkiopiston Kalevi Aho -salissa pianoresitaalin soittaa kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun Helsingissä vuonna 2017 voittanut yhdysvaltalaispianisti Mackenzie Melemed. Lauantai-iltapäivällä 17.10. samaisessa salissa on lauluresitaali esiintyjinään II kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun vuonna 2011 voittanut sopraano Hedvig Paulig ja yksi johtavista Sibelius-asiantuntijoista, pianisti Folke Gräsbeck.