Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.03.2024

SEX - sukupolvia ja sukupuolia kantaesitys ruotii seksuaalisuutta yli sukupolvi- ja sukupuolirajojen neljän teatterin yhteistyönä

Teatteri Siperian syksyn 2024 päätuotanto on yhteistuotantona Teatteri Siperian, Tampereen Työväen Teatterin, Kotkan kaupunginteatterin ja Lahden kaupunginteatterin kesken toteutettava kantaesitys SEX – sukupolvia & sukupuolia. Esitys käsittelee seksuaalisuutta avoimesti ja rohkeasti yli sukupolvirajojen.

Kuvassa on roosan värisellä taustalla keskellä kolme näyttelijänaista, joilla on jokaisella kädessään yksi kirjain, josta tulee sana sex. Alla on valkoisella sanat sukupolvia & sukupuolia.

Kuva: Kari Sunnari

 

Musiikillisen komedian on kirjoittanut Valto Kuuluvainen ja sen ohjaa Minna Koskela. Näyttelijöinä toimivat: Sari Havas, Aija Pahkala ja Raisa Vattulainen. Valo-, ääni- ja videosuunnittelun toteuttaa Jussi Virkki ja lavastuksen ja pukusuunnittelun Tiina Hauta-aho. Tuotannon organisoinnista vastaa Teatteri Siperian Marika Heiskanen.

Näytelmän ensi-ilta on Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämöllä 31.10.2024 ja esitykset Tampereella ovat ajalla 30.10-11.12.2024. Tampereen esitysjakson jälkeen keväällä 2025 esitys siirtyy Kotkan kaupunginteatteriin ja Lahden kaupunginteatteriin. Kotkan ja Lahden esitysaikataulut julkaistaan myöhemmin.

SEX – sukupolvia & sukupuolia

Putositko kelkasta? Etkö ymmärrä, mitä lehdissä kirjoitetaan? Aiheuttaako sosiaalisenmedian paljastelukulttuuri vatsahaavan? Tämä on esitys sinulle.

Koronaeristykset ovat viimein ohi, ja Riitan pitäisi palata töihin, mutta kahvihuoneen tunnelma ei ole entisellään. Ennen niin tuttu ja turvallinen työyhteisö on muutoksen kourissa, eikä Riitta löydä kipeästi tarvitsemaansa turvapaikkaa lähisuhteiden myllerrykseltä. Riitan esikoinen on tehnyt käsittämättömän paljastuksen, mies painostaa Riittaa aviosuhteen avaamiseen, ja Riitta itse huomaa olevansa täysin poissa muodista.

Sukupolvien ja sukupuolien kuilu aukeaa railona. Riitta kokee, että hänen olisi muututtava, mutta miten? Kuka kertoisi mitä tapahtuu, ja miten siihen kaikkeen voi suhtautua?

SEX – sukupolvia & sukupuolia on musiikillinen komedia normeista ja ennakkoluuloista, jotka määrittelevät meitä, vajaaksi jääneestä seksuaalikasvatuksesta ja toisten todellisen kohtaamisen vaikeudesta. Miksi vain nuoret saavat olla seksuaalisia? Miksi on niin vaikeaa nähdä omien ennakko-oletustensa toiselle puolelle? Ja kuka on mennyt soittamaan Vähemmistöneuvontaan?

Esitys on Teatteri Siperian, Tampereen Työväen Teatterin, Lahden kaupunginteatterin sekä Kotkan kaupunginteatterin yhteistuotanto.

Yhteistyössä on mukana Pirkanmaan SETA – Sinuiksi ry sekä Sexpo. Esitystä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Ohjaaja Minna Koskelan sitaatti näytelmän sisällöistä:

"Kyllä luonto tikanpojan puuhun ajaa", kuuluu vanha sanonta, kun seksistä
puhutaan. Entä, jos ei ajakaan? Tai jos puu onkin ihan erilainen kuin kuvittelit, ja tikka ja puu ovat molemmat ihan pihalla vuosikymmenestä toiseen?  Läheisyys, yhteenkuuluvaisuuden tunne, seksin tuoma ilo herättää vieläkin häpeää ja hämmennystä. Näytelmän päähenkilö Riitta on tahtomattaan joutunut tilanteeseen, jossa hän joutuu punnitsemaan omat oppinsa ja norminsa sukupuolisuuden ja seksin suhteen. Hiljaisuus ja hyssyttely ei ole enää mahdollista, kun uusi sukupolvi vaatii avoimuutta ja rehellisyyttä."

Esityksen valmistava työryhmä

Käsikirjoitus Valto Kuuluvainen
Musiikki Petra Lampinen
Ohjaus Minna Koskela
Lavastus- ja pukusuunnittelu Tiina Hauta-aho
Valo-, ääni- ja videosuunnittelu Jussi Virkki
Vastaava tuottaja Marika Heiskanen/Teatteri Siperia
Rooleissa Sari Havas, Aija Pahkala, Raisa Vattulainen

Kantaesitys 31.10.2024 Eino Salmelaisen näyttämöllä

Minna Koskela on käsi­kirjoittaja, näyttelijä ja ohjaaja. Koskela tunnetaan erityisesti tv-sarjasta Kumman kaa, jossa hän oli käsikirjoittajana ja esiintyi Ellu Jokisen roolissa. Hän on kirjoittanut ja ohjannut useita näytelmiä, ja tänä vuonna Koskela nähdään myös Pokka pitää -esityksen pääroolissa Hyacinth Bucketina Tampereen Komediateatterissa.

Näytelmäkirjailija Valto Kuuluvainen (s. 1981) valmistui Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2014. Hän on työskennellyt näytelmäkirjailijana sekä freelancerina teatterin ja esitystaiteen eri tehtävissä niin dramaturgina kuin ohjaajanakin.

https://teatterisiperia.net/ohjelmisto/sex-esitys/