Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.01.2022

Serlachius-museoihin Trish Morrissey - autofiktiot kuljettavat naiseuden ja äitiyden teemoihin

Irlantilaisen valokuvataiteilijan laaja retrospektiivinen näyttely Trish Morrissey: Autofiktiot. Kaksikymmentä vuotta kuvakerrontaa vie naiseuden ja äitiyden teemojen äärelle. Serlachius-museo Gustafissa 5.2.2022 avautuva näyttely on Morrisseyn ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Sen on kuratoinut Kate Best.

Irlantilaisen valokuvataiteilijan Trish Morrisseyn retrospektiivinen näyttely avautuu Serlachius-museo Gustafissa 5.2.2022.

Trish Morrissey. Kuva:  Omakuva etanan kanssa.

Trish Morrissey (s. 1967) kuuluu naiskuvaajien sukupolveen, joka toteuttaa lavastettuja valokuvia ja esiintyy usein itse niissä. Englannissa vuodesta 1990 asunut Morrissey yhdistelee tuotannossaan performanssia, valokuvaa ja liikkuvaa kuvaa. Hän luo teoksiinsa fiktiivisiä hahmoja tutkien käsityksiä naisen roolista, kehosta ja perheestä.

Morrissey ammentaa aiheita sekä nykytaiteesta että taidehistoriasta, ja hänen tuotannossaan on vahva omaelämäkerrallinen näkökulma. Taiteilija esiintyy itse teoksissaan ja valitsee hahmoja, joihin samaistuu. Tuloksena on eräänlaista autofiktiota, joka antaa hänelle mahdollisuuden käsitellä omaa elämäänsä toisten ihmisten unohdettujen tai sivuutettujen tarinoiden kautta.

Trish Morrisseyn tunnetuimpiin teossarjoihin kuuluu Seitsemän vuotta (2001–2004), jonka hän toteutti sisarensa kanssa lavastaen uudelleen todellisia ja kuviteltua kohtauksia perhevalokuvista. Joskus hän esittää kuvissa lasta, joskus perheen äitiä. Henkilöiden eleet ja ilmeet vihjaavat piiloon jääneisiin tarinoihin ja paljastavat perhealbumiin sisältyviä psykologisia jännitteitä.

Julkisivu-sarjassaan (2005–2007) taiteilija houkutteli uimarannoilla oleskelevia perheitä kuviin. Huolellisesti lavastetuissa kuvissa Morrissey otti perheen äidin roolin samalla, kun tämä painoi kameran laukaisijaa. Esikoistaan tuolloin odottanut Morrissey sai valokuvien kautta esimakua äitiydestä. Samalla valokuvat heijastelevat lapsuusmuistoja perhelomilta.

Mänttäläisten tarinoita entisessä pääkonttorissa

Trish Morrisseyn tuotantoa on nähty Serlachius-museoissa aiemminkin. Hän toteutti vuonna 2015 Kaukainen kosketus -näyttelyyn teossarjan Kymmenen ihmistä matkalaukussa. Taiteilija valitsi Serlachius-museoiden kuva-arkistosta valokuvia, jotka esittivät tavallisia, usein nimettömäksi jääviä kaupunkilaisia, lavasti uudelleen kymmenen kuvaa ja otti niissä kuvattavien roolit. Nyt nämä ”mänttäläiset” nähdään entisen Serlachius-yhtiön pääkonttorin seinillä.

Kuvassa poseeraa Trish Morrissey G. A. Serlachius Oy:n työntekijänä Loukkusuon turvesuolla sodan aikana otetun kuvan mukaisesti.

Trish Morrissey, Nainen, 1943/2015, Loukkusuon turvesuolla. Kuva: Trish Morrissey

Näyttelyyn tulee myös uusi teoskokonaisuus, joka pohjautuu väljästi Sigrid Trish Morrissey(Sissi) Serlachiuksen ja Ruth Serlachiuksen elämäntarinoihin. Naisia yhdisti vuorineuvos Gösta Serlachius, jonka ensimmäinen vaimo oli Sissi ja toinen Ruth. Immersiivinen teos Eupnea yhdistää naisten kokemukset ja punoo ne taiteilijan omaan elämäntarinaan. Samalla teos luotaa menetyksen, kaipuun ja halun teemoja ja yhdistää ne koronapandemian aiheuttamaan traumaan.

 

Trish Morrissey: Autofiktiot. Kaksikymmentä vuotta kuvakerrontaa -näyttely on avoinna Serlachius-museo Gustafissa 5.2.2022–8.1.2023.