Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.12.2023

Sellisti Jussi Makkosen ja pianisti Nazig Azezianin Finlandia-video kuvattu Kolilla - konsertoivat Sibeliuksen syntymäpäivänä Espanjassa

Sellisti Jussi Makkosen ja pianisti Nazig Azezianin Finlandia-video kuvattu kolilla - konsertoivat Espanjassa Sibeliuksen syntymäpäivänä Espanjassa

Kuvassa ovat ruskean flyygelin takana Nazig Azezian istumassa ja Jussi Makkonen seisomassa. Taustalla on Kolin kesämaisema järvineen ja saarineen.

Nazig Azezian ja Jussi Makkonen Kolilla. Kuva: Svetoslav Lavrenchuk

 

Sellisti Jussi Makkosen ja pianisti Nazig Azezianin Sibeliuksen Finlandian musiikkivideo on kuvattu Suomen kansallismaisemassa Kolilla sekä Break Sokos Hotel Kolin katolla. Sibeliuksen Finlandia, op. 26 on jatkoa Makkosen ja Azezianin luontoaiheisille ja kansallisromanttisille musiikivideoille.

Videoita he ovat kuvanneet Sibeliuksen lisäksi myös Oskar Merikannon ja Heino Kasken tunnetuimpiin sävellyksiin. Videoita on kuvattu historiallisesti merkittävissä ja Suomen luontoa monipuolisesti kuvaavissa maisemissa mm. Ruunaan koskilla Lieksassa, Sibeliuksen kotimuseossa Ainolassa, Telkkämäen perinnetilalla Kaavilla, Pielisen jäätiellä Pohjois-Karjalassa, Kotkan saaristossa ja Keravan maaseudulla.

Finlandia-musiikkivideon on ohjannut Pekka Varonen. Alun perin orkesterille sävelletyn teoksen on sovittanut sellolle ja pianolle Matti Makkonen.

 

 

Klassista musiikkia laajalle yleisölle tunnetuksi tekevät videot ovat olleet tärkeässä roolissa Jussin ja Nazigin musiikkikasvatuksellisessa työssä ja konserteissa, jotka ovat saavuttaneet jo yli 500 000 lasta ja nuorta eri puolilla maailmaa.

Jussi ja Nazig konsertoivat 8.12. Sibeliuksen syntymäpäivänä Almuñécarissa, Espanjassa. Kulttuurikeskus Casa de la Culturassa järjestettävässä konsertissa kuullaan mm. harvinainen sovitus yhdestä Sibeliuksen viimeisemmiksi jääneistä orkesteriteoksista, Myrsky, Op. 109. Muutamia vuosia sitten löytyneen sovituksen teki aikoinaan kapellimestari Jussi Jalas, joka oli naimisissa Sibeliuksen tyttären Margaretan kanssa.

Jussi ja Nazig konsertoivat ja luennoivat viime huhtikuussa Toledossa, Espanjassa Conservatorio Profesional de Música Jacinto Guerrerossa sekä konsertoivat Madridissa Conservatorio Profesional De  Música De Madrid Victoria De Los Ángelesissa. Vierailu Toledossa toteuttettiin Helsingin, Lahden ja Joensuun konservatorioiden hallinnoiman Erasmus+ (Music without Frontiers 5) -asiantuntijavaihtohankkeen puitteissa. Jussin ja Nazigin vierailuohjelmaan kuului muun muassa suomalaista musiikkia esittelevä konsertti sekä ammattiopiskelijoille suunnattu uraluento. Lisäksi Jussi piti konservatorion sellonsoiton opiskelijoille mestarikurssin.

Jussin, Nazigin ja kirjailija ja kuvittaja Katri Kirkkopellon Soiva metsä -kirja on saavuttanut suuren suosion ja myynyt platinalevyyn oikeuttavan määrän (yli 20 000 kappaletta) ja tuonut näin Sibeliusta ja klassista musiikkia lähemmäs lapsikuulijoita. Syksyllä 2022 ja 2023 Jussi ja Nazig esiintyivät Soiva metsä -konsertilla Lahden Sibelius-festivaalilla kapellimestari Dalia Stasevskan kutsumina.

Konsertti toteutettiin Lahden kaupunginteatterin näyttelijä Tapani Kalliomäen kanssa. Soivasta metsästä ja vuonna 2019 ilmestyneestä kirjasta ja levystä koostuvan Lintu Sininen -kokonaisuuden pohjalta on käsikirjoittaja Juho Golnick luonut Suomen Kulttuurirahaston apurahan turvin käsikirjoitukset teatterin näyttämölle. Tulevina vuosina Soiva metsä ja Lintu Sininen -sävelet ja tarinat heräävät eloon näyttämöllisinä kokonaisuuksina, joissa Jussin ja Nazigin mukana on aina näyttelijä.

Jussin ja Nazigin konserttikiertueet, luennot ja mestarikurssit ovat vieneet taiteilijat useisiin Euroopan maihin, Meksikoon ja Yhdysvaltoihin, jossa he konsertoivat ennen pandemiaa kahdesti vuodessa. Muutaman viime vuoden aikana he ovat konsertoineet Suomen lisäksi Ruotsissa ja Espanjassa. Heidän kamarikonserttinsa Makkosen taiteilijakodissa ovat myös olleet erittäin suosittuja koronan jälkeen sekä striiminä rajoitusten aikana.

Koli on Suomen tunnetuin kansallismaisema ja nyt julkaistava Finlandia-video juhlistaa osaltaan vuoden 2023 alussa alkanutta Lieksan kaupungin 50-juhlavuotta. Videon tuotantoa ovat tukeneet Lieksan kaupunki, Lieksan Kehitys Oy LieKe, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Break Sokos Hotel Koli.

https: //jussimakkonen.com