Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 18.06.2024

Seinäjoen kaupunginteatterin kesässä Tootsie-musikkaali - pääosassa Antti Lang, joka pitää koomisista rooleista

Näyttelijä Antti Lang esittää Törnävän kesäteatterissa yli-itsevarmaa jätkää, joka naamioituu naiseksi saadakseen huippuroolin Broadwaylla. Tootsie-musikaalikomedian päähenkilö kikkailee itsensä samalla syvälle oman juonensa syövereihin.

Kuvassa on Antti Lant Tootsiena puolivartalokuvassa. Hänellä on ruskea peruukki päässään ja ruskean kiiltävä mekko.  Oikeassa kädessä on huulipuna ja partaterä. Tausta on violetti ja siinä on pinkkejä palloja.

Antti Lang esittää Tootsie-musikaalissa näyttelijä Michaelia, joka roolityön toivossa naamioituu Dorothy -nimiseksi naisnäyttelijäksi.  Kuva: Johanna Tirronen ja Emilia Boulevard

 

Näyttelijä Antti Lang ei ollut ennättänyt haaveillakaan Michael Dorseyn roolista, kun sitä jo hänelle tarjottiin.
- En tiennyt, että Tootsiesta on tehty musikaali, ennen kuin ohjaaja Jani Johansson soitti ja kysyi kiinnostustani Seinäjoen projektiin. Sen jälkeen olin kyllä kiinnostunut.

Tootsie, lyömätön lyyli -musikaalikomedia sijoittuu New Yorkin teatterimaailmaan. Siellä säätää taitava, mutta suulas näyttelijä, jota ei tahdota palkata roolitöihin. Michael päättää tarttua vielä yhteen oljenkorteen: hän naamioituu naisnäyttelijäksi.

Seuraisiko itse Lang vimmaisen Michaelin esimerkkiä työnhakutilanteessa?
- En ehkä menisi moisiin äärimmäisyyksiin. Ja olisin nopeammin hyväksyväinen, jos minulle ei kerta kaikkiaan avaudu yksikään ovi.

Vuonna 2004 Teatterikorkeakoulusta valmistunut Lang erikoistui viimeisenä opiskeluvuonnaan musiikkiteatteriin. Vastikään hän näytteli Rossin roolin Friends-parodiamusikaalissa. Ovatko musikaalit ja komediat mielitöitäsi?
- Olen sielultani draamanäyttelijä, mutta jotenkin tuntuu nuo koomiset roolit sitten kuitenkin olevan vahvuuksiani.

Tootsie-musikaalin edetessä ”Dorothy” saa himoamansa roolin ja nousee Broadwayn tähtien joukkoon. Hän kuitenkin rakastuu näyttelijäkollegaansa ja piilottelun, ja ehkä paljastumisenkin toivossa, mies kikkailee itsensä tilanteeseen, joka ei millään mittarilla voi päättyä hyvin. Lopulta päähenkilö joutuu valitsemaan kumpi uhrata, makoisa tähteys vai elämänrakkaus?
- Toivon ihmisten ymmärtävän, että tässä ei naureta sellaisille asioille kuten ”mies mekossa”, vaan tilanteelle, joka on jo lähtökohtaisesti katastrofi.

Huippujoukko näyttämöllä

Tootsie-musikaalin ohjaa Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijänä tunnettu Jani Johansson.
- Ohjaaminen on lähellä sydän­täni ja olen­kin aina johtajille vinkannut, että jos sauma aukeaa, olen valmis haasteeseen. On mahtavaa päästä puikkoihin taas. Ja näytelmä, se on tosi hyvä! Tootsie on koskettava, kaunis ja koominen yhtä aikaa.

Tunnustusta saa myös musikaalin monipuolinen ja humoristinen musiikki ja ennen kaikkea näyttelijät.
- Meillä on lavalla todella taitavia laulajia, Johansson ja kapellimestari Tony Sikström kiittävät harjoitusten lomassa.

Antti Langin Michael/Dorothy-päähahmon rinnalla muissa rooleissa nähdään Lauri Ketonen, Maija Lang, Maija Siljander, Reidar Palmgren, Satu Silvo, Henrik Hammarberg, Väinö Riihimäki, Anna Pukkila, Vendela Nylund ja Laura Eriksson.

Musikaalin koreografi on Henri Sarajärvi. Lavastuksen on suunnitellut Juho Lindström, puvustuksen Leena Rintala, naamioinnin Katriina Riihimäki ja äänet Sami Lust.

Musikaali perustuu Dustin Hoffmanin ja Jessica Langen tähdittämään, Oscar-palkittuun elokuvaan 80-luvulta. Broadwaylla ensi-iltansa 2019 saaneen musikaalin on kirjoittanut Robert Horn ja säveltänyt David Yazbek. Suomennos on koomisen sanataiteilun mestarin, Mikko Koivusalon tuttua huippulaatua.

Ensi-iltansa Tootsie saa lauantaina 6. heinäkuuta. Esitykset Törnävän kesäteatterissa jatkuvat 17. elokuuta saakka.

https://seinajoenkaupunginteatteri.fi/