Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.05.2023

Säveltäjä ja kapellimestari Eeva Konnun luotsaama Musiikkiteatterifestivaali esittelee tulevan kauden musikaaliensi-illat

Festivaalin ohjelma koostuu musikaaliesityksistä, mestarikursseista sekä uusien teosten avoimista workshopeista. ” Koemme tärkeäksi järjestää musikaalialan tekijöille kohtaamispaikan, missä nähdä, vaikuttua ja verkostoitua alalla.” 

Kuvassa on alempana kahden nuorehkon naisen ja ylempänä heidän keskellään takana yhden miehen kasvot katse oikealle suunnattuna.  Takana on selin ihmisiä.

Kerrosten välissä. Kuva: Musiikkiteatteri NYT

 

Musikaalidramaturgiasta ja musikaalien käsikirjoittamisesta tulee luennoimaan Guildford School of Actingin (Surreyn yliopisto) lehtori Julian Woolford (UK). Mestarikurssien kouluttajina toimivat koreografi Chris Whittaker (UK), steppikoreografi Säde Kajovaara sekä musikaalilaulutyylien valmentaja Emilia Nyman.
 
Festivaalin pääohjelmiston neljästä esityksestä kolme on kotimaisia musikaaleja: Turun kaupunginteatterin, Rasila-Haavisto-Kähärän musikaali Kysy siskoilta, Musiikkiteatteri Kapsäkissä kantaesitetty, Hanna Vahtikarin ja Marzi Nymanin Kuin raivo äiti sekä Musiikkiteatteri NYT -ryhmän, helmikuussa 2023 kantaesitetty Kerrosten välissä.
 
Neljäntenä esityksenä on gaala Musikaaliensi-illat Suomessa 2023-2024, jossa esitellään alkavan teatterikauden musikaaliensi-illat. ”Gaalan ideana on, että musikaalikenttämme esittäytyy yhtenä, koko maan laajuisena rintamana, ei teattereina toistensa kilpailijoina. Tarkoituksena on myös näyttää kuinka laaja, omalakinen ja moninainen musikaali esittävän taiteen lajina on.“ kiteyttää festivaalin taiteellinen johtaja Eeva Kontu. Gaalassa jaetaan myös ”Vuoden musiikkiteatterintekijä”-palkinto, joka viime vuonna jaettiin säveltäjä-muusikko Henri Lyysaarelle.
 
Pääohjelmiston lisäksi Musiikkiteatterifestivaalilla nähdään uusien, vielä kantaesittämättömien musikaalien workshopkatselmuksia. ”Haluamme tuoda Suomeen ulkomailta tutun workshop-kulttuurin ja antaa uusille tekijöille alustan, missä työstää teosta yleisön edessä“, toteaa säveltäjä, teatterinjohtaja Jukka Nylund, joka on mukana festivaalin suunnittelijaryhmässä.
 
Pääohjelmiston yhteyteen järjestetään Musiikkiteatteri Kapsäkin yhteydessä toimivassa Ravintola Bistro K:ssa jatkoklubeja, joissa alan tekijät esittäytyvät osin itsevalitsemin ohjelmistoin. Jatkoklubeille on vapaa pääsy. Jatkoklubien sisältö ja workshopohjelmisto julkaistaan kesäkuussa 2023.
 
Musiikkiteatterifestivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa kesällä 2022 ja se tavoitti yli 900 kävijää. ”Ensimmäinen festivaali ylitti odotuksemme täysin. Yllätyimme siitä, kuinka kova tarve alan ammattimaisella koulutuksella, yhteisöllisyyden kokemuksilla ja kootulla, kuratoidulla sisällöllä oli.“ kertoo Musiikkiteatterifestivaalin toiminnanjohtaja Kia Laitakari.

"Koemme, että Musiikkiteatteri Kapsäkki on juuri oikea tapahtumapaikka kokoamaan yhteen Suomen mitä moninaisin musiikkiteatteriyleisö- ja tekijät. Meillä esitetään joka vuosi uusia, suomalaisia musiikkiteatterikantaesityksiä ja keräämme VOS-teatterina yhä enemmän alan huippuosaajia työskentelemään teatteriimme, niin uusia nousevia tekijöitä kuin suurmusikaaleista tunnettuja konkareitakin." toteaa Musiikkiteatteri Kapsäkin taiteellinen johtaja Anu Hostikka.
 
Musiikkiteatterifestivaali Musiikkiteatteri Kapsäkissä 27.-30.7.2023

http://www.mtfest.fi/

https://kapsakki.fi/