Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.08.2019

Satumainen Liisa Ihmemaassa avaa Kansallisbaletin kauden

Koreografi Jorma Elon Kansallisbaletille luoma koko illan baletti Liisa Ihmemaassa aloittaa Kansallisbaletin kauden 23. elokuuta. Vuonna 2016 ensi-iltansa saanut teos nähdään elo-syyskuussa seitsemän kertaa ja toukokuussa 2020 neljä kertaa. Ensi-iltakaudellaan loppuunmyydyille katsomoille esitetty teos palaa nyt ohjelmistoon, ja Elo on vielä hionut teoksen koreografiaa ja kerrontaa tämän kauden esityksiä varten.

Kuvassa on Liisa Ihmemaassa baletin Liisa, Linda Haakana.  Hänellä on vaalea mekko ja hän osoittaa vasemmalla kädellään ylöspäin.  Lattialla makaa kani vasemmalla harmaassa puvussa.  Taustalla on tumman harmaa verho ja oikealla lattialla on kakkuja.

Kuva: Kansallisooppera

 

Tarina hahmoineen pohjautuu Lewis Carrollin tunnettuun samannimiseen satuun sekä hänen rinnakkaiseen teokseensa Liisan seikkailut peilimaailmassa. Baletin musiikki on kooste Jorma Elolle rakkaita sävellyksiä, joukossa mm. Bachin, Haydnin ja Händelin tuotantoa. Elo on kansainvälisesti tunnetuimpia koreografejamme ja työskentelee vakituisesti Bostonin baletissa. Hänen omaperäinen liikekielensä pohjautuu klassisen baletin sanastolle. ”Törmäsin Liisan tarinaan etsiessäni aihetta uudelle kokoillan baletille. Kirja oli minulle entuudestaan tuntematon, mutta se tuntui heti baletin arvoiselta”, Elo kertoo.

Teoksen satumaisen kauniit ja värikkäät puvut ja lavasteet on suunnitellut Robert Perdziola, jonka käsialaa on nähty lukuisissa baleteissa ja oopperoissa mm. Yhdysvaltojen keskeisissä ooppera- ja balettitaloissa kuten Metropolitan Operassa, American Ballet Theatressa sekä Bostonin ja San Franciscon baleteissa. Visuaalisuuden ja tutun tarinan ansiosta teos sopii nuoremmillekin katsojille, ja tarinan syvällisemmät teemat tuovat sisältöä myös aikuiselle. Esitystä suositellaan yli 6-vuotiaille.

Liisan roolissa nähdään Eun-Ji Ha ja Linda Haakana, Valkoisena ritarina Michal Krčmář ja Florian Modan sekä Valkoisen kanin roolissa Xiaoyu He, Frans Valkama ja Kansallisbaletissa tänä syksynä aloittanut solistitanssija Jun Xia. Suomen kansallisoopperan orkesteria johtaa Philippe Béran.