Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.05.2024

Sarjakuvataiteilija Sami Makkosen Sielujen kutoja paljastaa Suomen syrjäseutujen pimeän puolen

Kalevala-tulkinnoillaan ja Hevosjumala-teoksellaan vaikutuksen tehneen Sami Makkosen uutuus on hyytävä ja upean visuaalinen kauhusarjakuva unohdetusta kyläyhteisöstä Suomen korpimailla.

 Kuvassa on Sami Makkonen puolivartalokuvassa. Hänellä on tummat lyhyet hiukset ja tumma takki sekä poolopaita päällään. Taustalla on harmaata seinää.

Kuva: Like

 

On kevätkylvöjen aika. Markus kuulee äitinsä voinnin huonontuneen ja matkustaa Hiisimäelle sukunsa kartanoon.

Mustien peltojen keskellä odottaa puolilaho talo ja nippu tädin jättämiä muistiinpanoja. Jossain on myös kirja, joka auttaisi ymmärtämään mennyttä ja tulevaa.

Läheisellä kukkulalla kytee jotain pakanallista ja karmivaa. Jo ensimmäisenä yönä valveillaolo muuttuu painajaiseksi, joka ei kuitenkaan ole unta.

Sielujen kutojassa esoteria ja kansan uskomukset yhdistyvät yliluonnolliseen kauhuun. Tuloksena on upea, makaaberi näytelmä.

Sami Makkonen kertoo yhdistelevänsä sarjakuvissaan folk-kauhua eksistentiaaliseen kosmiseen kauhuun. Hänen tavoitteenaan on rakentaa tarinat siten, että alusta alkaen ja sivu sivun jälkeen lukija altistuu uudelle ja oudolle, surrealistiselle ja pysäyttävälle kuvastolle.

Makkonen pyrkii herättämään lukijassa ihmeen ja mysteerin tuntua – tunteen jostakin syvemmästä ja todellisemmasta, myytistä "pelkän" sarjakuvan taustalla. Sielujen kutojan tumman tarinan työstäminen osui sattumalta myös tummaan ajankohtaan Makkosen elämässä.

”Teoksen käännekohtaan kirjoittamani kuolema sai odottamaani synkempiä sävyjä, kun oma läheiseni menehtyi kirjoittamisprosessin aikana”, hän kertoo.

Sarjakuvataiteilijan aiemmat teokset, kahdessa osassa julkaistu Kalevala sekä Hevosjumala, ovat olleet ilmestymisvuosiensa sarjakuvatapauksia. Kauppalehti kutsui Hevosjumalaa arviossaan ”viime vuosien uljaimmaksi sarjakuvaromaaniksi.”

Palkittu sarjakuvataiteilija Sami Makkonen on piirtänyt yhdysvaltalaisille kustantajille Deadworld-, Hellraiser- ja Hatter M -sarjakuvia. Hänen sarjakuvaromaanejaan on käännetty myös ulkomaanmarkkinoille, mm. Yhdysvaltoihin ja Hollantiin.

https://like.fi/