Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.02.2023

Saman katon alla Kouvolassa museoidaan

Miullapa se on ollu sellane tapa, et pyhäpäivän ratoks mie lähe kävelee ja kohteen Kouvola-talo, mis o Poikilo-museot -  Kouvolan taidemuseo ja kaupunginmuseo. Ehottomast käymise arvoin paikka, koska nähtävää piisaa.

Kaupungimuseos menee eellee se Koko Kouvolan Teatteri-näyttely, mikä o iha vertaasa vail. Mie oon käyny kattoo sen jo monast ja ain yht ihastunu, sillä onhaa se teatteri, mikä o ollu ja o miul nii kovi tärkee. Siel o huisin hianoo käyvä fiilistelee ja muistelee, mist se o alkanu ja mitä se o ollu,  ain nykyhetkee saakka.

 

Kuvassa on kolme pystytaulua, joissa on päällä vuosiluvut 1980, 1990 ja 2000. Kaikissa  on alla valokuvia.

Kuva: Kini Laine

 

Mie oon nii tykänny, se tila o avara ja siel voi kulkee mite tykkää. Monenmoist teatterii liittyvää o esil ja itekkii saa häärätä. Jos oikee tykkää, nii saa vaik vetää vermeit pääl ja olla olevinans joku muu.

 

Kuvassa on vitriinissä lasin alla on erilaisia päähineitä ja peruukkeja, joista yksi on punainen.

Kuva: Kini Laine

 

Tukkalaitteit o nähty teattereis ja ny ne o museos vitriinis näytil. Kaikennäköst hattuu ja peruukkii o esil ja niist kerrotaa, mis ja kene pääs ne o ollu. Taitavast värkättyi ja kiva palauttaa itellekkii muistii.

 

Kuvassa on punaisella samettisella pöytäliinalla oleva pyöreä pöytä, jolla on suklaapäällysteinen koristeltu täytekakku, piirakkakori ja kaksi kahvikuppia.

Kuva: Kini Laine

 

Sitä jotenkii luulee, et kaik teatteris esitettävä syötävä ois syötävää, vaa eipä oo. Maheton sentää, millast fuulaust ja mite taitavaa.

Enpä kuvannu parhait paloi, koska ne o nähtävä paikan pääl, nii ku teatteriskii, mut ehottomast tutustumise arvoin kohe.

Taidemuseos o koirii! Koira-aihein näyttely ja kerrankii ol tilanne, etten saanukkaa olla iha iteksee, vaa  olpa muitakii, mm. lapsperheit, nuorii ja vanhempii pariskuntii ja mie.

 

Kuvassa on valkoinen näyttelyjuliste, jossa on mustalla teksti Taiteen kiehtovat koirat ja ylhäältä alas teksti Ûberhund.

Kuva: Kini Laine

 

Tosi kiva kattaus erilaisii koiruli-aiheisii taideteoksii. Iha wanhoist ain tähä päivää asti ja kavalakaadi ol rikas ja vivahteikas.

 

Kuvassa on tumman ruskea metallinen koiran kuono.

Hanna Vihriälä, 2009. Kuva: Kini Laine

 

Tykkäsin tosi paljo kaikist, koska ne toivat jotenkii sit ajan kuvaa ja mite koirat o ollu ihmisen elämäs. Kiersin kaike hitaast, ain sillee, et ei ollu kukaa vieres ja nautiskelin. Toki mietin, et kissoist vois värkätä samanmoisen näyttelyn.

 

Kuvassa on lattialla vaalean harmaa karvainen makaava koira.

Laura Pikarla, Mister, 1996. Kuva: Kini Laine

 

Yks koiruli lepäs siel lattial. Juuei, sen vieree ei saanu mennä köllii, vaik kui ois tehny miel. Vaa, mite ol lutuse oloin.

 

Kuvassa on vanha valokuva, jossa näkyy taustalla Helsingin tuomiokirkko.  Edessä on kadunkulma, jossa näkyy kulmassa pieni muuri ja edessä venyttelevä koira.

Pentti Sammallahti, Helsinki, Snellmaninkatu, Kruunuhaka, 1982. Kuva: Kini Laine

 

Miun lemppari ol tää kuva, mis ol kuvaajal ajotus kohillaa. Tai mikä lie, mut kyl osu miun sieluu ja viel Helsinki-kuva.

Mie iha sillee lämpimäst ehotan, ett käytte paikal ihastelemas, koska mie vaa murusia esittelin.