Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.10.2020

Säätiöt merkittäviä tukijoita - 527 miljoonaa tieteelle, kulttuurille ja matonpesulle

Kotimaiset apurahasäätiöt kasvattivat vuonna 2019 tukeaan kymmenillä miljoonilla euroilla edellisvuoteen verrattuna. Koko summa vastaa 25 000 tutkijan, taiteilijan ja kulttuuriosaajan työllistämistä vuosiapurahoin.

”Säätiöiden tukiluvut luovat uskoa tulevaisuuteen, juuri kun sitä tarvitsemme!” Säätiöt ja rahastot ry:n toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu sanoo.

Säätiöt ja rahastot ry:n tekemässä tarkastelussa on mukana 206 Suomen tärkeintä apurahaa jakavaa säätiötä ja rahastoa. Nyt koronakriisissä säätiöt ovat osoittaneet nopeutensa. Apurahasäätiöt keräsivät heti keväällä hätävaroja tukemaan mm. koronatutkimusta ja ahdinkoon joutuneita kulttuurityöläisiä.

 

Kuvassa on graafinen esitys säätiöiden tuista vuosina 2018 ja 2019.

 

Vaikeina aikoina tarve säätiötuelle on suurempi kuin nousukaudella. Siksi säätiöt pyrkivät säilyttämään apurahajakonsa vakaana talouden heilahteluista riippumatta. Näin ne voivat taata tukea myös tuleville sukupolville. ”Tämä vastavirtaan uinti ei ole helppoa, ja kriisin jatkuessa tukitason säilyttäminen on yhä tiukemmassa”, Liisa Suvikumpu sanoo.

Ruotsissa muutamat säätiöt ovat jo keskeyttäneet tukiaan koronakriisin vuoksi. Suomessa säätiöt eivät ole toistaiseksi tehneet tällaisia päätöksiä. Tukala taloustilanne heikentää myös säätiöiden sijoituksia, joiden tuotoilla säätiöt rahoittavat tutkijoita ja taiteilijoita sekä erilaisia hankkeita. Pitkä taantuma vaarantaa säätiöiden pahan päivän varalle säästämät puskurit.

Lääketiede saa eniten tukea lähes 100 miljoonaa, kulttuuri 60 miljoonaa

Säätiöiden rahoitusta hakevat ja saavat sekä yksityishenkilöt että yhteisöt. Tukea saavat niin partiolaiset ja yliopistot kuin taimitalkoot ja teatteriryhmät. Lisäksi säätiöt toteuttavat omia hankkeitaan. Osa näistä koskettaa joka perhettä, kuten Suomen Kulttuurirahaston Lukulahja lapselle, jossa jokainen vauvaperhe saa neuvolasta kirjakassin. Säätiöiden yhteisrahoittama Gutsy Go tarjoaa 8.-luokkalaisille mahdollisuuden keskittyä viikoksi erilaisiin rauhantekoihin.

Tiede saa säätiöiden tuesta lähes puolet. Tieteenaloista ylivoimaisesti eniten tukea saavat lääke- ja terveystieteet, lähes 100 miljoonaa euroa. Lääketieteelliselle tutkimukselle säätiörahoitus on ratkaisevaa, sillä valtion budjettivaroin katetaan enää alle puolet yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkimusmenoista.

Säätiöt myös ylläpitävät taidekokoelmia ja museoita kuten Amos Rexiä ja Villa Gyllenbergiä. Yksityisten säätiöiden osuus taiteen ja kulttuurin rahoituksesta on kasvanut vuosikymmenessä merkittävästi. Säätiöt tukevat kulttuuria ja taidetta yli 60 miljoonalla eurolla vuosittain.

Aina miljoonat eivät ratkaise. Osa säätiötuesta on pientä, mutta kansalaisille merkittävää: Kouvola pystyy säilyttämään ympäristöystävälliset matonpesupaikat Jaalan kotiseutusäätiön tuella.

25 eniten tarkoituksensa toteuttamiseen varoja käyttänyttä yksityistä yleishyödyllistä apurahasäätiötä ja -rahastoa 2019, miljoonaa euroa:

1.  Suomen Kulttuurirahasto 55
2.  Svenska Kulturfonden 40,4
3.  Jane ja Aatos Erkon säätiö 33,5
4.  Koneen Säätiö 32,8
5.  Stiftelsen för Åbo Akademi 21,4
6.  Sigrid Juséliuksen Säätiö – Sigrid Jusélius Stiftelse 17,5
7.  Jenny ja Antti Wihurin rahasto 13,6
8.  Föreningen Konstsamfundet r.f. 13,1
9.  Syöpäsäätiö 12,9
10. Svenska litteratursällskapet i Finland 11,8
11. Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne 10
12 .Emil Aaltosen Säätiö 6,7
13. Liikesivistysrahasto 6,3
14. Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton (TT)-säätiö 6,0
15. Svenska folkskolans vänner r.f. 5,7
16. Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto 5,6
17. Lotta Svärd Säätiö – Lotta Svärd Stiftelsen 4,5
18. Helsingin Sanomain Säätiö 4,5
19. Stiftelsen Tre Smeder 4,4
20. Helsingin yliopiston rahastot 4
21. Maa- ja vesitekniikan tuki ry. 4
22. Saastamoisen säätiö 4
23. Me-säätiö 3,8
24. Suomalainen tiedeakatemia, Vilho, Yrjö ja Kalle Väisälän rahasto    ja Emil Öhmanin säätiö 3,6
25. William Thurings Stiftelse 3,4

Yhteensä 328,5 miljoonaa euroa