Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.01.2020

Saariahon ja Oksasen yhteistyön kantaesitys nähdään Ranskassa

Kyseessä on viiden oopperatalon yhteistuotanto, jossa Helsingin ja Aix-en-Provencen lisäksi mukana ovat Amsterdamin De Nationale Opera, Lontoon Royal Opera House ja San Francisco Opera. Kantaesityspaikka Aix-en-Provencen oopperafestivaali on maailman merkittävimpiä ja kerää vuosittain sekä huipputaitelijat että kansainvälisen yleisön. Kaikki mukana olevat oopperatalot tunnetaan korkeasta taiteellisesta tasostaan.

 

Kuvassa on vasemmalla Sofi Oksanen ja oikealla Kaija Saariaho.  Kuva on puolivartalokuva. Tausta on vaalean ruskehtava.

Sofi Oksanen ja Kaija Saariaho. Kuva: Kansallisooppera

 

Sofi Oksasen nykyaikaan sijoittuva oopperalibretto on ajankohtainen. Tapahtumapaikka on Helsinki, jossa kosmopoliittinen vierasjoukko viettää häitä. Suomalaisella sulhasella on synkkä salaisuus, ja juhlaa varjostaa vuosien takainen tragedia.

”Ooppera tarjoaa ainutlaatuisen tavan käsitellä ajankohtaisia asioita keinoin, jotka ylittävät kielelliset ja kulttuurilliset muurit", Oksanen kuvailee.

Innocence vahvasti suomalainen ooppera

Suomen hallituksen naisvetoisuus on herättänyt hiljattain runsaasti kansainvälistä huomiota. Naisten asema maamme klassisessa musiikissa ja kirjallisuudessa on jo entuudestaan vahva. Saariaho on ympäri maailmaa tunnustettu kansainvälinen tähti, joka BBC:n äskettäin järjestämässä äänestyksessä valittiin merkittävimmäksi elossa olevaksi säveltäjäksi.

”Innocence on tähänastisista oopperoistani suuritöisin; se on kuin useamman vuoden työn tuloksena syntynyt fresko. Aineksina ovat, paitsi rikas libretto, myös useat erilaista musiikkia kutsuvat kielet, ja kolmetoista roolia, kaikki keskeisiä”, Saariaho kertoo.

Innocence on Kaija Saariahon viides ooppera, ja hänen aikaisemmat teoksensa ovat olleet menestyksiä. Kansallisoopperassa on esitetty Kaukainen rakkaus, Adriana Mater, Émilie sekä viimeksi Only the Sound Remains vuonna 2016. Kapellimestarina on Susanna Mälkin lisäksi Clément Mao-Takacs. Teoksen ohjaa Simon Stone. Kaikki käännökset on tehnyt Aleksi Barrière.

Sofi Oksanen on maailmalla menestynein ja tunnetuin nykykirjailijamme. Hänelle on myönnetty 20 kirjallisuuspalkintoa, muun muassa Finlandia ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto. Oksasen teoksia on käännetty yli 50 kielialueelle ja myyty miljoonia kappaleita. Läpimurtonsa hän teki näytelmällä Puhdistus (2007), ja samanniminen romaani lukeutuu Suomen kirjallisuushistoriaan.

Jüri Reinveren säveltämä Puhdistus-ooppera sai kantaesityksensä Kansallisoopperassa 2012. Innocence on Oksasen ensimmäinen oopperalibretto.

Kaija Saariaho – Sofi Oksanen: Innocence

Ensi-ilta Kansallisoopperassa 29.1.2021
Muut esityspäivät julkaistaan huhtikuussa 2020

Kansainväliset ensi-illat: Aix-en-Provence 7/20, De Nederlandse Opera 10/20, Royal Opera House kevät/21, San Francisco Opera syksy/21.