Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 26.05.2021

Saara Cantellin Sisarukset-elokuvaa kuvataan vielä kesäkuussa Suomessa ja syksyllä Islannissa

Sisarukset on Saara Cantellin ohjaama fiktiota ja tosielämää yhdistävä draamaelokuva, joka valmistuu valkokankaille vuoden 2022 syksyksi. Viimeiset kuvaukset järjestetään nyt Helsingissä ja Savossa, sekä syksyllä Islannissa.

Henna ja Lauri Tanskanen kiikaroimassa islantilaista maisemaa yhdessä ja Elin Petersdottir katsoo oikeassa alakulmassa poispäin.

Henna Tanskanen ja Lauri Tanskanen Sisarukset-elokuvan kuvauksissa Islannissa Elin Petersdottirin kanssa. Kuva: Making Movies

 

Elokuva kertoo yllättävistä perhesuhteista ja verisiteiden vaikutuksesta identiteettiin ja elämään. Siinä risteillään tapahtumien edetessä sekä Suomessa että Islannissa tuoden yhteen kahden eri kulttuurin näkökulmat. Se on myös kiinnostava ajankuva seitsemän vuoden ajalta, jolloin elokuvaa kokonaisuudessaan kuvataan. Työskentelytapa ja metodi ovat myös alalla poikkeuksellisia. Elokuvassa pääosia näyttelevät Henna Tanskanen, Lauri Tanskanen sekä islantilainen näyttelijä Elin Petersdottir.

Ohjaaja Saara Cantell työryhmineen on luonut omanlaisensa tavan lähestyä elokuvantekoa. Yhteen hitsautuneen elokuvaperheen ensemble-työskentely perustuu porukassa ideointiin, improvisointiin ja hetkessä käsikirjoittamiseen. Media pääsee seuraamaan työskentelyä vielä kesäkuussa Helsingissä ja Savossa, syyskuussa on tarkoitus viimeistellä kuvaukset Islannissa.

Sisarukset-elokuvan viimeiset kuvaukset Suomessa Helsingissä 14.6. ja Savossa 8.–10.6.

Aika muodostaa elokuvassa kiinnostavan ulottuvuuden. Nyt kuvattavat loppukohtaukset sulkevat seitsemän vuoden kehän ja viimeistelevät projektin yhteisen työvaiheen.

 

Henna Tanskanen ja Lauri Tanskanen Sisarukset-elokuvan kuvauksissa Islannissa Elin Petersdottirin kanssa.

Sisarukset-elokuvan tekeminen on näyttelijöiden mukaan poikennut muista. Kuvassa etualalla Lauri Tanskanen tyttärensä kanssa sekä Jarkko Niemi. Kuva: Making Movies

 

Elokuvan kerrontaan on vuosien aikana sekoittunut huomattava määrä tosielämän tapahtumia.  Juoni ja henkilöhahmot liikkuvat ihmisten mukana, seuraten muun muassa vakavaa sairastumista ja lasten kasvua. Elokuvaa on kuvattu niin näyttelijä Lauri Tanskasen syöpähoitojen aikana sairaalassa, kuin jalkapallon MM-kisojen huumassa Islannissa. Tapahtumien kuvauksista on sovittu yhdessä, osallistujien rajoja kunnioittaen.

Tapahtumat sijoittuvat oikeisiin ympäristöihin ja kuvaukset hoidetaan erittäin minimaalisella kalustolla ottaen huomioon, että kuvataan kokopitkää elokuvaa. Tiimi koostuu näyttelijöiden lisäksi naftista neljän hengen työryhmästä, jolla hoidetaan ohjaus, kuvaus, visualisointi ja ääni tehokkaasti.

Näinkin elokuvia voi tehdä

Elokuvantekoon lähdettiin ymmärtäen, että aikaa vievä, poikkeuksellinen produktio voi epäonnistua. Sille annettiin lupa.

”Työryhmästämme on vuosien aikana muodostunut pieni perhemäinen kollektiivi, jossa työstetään kohtauksia ja tarinan elementtejä yhteistyössä. Kun ei lavasteta, käytetä mittavaa kalustoa tai työskennellä hierarkisesti, kuvaushetki on paineettomampi ja otollinen heittäytymiselle. Ensemble-työskentely on ollut hyvällä tavalla uudenlainen seikkailu.”, kertoo Lauri Tanskanen.

Elokuvanteon rakenne ja luonne poikkeavat Sisarusten kohdalla täysin totutusta. Vaikka työryhmän jäsenillä on selkeät roolit, kaikki ottavat vastuuta kokonaistarinasta. Työtä on tehty kiireettömästi kaikkien panosta kunnioittaen. Näyttelijät uivat poikkeuksellisen syvälle roolihahmoihinsa luoden itse tarinan kaarta ja dialogia.

“Ohjaajana olen etuoikeutettu saadessani olla osa tätä työryhmää luoden tällaista elokuvaa.”, Saara Cantell kertoo.