Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.11.2020

Saana-Maria Jokiselle Kanava-palkinto Syyrian sotaa tarkastelevasta Ääniä sodasta -kirjasta

Lähi-itään erikoistunut toimittaja Saana-Maria Jokinen kuvaa Ääniä sodasta. Syyrian tie vallankumouksesta suursotaan -kirjassaan (Gaudeamus) pitkään jatkuneen Syyrian sodan taustoja, tapahtumia ja Suomeen asti ulottuneita vaikutuksia. Sodan inhimillistä katastrofia avaavalle teokselle on myönnetty vuoden 2020 Kanava-palkinto.

 

Kuvassa on osa kirjan kannesta ja siinä lukee vihreällä Ääniä sodasta valkoisella pohjalla. Reunaväri on viininpunainen.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Gaudeamus

 

Kanava-tietokirjapalkinto on kulttuurin ja yhteiskunnan kysymyksiin erikoistuneen aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön yhteinen tunnustuspalkinto. Palkinto myönnetään vuoden parhaalle suomalaiselle politiikan, yhteiskunnan, talouden, historian tai kulttuurin alan teokselle.

”Saana-Maria Jokisen tietokirja Syyrian sisällissodasta on poikkeuksellisen elävää lähihistoriaa. Jokinen kuvaa perusteellisesti ja asiantuntevasti sodan yhteiskunnallista taustaa, kansainvälisiä ulottuvuuksia ja tavallisten syyrialaisten kohtaloita kriisin keskellä. Huolellisen taustatyön ja tarkkojen omien havaintojen ansiosta hän kykenee antamaan monipuolisen kuvan tapahtumista, jotka ovat heijastuneet pakolaiskriisinä Suomeenkin”, valinnan tehnyt Kanavan vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen luonnehtii palkittua kirjaa.

Palkintoraadin jäsenet, toimittaja ja tietokirjailija Katri Merikallio ja Suomen historian dosentti, tietokirjailija Jukka-Pekka Pietiäinen, valitsivat arvioitavaksi lähetetyistä teoksista viisi palkintoehdokasta.

Ääniä sodasta on Syyriassa asuneen Jokisen syväluotaus sotaan ja elämään sen keskellä. Kansannousun aktivistien ja tavallisten syyrialaisten kertomuksissa kuvataan esimerkiksi koulun ylläpitämistä Aleppon pommitusten keskellä, todistetaan kemikaali-iskua Itä-Ghoutassa ja avataan oloja Syyrian vankiloissa. Arabikevään mielenosoituksista käynnistynyt Syyrian konflikti on ollut valtava humanitaarinen katastrofi. Kuolonuhreja on satoja tuhansia, ja noin puolet Syyrian väestöstä on joutunut jättämään kotinsa. Iran, Venäjä, Turkki ja muut ulkovallat ovat lietsoneet vastakkainasetteluja, samalla kun YK on ollut kriisin ratkaisussa voimaton.

Kanava-tietokirjapalkinto jaettiin keskiviikkona 11.11.2020.