Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 16.12.2020

Ruska Ensemblen Donna Quijote – kamppailu toivosta tuo näyttämölle kansainvälisiä huippuesiintyjiä Kansallisteatteriin

Arktisen trilogian päätösosassa tehdään näkyväksi alkuperäiskansojen todellisuutta Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä. Kansainvälinen esiintyjäjoukko koostuu viidestä huipputekijästä: tanssijoista Auri Ahola, Pekka Louhio, Aleksander Montgomery-Andersen, María Peredo-Guzmán sekä muusikko Karoliina Kantelisesta.

 

Donna Quijoten liikemateriaali luodaan yhdessä saamelais-grönlantilais-bolivialais-suomalaisen ensemblen kanssa. Monikielisessä esityksessä kuullaan suomen lisäksi inarinsaamea, inuittia ja espanjaa. Donna Quijote pohjautuu vahvasti valtaväestön sekä alkuperäiskansojen väliseen taideyhteistyöhön. Esityksen teksti on Jarkko Lahden ja Ari-Pekka Lahden käsialaa ja perustuu alkuperäiskansataustaisten taiteilijoiden sekä asiantuntijoiden haastatteluihin.

 

Kuvassa on Donna Quijote Lapin puvussa lakki kädessä ja kesäisessä, etelämäisissä maisemissa.

Donna Quijote. Kuva: Ruska Ensemble

 

Ruska Ensemblen Donna Quijote – kamppailu toivosta on monitaiteellinen näyttämöteos toivon etsimisestä, vaalimisesta ja hylkäämisestä sekä lannistumattoman ihmisen kasvusta aktivistiksi.

Alussa ovat kurjet.
Arktinen luonto nousevan auringon valossa.
Ja tyttölapsen sielu, jonka kurjet tuovat pieneen kylään Saamenmaalle.
Mutta jokin maisemassa on muuttunut, jokin on peruuttamattomasti toisin...

Donna Quijote muodostuu kahdesta omalakisesta osasta, jotka vievät katsojan Saamenmaalta Amazonille ja kosmoksesta ihmisen sisimpään. Idealismin arkkityyppi Don Quijote syntyy näyttämöllä uudestaan, moniäänisesti. Onko ihmiskunnalla vielä toivoa ilmastonmuutoksen ja sukupuuttoaallon keskellä? Mistä sen löytää? Ja voiko ilman toivoa ylipäätään elää?

Donna Quijote on Ruska Ensemblen Suomen Kansallisteatterille toteuttaman Arktisen trilogian päätösosa. Aiemmat Kansallisteatterissa kantaesitetyt osat, Áillohaš – Auringon poika (2014) ja Arktinen Odysseia (2017) ovat olleet yleisö- ja arvostelumenestyksiä.

Kantaesitys Suurella näyttämöllä 9.4.2021

Esitys on tekstitetty suomeksi ja englanniksi.

Työryhmä

Esiintyjät Auri Ahola, Elisabeth Heilmann Blind, Karoliina Kantelinen, Pekka Louhio, Alexander Montgomery-Andersen, María Peredo-Guzmán ja Luis Enrique Zamorano

Käsikirjoitus ja ohjaus Jarkko Lahti ja Ari-Pekka Lahti
Käännökset
Laura Pascual, Antón Neeta Jääskö ja Liisa Muinonen-Martin Valosuunnittelu Nadja Räikkä Sävellys Tuomas Rounakari ja Karoliina Kantelinen
Koreografia Panu Varstala Lavastus Katri Rentto Pukusuunnittelu Anna Sinkkonen
Tuotantojärjestäjä Tinni Torikka
Tuotanto Hinriikka Lindqvist / Ruska Ensemble, Kansallisteatteri ja Nunatta Isiginnaartitsisarfia - Grönlannin Kansallisteatteri

Yhteistyössä lisäksi Qiajuk Studios & Production, Multílogos, ARTErias Urbanas ja Teatro Simurgh