Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 04.10.2019

Ruotsalaismenestys tuo kuiskaajan valokeilaan Lillanin uutuusnäytelmässä

Ruotsalaisen Andreas T. Olssonin läpimurtonäytelmä Sufflören (2012) saa Suomen ensi-iltansa Lilla Teaternissa Marina Meinanderin ohjaamana 17. lokakuuta. Teatterikuiskaajasta kertovan lämminhenkisen komedian pääroolissa loistaa Joachim Wigelius. Kirjailija Olsson saapuu Suomeen ensi-iltaan ja on tavoitettavissa 17.-18.10.

 

 

Kuvassa on Joachim Wigelius, joka kurkistaa punaisten samettiverhojen raosta.  Hänellä on kädet edessä kuiskausasennossa.  Witeliuksella on lyhyet, ruskeat hiukset ja sininen paita.  Taustalta näkyy tumman sinistä.

Kuva: Robert Seger

 

Sufflören kertoo teatterikuiskaajasta, joka on löytänyt kutsumusammatin ja oman paikkansa maailmassa. Hän on yksi teatterin tukipilareista ja näkymättömistä voimista, jotka auttavat muita loistamaan. Omien sanojensa mukaan hän on onnistunut parhaiten silloin, kun häntä tarvitaan vähiten. Kun kuiskaaja odottamatta joutuu valokeilaan, hän ottaa tilanteesta kaiken irti ja tarjoaa yleisölle huikean matkan läpi kulissien takaisen elämän.

Andreas T. Olsson (s. 1979) on kirjoittanut huikean suosion saaneen läpimurtonäytelmänsä opiskeluaikanaan Tukholman teatterikorkeakoulussa ja esittänyt sitä itse Tukholman Dramatenissa täysille saleille syyskuusta 2013 alkaen. Esitys on kiertänyt Riksteaternin kanssa ja vieraillut Stanislavski-festivaaleilla Moskovassa.

”Kun kirjoitin ja esitin Sufflöreniä seitsemän vuotta sitten, en osannut unelmoidakaan siitä, että esittäisin sitä edelleen, ja että se lisäksi kiertäisi maailmaa ja saisin nähdä muiden näyttelijöiden heittäytyvän rooliin, joka muistuttaa minua itseäni enemmän kuin aluksi ymmärsin. Saanen sanoa, että odotan innolla ensi-iltaa Helsingissä. Tunnen suurta kunnioitusta Lilla Teaternin komediatraditiota kohtaan. Toivon ja luulen, että Sufflören tulee viihtymään loistavasti Lillanissa. Sanokaa minun sanoneen”, toteaa Lillanin ensi-iltaan saapuva kirjailija, näyttelijä Andreas T. Olsson.

”Tämä on suurta teatteria pienessä formaatissa. Sufflören on rakkaudentunnustus teatterille ja sen suurille runoilijoille. Tämä on taitavasti kirjoitettu monikerroksinen teksti, jota on sekä haastava että hauska näytellä, sanoo näyttelijä Joachim Wigelius.

”Sufflören on nautinto teatterinrakastajalle. Se on pakinoiva, pohdiskeleva ja riipaiseva ja se on yhtä aikaa sekä todistajanlausunto, rakkauskertomus että sankaritarina. Esitys on sivistävä, ja siinä on elementtejä stand-upista ja Yle Vegan kesäpuhujien puheista”, sanoo ohjaaja Marina Meinander.

Näytelmän äänimaailman on suunnitellut Antero Mansikka ja valosuunnittelusta vastaa Ville Aaltonen.

Sufflören-ensi-ilta Helsingin Kaupunginteatterin Lilla Teaternissa 17.10.2019.