Mitä paljastuu ravitsemuspropagandan, ruokateollisuuden
ja ruokamyyttien taustalta?
Ruokaskandaalit seuraavat toisiaan, mediassa toitotetaan milloin minkäkin ruoka-aineen vaarallisuutta ja mainokset julistavat uutuustuotteidensa terveellisyyttä. Ristiriitaisten ravitsemusviestien keskellä kuluttajan on vaikea tietää, mihin uskoa. Ruokateollisuuden kulissien takana tapahtuu paljon sellaista, mistä kuluttajalla ei ole aavistustakaan. Ruoan massatuotanto edellyttää esimerkiksi suurta määrää lisäaineita, joiden vaikutuksista ei ole varmuutta. Jos annamme ruokateollisuuden häärätä keittiössä puolestamme, emme koskaan voi olla varmoja, mitä laitamme suuhumme.
Ruokaympyrä on ruokateollisuuden piirtämä. Rasvattomat maitotuotteet ja halvat hiilihydraatit eivät sovi läheskään kaikille, mutta ruokateollisuudelle ne ovat rahasampo. Ravitsemussuositukset ovat keskivertoihmiselle laadittuja yleistyksiä, joihin vaikuttavat myös ruokateollisuuden pyrkimykset. Siksi kuluttajankin olisikin syytä kuunnella itseään ulkoapäin tulevien suositusten sijaan. Ruoka ei saa tehdä onnettomaksi: jos suositukset eivät sovi omaan ruokakulttuuriin ja arvomaailmaan, ne kannattaa unohtaa. Ruokapyramidihuijaus kannustaa kyseenalaistamaan niin valmisruoka-kulttuurin kuin valmiit syömisohjeetkin.

Ruokaympyrä. Kuva: Yhteishyvä, Raili Mononen
• Kaloreita on laskettu pian sata vuotta, mutta liikalihavuus yleistyy edelleen.
• Ruoan lisäaineiden testaamiseen käytetään eläinkokeita.
• Kaikki Sydänmerkillä merkityt tuotteet eivät ole sydänystävällisiä eivätkä kaikki Avainlipulle merkityt tuotteet suomalaisia.
• Suomalaista kauppaa pidetään oikeudenmukaisena, mutta rehtiys on kaukana suurten kauppaketjujen toimintatavoista.

Susanna Kovanen & Harri Lapinoja, Ruokapyramidihuijaus. Kustantaja: Atena Kustannus

Susanna Kovanen. Kuva: Atena Kustannus

Harri Lapinoja. Kuva: Atena Kustannus
