Ruokamessuilla oli jälleen makuja monesta maasta, kotomaa mukaan lukien.
Tutut matkailumaat Eesti, Kreikka, Ruotsi, Espanja, Italia, Ranska, Saksa, Englanti ja muutama eksoottinen maa lisäksi olivat tuoneet herkkujaan arviointiin.
Cheddar with whisky! Englantilaista juustoa, myös aitoa cheddaria oli tarjolla maistettavaksi monella eri mausteella. Pikaotannan mukaan whiskyllä terästetty juusto maistui hyvin. Kuva: cc-by-sa Anja Kuoppa http://www.amusa.fi
Casa Gusto ja sen isäntä Italo Mazzoni maistattivat vuohenmaidosta valmistettua juustoa. Tarjolla oli viinillä kypsytettyä juustoa ja manchego-juustoa. Mazzoni kertoo, että hän on tuonut Suomeen juustoja ja italialaisia tuotteita jo 20 vuoden ajan. Messuilla oli esillä myös mausteisia kahveja! Kuva: cc-by-sa Anja Kuoppa http://www.amusa.fi
Hauska uusi lisä oli Australia, jonka osasto tarjosi ”Barbicue”-erikoisuuksia. Saamme odottaa, tuleeko kansainvälinen grilliketju Suomeen tarjoamaan kengurun ja krokotiilin lihaa.
Australialaista grilliruokaa tekivät Brendan Cranshaw (vas.) ja Shula Donnelly. Messuilta olisi voinut ostaa aitoa krokotiilia ja kengurua hampurilaisen täytteeksi. – Krokotiilin liha on vaaleata ja kevyttä ja kenguru maistuu vähän riistalta, Brendan ja Shula kertoivat. Aika näyttää, jääkö alan yritys Suomeen. Kuva: cc-by-sa Anja Kuoppa http://www.amusa.fi
Suomalaista ruokaa oman maakunnan nimissä oli tarjolla ainoastaan Etelä-Pohjanmaalta Seinäjoen seudulta pohjalaisten yrittäjien valmistamina. Takavuosina kotimaiset erikoisuudet ovat olleet nykyistä kattavammin esillä, mutta monta makua jäi kielenpäälle näinkin.
Vanhat juustomaat olivat hyvin läsnä Hollannista, Englannista, Italiasta ja Espanjasta, kuten messuväki osasi odottaa. Jos haluaa arvostella, voi miettiä, miten jokainen ruokamaa tarjosi sitä mitä niiltä odotetaan, kuten juustoja, makeisia tai makkaroita. Yllätyksille olisi näillä messuilla ollut tilaa – vaikka kaikki olivatkin tuoneet esille laadukasta eurooppalaista ruokaa.
Eteläpohjalaiset yrittäjät olivat rinnakkain. Sillankorvan yrttijuusto on toiminut nykyisessä muodossaan yli kolme vuotta. Yrittäjä Jouko Pahkakankaan juustola tekee mausteisia yrttituorejuustoja, joille on avautumassa markkinoita. Kuva: cc-by-sa Anja Kuoppa http://www.amusa.fi
Pirjon Pakari on monelle leivän ostajalle tuttu merkki. Sen ”kotipesä” on Honkajoella, vaikka leipää valmistetaan monessa paikassa. Yrittäjä Hannu Malmivaara kertoi leipien viljoista, jotka viljellään lähialueilla. Pöyrööleipä on taatusti ehtaa pohjalaista nimeä myöten! Kuva: cc-by-sa Anja Kuoppa http://www.amusa.fi
Vesa ja Katja Luhtala ovat Ilmajoen Makkaramestarien yrittäjät. Heidän yrityksensä on tehnyt makkaroita 13 vuotta, ja tänään tuotevalikoimassaan on hevosta, lammasta, nautaa ja uusimpana mangaliza- eli villasian makkaroita. Trendin mukaisesti tarjolla on tuoremakkaroina mangaliza- ja bratwurstimakkaroita. Kuva: cc-by-sa Anja Kuoppa http://www.amusa.fi
Juustoportti on monelle Pohjanmaan portti. Kari Kuusinen opasti oikeaan juuston leikkaamiseen ja maistatti samalla yleisöä. Hittijuusto on tietenkin pohjalainen leipäjuusto. Kuva: cc-by-sa Anja Kuoppa http://www.amusa.fi
Kreikkalainen ruoka ja kebabbi on monelle sama asia, oli se totta tai ei. Tässä kojussa tarjottiin kebabbia sinivalkoisissa kreikkalaisissa merkeissä.
Kuva: cc-by-sa Anja Kuoppa http://www.amusa.fi
Oli Ruokamessuilla viiniäkin, jota mannekeerasi tämä naisklovni ja ruusu. Kuva: cc-by-sa Anja Kuoppa http://www.amusa.fi