Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 04.06.2024

Ruokaan ja juomaan liittyvää kuvataidetta Normaalit ruokajuomat ja jokapäiväinen leipämme -näyttely Lappeenrannan taidemuseossa

Ihmisellä voi kuvataidetta ja ruokaa ajatellessaan tulla mieleen erilaisia ruoka-asetelmia tai ehkä Giuseppe Archimboldon renessanssiajan muotokuvamaalaukset, joissa kuvattavien kasvot muodostuvat hedelmistä ja vihanneksista suorastaan surrealistisesti. Ruokaa ja juomaa voi kuvataiteessa lähestyä kuitenkin myös monista muista näkökulmista.

 

Kuvassa on maalaus valkoisessa takissa olevasta torikauppiasnaisesta, joka myy kaloja. Hänen edessään seisoo nainen ruskeassa takissa. Taustalla on sinistä seinää.

Einari Levo, Torimyyjä, 1973, Lappeenrannan taidemuseon kokoelma. Kuva: Lappeenrannan museot

 

Lappeenrannan taidemuseon Normaalit ruokajuomat ja jokapäiväinen leipämme -näyttelyssä on esillä ruoka-asetelmia, mutta myös muita aiheita. Teokset kertovat, mistä ja miten olemme hankkineet tai hankimme ruokamme ja juomamme, ja siitä, miten yhden ruokareseptin voi kiteyttää yhteen valokuvaan, tai siitä, minkälainen tunnelma on terassilla 1920-luvun Pariisissa. Näyttely paitsi tarjoaa silmänruokaa, myös herättelee ajatuksia suhteestamme ruokiin ja juomiin.

 

Kuvassa on pöydällä oleva asetelma, jossa on vasemmalla ruskea lasipurkki, valkoinen kukkakaali, porkkanoita ja oikealla iso ruskea pata.

Alfred Finch, Asetelma, 1910–20-luku, öljy kankaalle, Wiipuri-museon kokoelma, Etelä-Karjalan museon kokoelmat. Kuva: Lappeenrannan museot

 

Näyttelyn teokset sisältävät laajasti erilaisia materiaaleja ja tekniikoita perinteisestä maalaustaiteesta ja grafiikasta aina virkattuihin ja kirjottuihin teoksiin sekä videoihin.

Näyttelyn on kuratoinut Lappeenrannan taidemuseon amanuenssi Mikko Pirinen. Hän on koonnut näytteillä olevan kokonaisuuden useiden eri museoiden, kokoelmien ja nykytaiteilijoiden teoksista, mutta mukana on runsaasti myös Lappeenrannan museoiden omia kokoelmia.

 

Kuvassa on kaksi kiiltävän harmaata kertakäyttömukia ja  niissä on päällä pilli taitettuna. Tausta on valkoinen.

Liisa Lounila, I love the colourful clothes you wear, 2011, palladium take away kupeille. Kuva: Lappeenrannan museot

 

Näyttelyn taiteilijat ovat Ilmari Aalto, Aarne Aho, Jesse Avdeikov, Gunnar Berndtson, Kalle Carlstedt, Mikko Carlstedt, Ina Colliander, Marcus Collin, Leena Katriina Ehrling, Eero Eirto, Ragnar Ekelund, Marina Ekroos, Alfred William Finch, Mikko Haiko, Pekka Halonen, Jorma Holopainen, Saara Hornig, Ester Helenius, Matti Helenius, Liisa Hietanen, Kaarlo Hildén, Pekka Hiltunen, Eero Järnefelt, Albin Kaasinen, Anssi Kasitonni, Pentti Kaskipuro, Tapio Kelo-Puomio, Laura Kärki, Yrjö Könni, Laura Könönen, Jani Leinonen, Einari Levo, Arvid Liljelund, Anton Lindforss, Juhani Linnovaara, Liisa Lounila, Onni Mansnerus, Heikki Marila, Sakari Marila, Kosti Meriläinen, Jarmo Mäkilä, Tuomas Mäntynen, Elias Muukka, Ilmari Nylund, Yrjö Ollila, Marjukka Paunila, Tiitus Petäjäniemi, Tuulikki Pietilä, Annikki Poijärvi, Unto Pusa, Valdemar Pyysiäinen, Manja Riihelä & Mikko Sakala, Juho Rissanen, Jalmari Ruokokoski, Tyko Sallinen, Ida Silfverberg, Hilkka Silvekoski, Hugo Simberg, Joel Slotte, Jenni Sokura, Venny Soldan-Brofeldt, Maarit Suomi-Väänänen, Sirpa Särkijärvi, Anu Tuominen, Senja Vellonen, Aimo Vuorinen ja Timo Wright.

Taiteilijoiden lisäksi ovat näyttelyyn lainanneet teoksia AV-arkki (videoteokset), HAM Helsingin taidemuseo, Hämeenlinnan taidemuseo, Järvenpään taidemuseo, Kuopion taidemuseo, Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva, Lappeenrannan Kerho, Mikkelin taidemuseo, Reitzin säätiön kokoelmat/ Lauri ja Lasse Reitzin säätiö, Riihimäen taidemuseo, Rovaniemen taidemuseo/ Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma, Taidekoti Kirpilä/ Suomen Kulttuurirahasto ja Villa Gyllenberg/ Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö.

Normaalit ruokajuomat ja jokapäiväinen leipämme, Lappeenrannan taidemuseo, 1.6.–1.9.2024

Lappeenrannan Linnoituksen museoihin on kesällä vapaapääsy 1.6.–1.9.2024

https://lappeenranta.fi/fi/kulttuuri-ja-liikunta/lappeenrannan-museot