Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 26.02.2021

Rovaniemen Teatterin syksyn suursatsauksena Anu Pentikin elämäntarinaan pohjautuva Anu P.

Rovaniemen Teatterin syksyn suursatsauksena nähdään suurella Tieva-näyttämöllä Anu P. - tarina Posion suuresta naisesta. Kotimainen kantaesitys pohjautuu tänä vuonna 50-vuotistaiteilijajuhlavuottaan viettävän Anu Pentikin elämäntarinaan. Ihon alle menevä, visuaalisesti vaikuttava teos tarkastelee äitiyden ja kunnianhimon välistä ristiriitaa sekä tasapainottelua taiteellisen ja kaupallisen kunnianhimon välillä.

 

 

 

Kuvassa on Anu Pentikiä näyttelevä Helka Periaho uimassa kirkkaan sinisessä vedessä.

Anu P:nä nähdään Rovaniemen Teatterin Helka Periaho. Kuva: Petri Teppo

 

Monista vahvoista käsikirjoituksistaan ja romaanidramatisoinneistaan tunnetun Hanna Ojalan käsikirjoittama ja ohjaama teos saa ensi-iltansa 11.9.2021. Lavastus- ja pukusuunnittelu on työpari Jaana Kurttilan ja Mirkka Nyrhisen käsialaa ja koreografioista vastaa ensimmäistä kertaa Rovaniemen Teatterissa vieraileva pitkän linjan tanssitaiteilija ja koreografi Metsälintu Pahkinen.

”Olen valtavan ylpeä, että Rovaniemen Teatteri saa avata suuren näyttämön syksynsä 2021 uudella kotimaisella esityksellä. Koko näytäntövuoden teemana on inhimillisyys ja Hanna Ojalan näytelmässä tämä nousee hienosti esille sen käsitellessä niin taiteilijuutta, yrittäjyyttä, äitiyttä kuin unelmien tavoittelua. Siinä käydään vahvan ja kiinnostavan päähenkilön kautta läpi myös suomalaista lähihistoriaa, mikä varmasti puhuttelee laajaa katsojakuntaa. On hienoa, että saimme Hannan vierailemaan teatteriimme taitavan suunnittelijatiiminsä kanssa”, iloitsee Rovaniemen Teatterin taiteellinen johtaja Miika Muranen.

Anu P. kertoo tarinan varhain äitinsä menettäneestä tytöstä, jota mielikuvitus ja luovuuden vimma kannattelevat. Tehdaskaupungin työläistyttö rakastuu saveen ja tahtoo perustaa imperiumin sen ympärille. Mukaan tulee mies, joka syttyy samoista haaveista, sekä kaksi pientä lasta. Asetutaan Posiolle, jossa Lappi tekee haaveista totta. Mutta työ, kunnianhimo ja erityisyyden kokemus vievät naista maailmalle - ja perheelle jää ikävä.

Teoksen myötä seurataan myös suurten ikäluokkien tarinaa: luokkanousua, sukukupuoliroolien murrosta, 70-luvun hippeilyä, 80-luvun juppeilua ja 90-luvun lamaa. Päähenkilöä vetävät ristiin kunnianhimo ja nöyryys, työläisjuuret ja yritysjohtajuus, taiteellinen kutsumus ja kaupallinen bisnesvainu, Lapin erakkous ja maailmankansalaisuus. Suurimmaksi kamppailuksi muodostuu ristiveto äidinvaiston ja kunnianhimon välillä. Suurin saavutus on rakkaus.