Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.03.2020

Rouva C. on rakkaudentäyteinen draama Minna Canthin nuoruudesta

Seinäjoen kaupunginteatterin Elissa-näyttämön syyskauden avaa Rouva C. Nuoresta ja rohkeasta aviovaimosta kertova draama pohjautuu Minna Rytisalon palkittuun menestysromaaniin.

 

Liki jokainen suomalainen tuntee kirjailija Minna Canthin. Vähintään nimeltä, ehkä jonkin hänen teoksistaankin.Jokunen vuosi sitten kirjailija ja äidinkielen lehtori Minna Rytisaloa ei jättänyt rauhaan ajatus siitä, miksi Minna Canthista – toisin kuin monista muista kotimaisista merkkihenkilöistä – ei ollut kirjoitettu ensimmäistäkään romaania. Tutkimuksia kylläkin.

 

Rouva C. on rakkaudentäyteinen draama Minna Canthin nuoruudesta

Rouva C., näyttelija Heidi Ajanto. Kuva: Jukka Kontkanen

 

- Minua ei kiinnostanut niinkään se patsas ja ihanteeksi nostettu ihminen. Halusin kirjoittaa niistä Minna Canthin vuosista, joista ei tiedetä paljoa ja selvittää minkälaisista silmuista puhkeaa niin rohkea ihminen.

Rytisalon kirjoittama fiktiivinen, monista dokumenteista innoituksensa saanut romaani Rouva C. ilmestyi syksyllä 2018. Nyt Rytisalo itse on monien kirjaystävien tuntema, ja palkittu kirjailija.

Tasa-arvoinen avioliitto

Maia Häkli sovittaa ja ohjaa Seinäjoen kaupunginteatteriin tanssin ja musiikin pyörteisen Rouva C:n.  Se on kuvaus taiteilijaksi ja vaikuttajaksi kasvamisesta.

Piian ja pumpulikauppiaan tytär, Minna Johnson, ei halua naimisiin vaan seminaariin ja opettajaksi. Vanhemmat taipuvat.
- Minnan saama lupa aloittaa opiskelu on  tilaisuus, jota monella muulla 1800-luvun loppupuolen tytöllä ei ollut, muistuttaa Häkli.

Seminaarissa kaikki on ihanaa: tarjolla on niin sivistystä kuin vapauttakin. Mutta siellä on myös eräs hyvin älykäs ja kiinnostava luonnontieteiden lehtori: Ferdinand Canth. Minna menee naimisiin ja seminaari jää kesken.

Perhe kasvaa, mutta samalla kasvaa halu tehdä paljon enemmän. Minna alkaa vimmaisena ja ympäröivän yhteiskunnan sovinnaisuudesta piittaamatta ajaa tärkeäksi näkemiään asioita. Edistyksellinen aviomies Ferdinand kannustaa ja tukee Minnaa antamalla tämän vapaasti kehittää ajatuksiaan tyttöjen koulutuksesta, köyhien auttamisesta ja yhdistystoiminnan tärkeydestä.
 
Kuka tulee kuulluksi?

Näytelmä piirtää vastauksen kysymykseen, miten syntyi ”Minna Canth”?
- Vaikka aika on eri, kysymys on edelleen sama: ketkä saavat äänensä kuuluviin? Saati: keiden äänet jäävät historiaan?, kysyy Häkli.

Minnan roolissa nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin uusi näyttelijä, vuonna 2019 Teatterikorkeakoulusta valmistunut Heidi Ajanto. Myös hän on pohtinut kuulluksi tulemista.
- Kaikille on tärkeää tulla näkyväksi ja kuulluksi. Minut se on johdattanut teatterialalle ja ammattiin asti. Teatteri tarjoaa paitsi tilaa ilmaista itseä myös yhteisöllisyyttä. Niiden arvojen ja tavoitteiden äärellä myös Minna Canth teki työtä.

Rooliin Ajanto valmistautuu kiitollisena ja kiinnostuneena.
- Onko hienompaa naista, kuin Minna Canth! Hän on tehnyt paljon meidän kaikkien hyväksi.

Näytelmän rooleissa nähdään myös Henna Sormunen, Joonas Snellman, Mari Pöytälaakso ja Esa Ahonen. Lavastuksen suunnittelee Maija Louhio, puvut Riikka Aurasmaa, musiikin ja äänet Riku Metsä-Ketelä ja kampaukset ja maskeerauksen Petriina Suomela. Romaanin on näytelmäksi dramatisoinut Heini Tola.

Rouva C. -näytelmän ensi-ilta on 19. marraskuuta.