Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.11.2023

Rockyhtye Aston Kalmari nosteessa ja sanoittaa mielenmaisemia - Nuorkauppakamari kävi haastattelemassa

Aston Kalmari on suomalainen rockbändi ja se on tunnettu energisistä esiintymisistään ja koskettavista, tunteikkaista sanoituksistaan. Bändin arvot perustuvat toisista huolehtimiseen, henkisen hyvinvoinnin tärkeydestä ja elämästä nauttimiseen.

 

Kuvassa on Aston Kalmarin kolme soittajaa esiintymässä, joista keskellä on laulaja ja molemmin puolin on kaksi kitaristia.  Kuvan sävy on tumma ja valot violetin sävyisiä.  Taustalla on bändin nimi isolla taustaseinällä.

Aston Kalmari on ehdolla Teoston ja Nelonen Media Liven ”Uudet soundit” -kampanjassa ensi kesän festivaaleille. Kuva: Sami Kemppainen

 

Aston Kalmari voitti radiokanava SuomiRockin toukokuussa 2022 järjestämän kilpailun Kellareista kuuluisuuteen. Yhtyeen tunnetuimmat kappaleet ovat Äiti oli taas oikeessa, Sininen huone ja Älä rakastu minuun.

- Järjestimme bändivierailun tutustuakseen Aston Kalmarin tarinaan ja heidän tulevaisuuden unelmiinsa, kertoo Pauliina Papunen Lappeenrannan Nuorkauppakamarista. Lappeenrannan Nuorkauppakamari on 40 henkilön verkosto, jonka tämän hetkisiä projekteja ovat nuorten taloustaidot, työnhakuvalmiudet ja Karelian kansainvälisin yritys -kilpailu.  

 

Kuvassa on Lappeenrannan Nuorkauppakamarin jäseniä, neljä nuorta naista istumassa tuoleilla ja kuuntelemassa esitystä.

Lappeenrannan Nuorkauppakamarin jäseniä tutustumassa Aston Kalmariin. Nuorkauppakamari on kansainvälinen organisaatio, jonka pääpaino on  itsensä kehittämisessä, uusien asioiden oppimisessa ja verkostoitumisessa. Kuva: Lappeenrannan Nuorkauppakamari

 

Aston Kalmari vastasi annettuihin kysymyksiin taustoista ja tulevaisuudesta seuraavasti:

1. Voisitko kertoa meille, miten bändi perustettiin ja mikä on sen alkuperäinen tarina?

Aleksi Arola (yhtyeen solisti ja komppikitara), perusti aluksi "yhden miehen bändin", mutta päätti etsiä soittajia ympärilleen. Yhtyeen jäsenet löytyivät Muusikoiden.net -palvelun kautta (täällä muusikot voivat etsiä toisillensa soittajia seuraksi) ja eivät tunteneet toisiaan aiemmin. Samu (soolokitara, taustalaulu) ja Aleksi tutustuivat tätä kautta hieman aiemmin ja lopulta löytyi myös basisti Ville (basso ja taustalaulu) ja rumpali Markus.

2. Mikä innoitti bändin nimen ja miten se heijastaa musiikkianne?

Bändin nimi tulee Aleksin lapsuuden lempinimestä "Almari-Kalmari". Aston lisänä nimeen tuntui vain sopivalta ja hyvältä.

3. Voisitko jakaa muiston musiikillisen matkan varrelta, joka on muokannut bändin identiteettiä?

Studiosessiot eri äänittäjien, miksaajien ja tuottajien kanssa. Jokaisesta sessioista on oppinut paljon ja käteen on jäänyt paljon ammattilaisten näkökulmaa biisien tekemiseen.

4. Onko olemassa tiettyjä taiteilijoita tai bändejä, jotka vaikuttavat luovaan työhönne?

Jokaisella bändin jäsenelle on omia lempiartistejaan ja vieläpä paljon eri musiikkigenreistä. Tähän on hankala nimetä tiettyjä artisteja. Vaikutuksia on tullut laajalti, mutta voisi ynnätä, että niin rokin, suomirokin, punkin, pop-punkin ,popin ja metallin eri osa-alueilta on tullut vaikutteita. Aston Kalmarin musiikki koostuu monenlaisesta vaikutteesta niin kotimaisesta kuin ulkomaisesta musiikkikentästä.

 

Kuvassa on bändi esiintymislavalla esiintymässä.  Kuva on otettu sivusta ja lavan edessä on yleisöä.  Kuva on musta-valkoinen.

Kuva: Jani Kautto/Jani Kautto Photography

 

5. Miten valmistaudutte live-esityksiin, ja mikä on se asia, jota eniten nautitte esiintyessänne lavalla?

Pyrimme rauhoittamaan aikaa ennen keikkaa tilanteiden mukaan. Vaihdamme hyvissä ajoin keikkavaatteet ja vietämme aikaa backstagella. Pientä jumppaa ja nesteytystä, jotta jaksaa. On meillä myös oma traditio, halaamme ennen keikkaa ja huudamme "voimahuudon".

6. Voisitko jakaa erityisen mieleenpainuvan tai haastavan konserttikokemuksen?

Sataman Valot -tapahtuma "viimeinen kesän ulkotapahtuma" Lappeenrannassa 27.8.2022. Olimme pääesiintyjä ja meitä ennen oli bilebändi. Vaihtoaikaa purkaa ja siirtää aiempien muusikoiden soittimet ja raahata lavan takaa omamme, virittää vehkeet toimintakuntoon ja valmistautua, oli noin 10 minuuttia. Siinä sai hieman "hikoilla" ja jännätä, miten keretään. Juontaja vielä kyseli välillä, että joko on valmista kun yritimme saadan kamoja valmiiksi ja ylöisö tuijotti. Loppu hyvin kaikki hyvin - keikka alkoi noin aikataulussa, olimme toki tähän valmistautuneet. Ja oli muuten upea keikka ja isoimpia yleisömääriämme myös tuolla keikalla. Koko Lappeenrannan satama oli täynnä porukkaa.

7. Mitä vahvuuksia kukin bändin jäsen tuo ryhmään?

Markus on hyvä tiimipelaaja ja "luottorumpali", hoitaa hommansa kunnialla. Mainio kaveri auttamaan erilaisissa töissä.

Aleksi on järjestelmällinen ja luottokaveri. Asiat hoituu niin kuin on sovittu ja kaveria autetaan. Biisien sanoitusten ja biisien tekemisen lisäksi Allu hoitaa bändin somea erittäin hyvällä otteella.

Ville on yhtyeen pohdiskelija ja taiteellinen visualisoija. Hänellä on erinomaista kiinnostusta ja kokemusta elokuvaharrastuksen parista ja on myös ohjannat kaksi musiikkivideota Aston Kalmarille. Lisäksi Ville säveltää kappaleita bänille.

Samu on yhtyeen seurapiirihai, joka omaa laajan verkoston ja hyödyntää sitä bänditoiminnan kasvattamiseen. Yhteistyösuhteet ja erilaiset myynnin tehtävät ovat Samulle luontevia töitä biisien sovittamisen ja muusikin tekemisen ohella.

8. Voisitko kertoa hauskan tai yllättävän faktan jokaisesta bändin jäsenestä, jonka fanit eivät ehkä tiedä?

Aleksi: uimahousuihin tuli reikä kylpylässä Peuranka-areenan keikalla ollessa. Oliko syynä vesiliukumäki, sitä ei tiedetä. Havaittiin reikä vasta kylpyläreissun jälkeen. 😄

Ville: Sanoo aina "m mm mmmm", kun maistaa jotain hyvää. 😄

Samu: lahjakkuuksia myös näyttelijäksi/ääninäyttelijäksi 😄 Hassuttelee aina välillä eri "rooleilla"

Markus: On todellinen kissamies! Kissaelämä näkyy ja elää vahvasti Markuksesta niin vaatevalinnoissa kuin huoneeseen koputuksessa "raapii ovea koputukseksi hotellissa" 😄

9. Voisitko antaa meille pienen kurkistuksen tuleviin albumeihin, kiertueisiin tai jännittäviin projekteihin?

Julkaisemme tulevana talvena toisen pitkäsoittomme. Se tulee olemaan monipuolinen albumi uutta musiikkiamme ja bändin saundi ja kappaleet ovat kehittyneet jälleen. Tässä albumissa tarkastellaan mielenmaisemia hieman enemmän elämän haasteiden kuin bilettämisen aiheista ja se kuuluu musiikissa ja sen syvyydessä.

10. Mitä neuvoja antaisitte nuorille muusikoille ja bändeille, jotka yrittävät tehdä vaikutuksen alalla?

Tehkää hommia aktiivisesti hyvien tyyppien kanssa. Löytäkää oikeat ja motivuineet soittajat ja haastakaa itseänne. Jos haluatte saada aikaan tuloksia, tulee toiminnan olla tavoitteellista ja kaikkien tulee sitoutua bändiin. Luokaa myös verkosto ympärillenne teille sopivia yhteistyökumppaneita ja tutustukaa alalla muihin toimijoihin. Luottakaa omaan visioonne ja muistakaa myös pitää hauskaa tekemisen ympärillä. Siinä on hyvät ainekset alkuun tehdä vaikutusta ja päästä eteenpäin! Ala on haastava, jos tällä meinaa uran tai palkkatyön rakentaa.