Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.08.2021

Red Carpet -tunnustukset jaettiin tänään Hyvinkäällä - Pirjo Honkasalo palkittiin Elämäntyö-tunnustuksella

Red Carpet Gaalassa Hyvinkään Hotel Sveitsissä juhlittiin tänään festarin 5-vuotissyntymäpäivää. Juhlavuoden kunniaksi gaalassa jaettiin peräti 10 tunnustusta kotimaisen elokuvan tekijöille. Palkittujen joukossa olivat muun muassa ohjaaja Pirjo Honkasalo (Elämäntyö), ohjaaja Zaida Bergroth (Uusi johtajuus) sekä näyttelijä Joonas Saartamo (Juha Muje -tunnustus).

Red Carpet -tunnustukset jaetaan suomalaisen elokuvan tekijöille ja vaikuttajille, jotka kehittävät ja vievät eteenpäin kotimaista elokuva-alaa. Tunnustuksien toisena tarkoituksena on nostaa esiin ja palkita henkilöitä sekä tahoja, jotka ovat jääneet ilman ansaitsemaansa huomiota.

 

Kuvassa on kasvokuva Pirjo Honkasalosta, jolla on silmälasit ja vaalea villapaita päällään.

Pirjo Honkasalo. Kuva: qx.fi

 

Ohjaaja Pirjo Honkasalo palkittiin Elämäntyö-tunnustuksella. Raati toteaa perusteluissaan muun muassa seuraavaa: ”Honkasalo on on kansainvälisesti tunnetuimpia ja arvostetuimpia suomalaisia taiteilijoita, vaikka suuri yleisö ei sitä välttämättä tiedä. Honkasalo aloitti kuvaamisen aikana, jolloin naisia ei alalla ollut. Hän on korkean moraalin ja vahvan näkemyksen omaava ohjaaja.”

Ohjaaja Zaida Bergroth palkittiin puolestaan Uusi johtajuus -tunnustuksella. Perusteluissa Bergrothin todetaan edustavan uudenlaista johtajuutta, joka versoo yhteisöllisyyttä sekä vastavuoroisuutta. Zaida Bergroth on luonut omalla toiminnallaan elokuva-alalle kauan kaivattua, kestävämpää ja sensitiivisempää työskentelykulttuuria.

Muut Red Carpet -tunnustukset jaettiin seuraavasti: Juha Muje -tunnustus: Joonas Saartamo, Suomi maailmankartalle -tunnustus: Heikki Kossi, Iholla-tunnustus: Marjo-Riikka Mäkelä, Ilontuoja-tunnustus: Max Malka, Kirkastaja-tunnustus: Jan Forsström, Kannustus-tunnustus: Aino Suni, Lampun henki -tunnustus: Ville Penttilä sekä Red Carpet 2021 -tunnustus: Elokuvateatteri Star.

Red Carpet -festarilla paljastettiin tänään myös uudet tähdet Hyvinkään Tähtiraitilla. Tänä vuonna omat tähdet saivat näyttelijät Elina Salo ja Seela Sella. Perusteluissaan jury sanoo Sellan olevan suomalaisen näyttelijäntaiteen elävä legenda. ”Hänen yli 60-vuotinen uransa pitää sisällään teatteria, musiikkia, lausuntaa, kuunnelmaa, televisiota sekä lukuisia elokuvia. Hänet on palkittu muun muassa kahdella Jussilla sekä näyttämötaiteen valtionpalkinnolla. Sellan työstä välittyy sammumaton intohimo ja vahva arvostus ammattiaan kohtaan”.

Elina Saloa jury kuvaa puolestaan seuraavasti: ”Älykkyys, pelottomuus, taito, myötätunto, lahjakkuus ja yllätyksellisyys yhdistyvät yhteen suurenmoiseen persoonaan! Salon elo valkokankaalla saa yleisön etukenoon. Hän hallitsee laajan skaalan komediasta draamaan, hänessä asuu sekä viisaus että nopeus, ja roolit vaihtuvat kirkkaasti. Salolla on jo 70 elokuvaa takana. Jussit on ansaittu, betonikin. Slao on saanut korkean ranskalaisen kunniamerkin, Arts et Lettres -ritarikunnan korkeimman kunnianosoituksen.”

Tunnustukset jakaa vuosittain vaihtuva jury, joka koostuu kotimaisen elokuvakentän tekijöistä. Tunnustuksien lisäksi jury valitsee Hyvinkään Tähtiraitin tähtilaattojen saajat. Tämän vuoden juryyn kuuluivat Alma Pöysti, Chike Ohanwe, Jenni Toivoniemi ja Satu Tuuli Karhu. Juryn puheenjohtajana toimi Sanna Salmenkallio.

 

Kuvassa on Zaida Bergroth mustassa puserossa ja takana olevalla seinällä on valokuvia.

Zaida Bergroth. Kuva: Riitta Supperi

Red Carpet -tunnustusten saajat:

Elämäntyö: Pirjo Honkasalo
Uusi johtajuus: Zaida Bergroth
Juha Muje: Joonas Saartamo
Suomi maailmankartalle: Heikki Kossi
Iholla: Marjo-Riikka Mäkelä
Ilontuoja: Max Malka
Kirkastaja: Jan Forsström
Kannustus: Aino Suni
Lampun henki: Ville Penttilä
Red Carpet 2021: Elokuvateatteri Star

Elämäntyö-tunnustus: Pirjo Honkasalo

Elämäntyö-tunnustuksen saaja on tehnyt pitkän ja poikkeuksellisen kiinnostavan uran kuvaajana ja ohjaajana. Hänen työnsä jälki on pysynyt tinkimättömänä vuosikymmenten ajan sekä fiktioiden että dokumenttien maailmassa. Hän on kansainvälisesti tunnetuimpia ja arvostetuimpia suomalaisia taiteilijoita, vaikka suuri yleisö ei sitä välttämättä tiedä. Hän aloitti kuvaamisen aikana, jolloin naisia ei alalla ollut. Hän osoitti poikkeuksellista vahvuutta ja lahjakkuutta työskentelemällä jo hyvin nuorena merkittävissä tuotannoissa kuvaajana ja apulaisohjaajana sekä myöhemmin ohjaajana. Vahvojen fiktioiden jälkeen hän kykeni uudistumaan ja löysi ilmaisulleen toisenkin kanavan dokumenttielokuvissa.

Hän on korkean moraalin ja vahvan näkemyksen omaava ohjaaja. Hän on sanonut yrittävänsä nähdä kätkettyyn, sinne mikä ei ole ymmärrettävissä, mutta tunnistettavissa. Hänen elokuviaan yhdistävänä teemana voidaan nähdä hengellisyys. Hänen dokumenttinsa lähestyvät viisaasti ja kunnioittavasti vaikeasti määriteltäviä ja sanallistettavia aiheita. Hänen aistivoimaisissa elokuvissaan kuva ja ääni jatkavat siitä mihin sanat loppuvat. Hänen aiheensa  ja niitten käsittely ovat jatkuvasti haastaneet elokuvakerrontaa ja toimineet suurena inspiraation lähteenä nuoremmille tekijöille ympäri maailmaa.

Uusi johtajuus: Zaida Bergroth

Uusi johtajuus -tunnustuksen saaja on visionäärinen, omaleimainen ja rohkea elokuvantekijä. Hänen taiteellinen uteliaisuutensa sekä seikkailun -ja kokeilunhalunsa vievät häntä jatkuvasti työssään eteenpäin. Tämän lisäksi hän on myös empaattinen, reilu, innostava sekä kannustava työnjohtaja. Hän on luonut omalla toiminnallaan elokuva-alalle kauan kaivattua, kestävämpää ja sensitiivisempää työskentelykulttuuria. Hän on luotettava, vakaa ja vastuuntuntoinen ohjaaja, joka inspiroituu  yhteistyön voimasta. Hänen keskusteleva ja kuunteleva läsnäolonsa tuo työryhmän kauniilla tavalla yhteen sekä antaa kaikille mahdollisuuden onnistua työssään parhaansa mukaan. Hän edustaa uudenlaista johtajuutta, joka versoo yhteisöllisyyttä sekä vastavuoroisuutta.

Juha Muje -tunnustus: Joonas Saartamo

Kun korviisi kantautuu, että Montreal Canadiens on voittanut NHL:ssä ja kuvauspaikalla raikaa tavaramerkinomainen nauru, tiedät, että tunnustuksemme saaja on saapunut settiin. Hänen voimakas läsnäolonsa ja tinkimätön omistautuminen taiteelleen luo ympärilleen luottamuksen auran, joka saa ympärillä olijat tuntemaan itsensä yhtä makeiksi, kuin mitä hän itse on. Joku voisi sanoa, että hänellä on sisällään kuplivaa kujeilua, joka Juha Muje -tunnustuksen myötä tunnetaan tästedes "Mujeiluna".

Mujeilun ilosanoma muistuttaa meitä siitä, kuinka elämän voi ottaa tosissaan ja silti kevyen leikkisästi. Leirinuotiomainen magnetismi on Mujeilun tulenkantajille ominaista; se sytyttää meidät ja pitää ympäristönsä lämpimänä, aivan kuten tunnustuksen saaja.

Suomi maailmankartalle-tunnustus: Heikki Kossi

Tunnustuksen saaja on tehnyt foley-äänet yli 400:n elokuvaan ja luo ehdottomasti yhtä maamme kansainvälisintä elokuvauraa. Viimeistään mukanaolo tänä vuonna äänisuunnittelusta Oscarin voittaneen The Sound Of Metal- elokuvan ääniryhmässä foley-artistina singauttaa hänet kansainväliseen tähtikaartiin. Hän puhuu itsestään ääninäyttelijänä, näyttelijän työn jatkajana ja tulkkina. Foley-artistina hän luo karaktäärejä näkyviin tilanteisiin ja virittää näyttelijän ympärille näkymättömiä tiloja joitten merkitys elokuvan uskottavuudelle ja tunnemaastolle on valtava.

Kokkolasta käsin Suomessa ja maailmalla operoiva ammattilainen on työllään nostanut äänen arvostusta ja osoittanut että persoonallinen, eläytymiskykyinen ja laadukas työ on mahdollista viedä Suomesta kansainvälisiin tuotantoihin. Hänen rohkea ja taidokas työnsä raivaa tilaa alan kansaivälistymiselle upealla tavalla ja luo uskoa suomalaisten mahdollisuuksiin toimia kovatasoisissa työryhmissä missä päin maailmaa tahansa.

Iholla-tunnustus: Marjo-Riikka Mäkelä

Iholla-tunnustuksen saaja on kansainvälisesti tunnettu näyttelijäntyön opettaja ja valmentaja oman ohjaus- ja näyttelijäntyönsä ohella. Hän on opettanut ja kehittänyt Michael Tsehovin näyttelijäntyön metodia laajalti sekä työllään auttanut satoja näyttelijöitä ja ohjaajia. Hän on opettanut esimerkiksi Teatterikoulussa, Näyttelijäliiton kursseilla ja toiminut näyttelijöiden valmentajana lukuisissa suomalaisissa elokuvissa. Monet suomalaiset ovat opiskelleet hänen Los Angelesin studiollaan. Hänen käyttämänsä metodit ovat lempeitä, turvallisia – ja auttavat näyttelijöitä hienoihin roolisuorituksiin. Hän on kouluttautunut myös läheisyyden koordinaattoriksi, ja on merkittävä taustatekijä parempien käytäntöjen luomisessa alallamme.

Ilontuoja-tunnustus: Max Malka

Aikataulutusta, excel-taulukoita ja budjetointia voi opiskella kouluissa, mutta miten saada kollegan hartiat laskeutumaan ja hengityksen tasaantumaan - sille ei löydy kurssia. Vuoden ilontuoja -tunnuksen saaja on esimerkillinen tapaus tällaisesta voimasta.

Elokuvan tekeminen koostuu monista palasista, joiden yhdisteleminen ei ole kenellekään helppoa ja lopputulokset ovat kalliita. Kyky juurruttaa nämä eri palasia edustavat ihmiset jaetun totuuden ympärille mahdollistaa ihmeellisten asioiden tapahtumisen. Alamme vaatii rohkeutta ja vilpittömyyden taitoa, tällä voimalla luomme maailmoja, joita elokuviksi kutsutaan. Kun tekemisen juuret ovat ilossa, valossa ja rakkaudessa, lopputuloksena on elokuvan hedelmä joka ruokkii tuhansien, tuhansien ja taas tuhansien ihmisten sydämiä.

 

Kuvassa on Seela Sella, josta on kasvokuva ja hän katsoo etunojassa kuvasta. Hänellä on valkoinen jakku ja vihreä huivi.

Seela Sella. Kuva: Laura Malmivaara

 

Kirkastaja-tunnustus: Jan Forsström

Tunnustuksen saaja on paitsi käsikirjoittaja, ohjaaja, kirjailija ja leikkaaja, myös dramaturgi, käsikirjoitus- ja leikkauskonsultti sekä musiikkisuunnittelija. Tänään haluamme palkita häntä juuri jälkimmäisestä listasta – siitä merkittävästä työstä, jota hän tekee useiden käsikirjoittajien ja ohjaajien kanssa, ja jonka merkitystä harva edes alalla tietää, saati katsomoissa. Vaikka elokuvia tehdään yhdessä, se ei kaikissa vaiheissa tunnu siltä kirjoittajasta, joka kamppailee käsikirjoituksen kanssa, tai ohjaajasta, joka hikoilee leikkauskopissa. Kommentteja saa kyllä liikaakin, mutta usein ne ovat keskenään ristiriitaisia. Hänellä on kyky auttaa selvittämään, mitä elokuvaa eksynytkin käsikirjoittaja ja myöhemmin ohjaaja on tekemässä – siksi hänen kommenteistaan on myös yleensä eniten hyötyä. Ne kirkastavat tekijöiden vision.

Kannustus-tunnustus: Aino Suni

Kannustus-tunnustuksen saaja on nuori lupaava ohjaaja, jonka lyhytelokuvat ovat kiertäneet festivaaleja. Hänen omaleimainen tyylinsä on tullut tutuksi myös räppäri Mercedes Benzon musiikkivideoilla, ja hänestä kertovassa dokumenttielokuvassa Ei koskaan enää. Raatiin teki erityisen vaikutuksen se, että tunnustuksen saaja on raivannut esteet esikoispitkältä fiktioelokuvaltaan A Girl’s Room – ja ohjannut sen Ranskassa ja ranskaksi, kansainvälisenä yhteistuotantona. Siinä on saavutus, johon harva pystyy ja odotamme lisää hänen elokuviaan innolla.

Lampun henki -tunnustus: Ville Penttilä

Lampun henki on elokuvaajan paras ystävä, mutta hetkittäin myös pahin vihollinen. Miten harvoin pysähdymmekään miettimään, kuinka suuri merkitys elokuvien valaisulla kokonaisuuden kannalta on. Valo määrittää aikaa, paikkaa ja olosuhteita. Se välittää tunteita, herättää ajatuksia ja valjastaa hetken kameran linssin vangittavaksi. Parhaimmillaan se saa katsojan näkemään, ymmärtämään ja kokemaan syvemmin sekä kirkkaammin.

Lampun henki -tunnustuksen saaja on luonut merkittävää kansainvälistä uraa työskennellessään useissa suurtuotannoissa, kuten Girl With The Dragon Tattoo, Arn sekä viimeisimpänä Christopher Nolanin elokuva Tenet. Hän on myös toiminut Angel Filmsin toimitusjohtajana vuodet 2009-2019.

Red Carpet 2021 -tunnustus: Elokuvateatteri Star

Mitä suomalainen elokuva-kulttuuri olisi ilman kokoaan suurempia elokuvateattereita ympäri maata jotka suurella sydämellä, sinnikkyydellä ja innovaatioilla tarjoavat yleisölle parhaita elokuvaelämyksiä vuodesta toiseen.

Red Carpet -tunnustuksen saaja on elokuvateatteri, joka edustaa juuri tällaista elokuvateattereiden huippua. Teatteri on itsenäinen perheyritys, joka toimii ketjujen ulkopuolella. Lämminhenkisessä elokuvateatterissa on viisi salia ja yhteensä 353 paikkaa. Ohjelmistoon kuuluvat sekä kansainväliset valtavirran leffat, kotimaiset elokuvat, lastenelokuvat sekä myös arthouse. Visioita ja rohkeutta löytyy, ja salit sekä tekniikka uudistuvat säännöllisin välein. Yleisö kiittää, ja palautteesta huomaa että viihtyvyyteen sekä kokonaisvaltaiseen elokuva-elämykseen on on panostettu, ystävällisen vastaanoton ohella mm. äänentoistolaitteistoa kehutaan paljon!

Korona-aika on haastanut kulttuurialaa ennennäkemättömällä tavalla. Kulunut puolitoista vuotta on vaatinut pitkää pintaa, jatkuvasti muuttuvia strategioita ja uskoa parempaan. Teatteri on sinnitellyt, ja jopa uskaltanut uudistua , salit 3 ja neljä saivat viime vuonna uuden ilmeen ja istuimetkin uudistuivat. Jos yleisöltä kysytään Star ansaitsee viisi tähteä!

Tähti: Seela Sella

Seela Sella on suomalaisen näyttelijäntaiteen elävä legenda. Hänen yli 60-vuotinen uransa pitää sisällään teatteria, musiikkia, lausuntaa, kuunnelmaa, televisiota sekä lukuisia elokuvia. Hänet on palkittu muun muassa kahdella Jussilla sekä näyttämötaiteen valtionpalkinnolla. Sellan työstä välittyy sammumaton intohimo ja vahva arvostus ammattiaan kohtaan. Hänen kuplivan leikkisä ja utelias elämänasenteensa sekä ehtymätön energiansa säteilee hänen taiteessaan vankkumatonta ammattitaitoa, mutta etenkin kokijansa läpäisevää läsnäoloa. Sella houkuttelee katsojansa lempeän vangitsevasti lähelle roolihahmojensa sielunmaisemaa ja saa meidät kokemaan ihmisyyden eri puolia vaikuttavasti, liikuttaen sisintämme.

Omien sanojensa mukaan Seela kokee olevansa palveluammatissa. Hänen työnantajansa on Kulttuuri. Sella kokee, että ihmiset tarvitsevat taidetta oppiakseen empatiaa ja kehittääkseen arvomaailmaansa. Taide johdattaa yhteisten tunteiden äärelle. Sieltä jokainen voi löytää itsensä.

”En tykkää sanasta ‘näyttelijä’ ollenkaan. Tulee sellainen olo kuin teeskentelisin koko ajan, siihen sisältyy sellainen negatiivinen merkitys. Haluaisin olla tunteiden näyttäjä.”

Tähti: Elina Salo

Mikä mahtava onni että Suomesta löytyy niin mestarillista näyttelijää kuten Elina Salo- missä älykkyys, pelottomuus, taito, myötätunto, lahjakkuus ja yllätyksellisyys yhdistyvät yhteen suurenmoiseen persoonaan! Elina Salon elo valkokankaalla saa yleisön etukenoon, mitäköhän hän keksii seuraavaksi? Hän ikään kuin kantaa suurta salaisuutta ja päästää katsojan hetkittäin sen syvyyksiin… Elina  ei ole tosikko, huumori ja lämpö ovat aina läsnä, niin myös pilke silmäkulmassa. Silti yleisö ottaa hänet vakavasti, hän koskettaa, kantaa mukanaan pohjasurun - mikä hurja tasapainotaiteilija hän onkaan!

Elina Salo hallitsee laajan skaalan komediasta draamaan, hänessä asuu sekä viisaus että nopeus ja roolit vaihtuvat kirkkaasti esimerkiksi muumilaakson Pikku Myystä Kaurismäen Rouva Sjöholmiin. Elina Salosta on vuosien varrella muodostunut monien ohjaajien luottonäyttelijä. 50-luvulta alkaen  Elina Salolla on jo 70 elokuvaa takana. Jussit on ansaittu, betonikin. Elina Salo on saanut korkean ranskalaisen kunniamerkin Arts et Lettres -ritarikunnan korkeimman kunnianosoituksen.

Elina Salosta  muodostui vahva ensemble-näyttelijä jo Intiimiteatterin ja Lilla Teaternin aikoihin. Monien kielen osaaja ja sivistystä viljelevä Salo ei pelkää kyseenalaistaa, hän ottaa kantaa ihmisoikeuskysymyksissä ja puhuu oikeudenmukaisuuden puolesta. Hän puhuu ikuisesta oppimatkasta, ja voi vain ihmetellä miten pitkällä hän itse jo on päässyt. Lainatakseen Elinaa: ”Se on must tärkein elementti ihmisessä että ei tottele, aina, eikä vaikene. Vaan kehittää itsessään sellaista epäilyä ja vastarintaa siihen että asia voi olla just päinvastoin.”

Hän kerää kikkoja pelkoja vastaan ja muistuttaa itseään:  En mä tähän kuole, täähän on koettava. Ja se saa aikaan, että uskaltaa kokea paljon elämässä.

Red Carpet -festari järjestetään 26.-29.8.2021 Hyvinkäällä.