Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 29.01.2020

Raymonda-baletti nostaa esille Krimin sodan ajan naiset - tulossa Suomen ja Englannin kansallisbalettien yhteistuotanto

Englannin kansallisbaletin taiteellinen johtaja Tamara Rojo luo 1800-luvun klassisesta baletista Raymondasta uuden version, joka pohjautuu Marius Petipan alkuperäiseen koreografiaan. Teos toteutetaan Englannin ja Suomen kansallisbalettien yhteistuotantona, ja se saa Suomen ensi-iltansa 26. marraskuuta 2021. Rojon versio saa ensiesityksensä Britannian Manchesterissa 14. lokakuuta 2020.

Kuvassa on Tamara Rojo istumassa tuolilla. Hänellä on pitkät tummat hiukset.

Kuva: Kansallisooppera

 

Pietarin Mariinski-teatterin koreografin Marius Petipan viimeisenä mestariteoksena vuonna 1898 kantaesitetyn alkuperäisen Raymondan keskiössä on keskiajan aatelisnainen Raymonda, joka joutuu tekemään valinnan hyväkäytöksisen ja turvallisen ritari Jean de Briennen ja salaperäisen itämaisen ruhtinas Abderahmanin välillä.

Rojo sijoittaa Raymondan tarinan Krimin sodan aikaan 1850-luvulle, ja teoksen innoittajana ovat naiset, joiden työpanos sota-aikana oli merkittävä. Nimiroolin hahmo on Rojon tulkinnassa sairaanhoitaja, joka lähtee työskentelemään rintamalle. Teos on samalla kunnianosoitus nykyaikaisen sairaanhoitajan esikuvalle Florence Nightingalelle, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 200 vuotta.

”Näkemyksenäni on katsoa klassikoita uusin silmin, etsiä uutta sisältöä ja uusia ääniä taidemuodon kehittämiseksi. Raymonda on kaunis baletti, jossa on erityinen musiikki ja kaunis,
monisyinen koreografia. Sen keskiössä on naishahmo, joka mielestäni ansaitsee tulla kuulluksi ja päästä vaikuttamaan omaan tarinaansa”, Rojo pohtii. ”Uskomattoman taiteellisen työryhmän kanssa sijoitan Raymondan uuteen ympäristöön ja muokkaan tarinaa tuoden mukaan jotakin erityistä ja inspiroivaa yleisölle. Florence Nightingalen tarmokkuus ja intohimo ovat innoittaneet minua luomisprosessissa.”

Raymondan taiteelliseen työryhmään on koottu Britannian merkittävimpiä suunnittelijoita. Puvut ja lavastuksen suunnittelee Antony McDonald ja valaistuksen Mark Henderson. Dramaturgian laatii Lucinda Coxon ja karaktääritanssien koreografian Vadim Sirotin. Koreologisen tutkimustyön suorittaa Douglas Fullington. Aleksandr Glazunovin alkuperäisen musiikin sovittaa Gavin Sutherland.

Tamara Rojo on yksi 2000-luvun kansainvälisesti menestyneimmästä balettitanssijoista. Hän sai tanssijan koulutuksensa Madridissa ja voitettuaan kultamitalin Pariisin kansainvälisessä balettikilpailussa hänet kutsuttiin Skotlannin baletin vierailevaksi ensitanssijaksi. Vuodesta 1997 hän työskenteli Englannin kansallisbaletin ja vuodesta 2000 Royal Ballet’n ensitanssijana. Uransa aikana hän on myös vieraillut lukuisissa tanssiryhmissä ympäri maailman, Suomen kansallisbaletissa Manonissa 2011 ja gaalanäytöksessä 2014. Rojo nimitettiin Englannin kansallisbaletin taiteelliseksi johtajaksi 2012, minkä rinnalla hän jatkoi tanssijan uraansa ryhmän ensitanssijana. Raymonda on Rojon ensimmäinen oma toteutus koko illan baletista.

Tamara Rojo – Aleksandr Glazunov: Raymonda
Ensi-ilta Suomen kansallisbaletissa 26.11.2021