Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 30.07.2019

Ravimaailman viisi kirkasta tähteä yksissä kansissa – Heinäpään ravisankarit -kirja julkaistaan Lahden Kuninkuusraveissa 2.8.

Heinäpään kaupunginosassa Oulussa kasvoi harvinaisen monta raviurheilun tähteä. Jorma Kontio, veljekset Pekka, Heikki ja Ilkka Korpi sekä Antti Teivainen ovat heistä tunnetuimpia raviammattilaisia.

 

Jorma Kontion isä Mikko Kontio oli hevoskauppias, joka välitti eläessään kymmenentuhatta hevosta. Jorma sai touhuta hevosten kanssa pienestä pitäen. Liki 11 000 ravilähtöä voittanut ”Jomppe” kertoo tunnistavansa rattailla satoja hevosia niiden tavasta juosta. Samanlainen hevosmuisti on tuttua Antti Teivaiselle.

 

Kuvassa on keskellä ravihevosia ja ohjastajat kärryissä. Takana näkyy harmaata hiekkaa ja hevoset ovat kaarteessa.  Oikean puoleisella ohjastajalla on keltainen takki ja vasemmalla ja takana olevilla sininen takki.  Keskessä on vinosti isoilla kirjaimilla Heinäpään ravisankarit ja alla pienin kirjaimin Kontio, Korpi ja Teivainen.

Kuva: Docendo

 

Pekka Korpi valmensi vähän yli 10-vuotiaana isänsä Allan ”Aku” Korven ohjeiden mukaan Oulussa merenrannalla Puhemiestä, joka voitti ravikuninkuuden 1965. Pieni poika ei irrottanut ohjaksista silloinkaan, kun kärry oli kaatua kiveen ja Pekka putosi mereen. Viimeksi Pekka Korpi löysi varsahuutokaupasta HIFK:lle poikkeuslahjakkaan liigahevosen ”Massin” eli Mascate Matchin. Ensimmäinen kansainvälisen tason kilpahevonen Suomessa oli Heikki Korven ohjastama Charme Asserdal. Nyt Heikki Korpi muistelee, miten Charme oli voittovuosinaan ”kaikkea sitä mitä hevonen vain voi olla”.

Heinäpään ravisankarit oppivat jo poikasina Aku Korven perusopin: ”Ohjat ovat päästämistä, ei pitämistä varten”. Aku hoiti Oulussa ajurina hevoskuljetuksia, kunnes kilvanajosta tuli hänelle ammatti. Etelään suuntautuivat 1970-luvulla isänsä mukana Pekka, Heikki ja Ilkka sekä Jorma Kontio ja Antti Teivainen. Pekka ja Heikki ovat menestyneet myös kansainvälisesti, ja Jorma on ollut jo 20 vuotta yksi Ruotsin voitokkaimmista ohjastajista.

Heinäpään ravisankarit kertovat kirjassa, millaista elämää he ovat eläneet, jotta menestys on ollut mahdollista. Mitä voitot ja tappiot ovat tuoneet heille? Kirjaan on haastateltu myös miehet hyvin tuntevia ravialan ammattilaisia sekä läheisiä. Kirjassa on noin 120 kuvaa, joista osa ennen julkaisemattomia.

Erkki Hujanen: Heinäpään ravisankarit – Kontio, Korpi ja Teivainen (Docendo 2019), sidottu, 215 sivua.