Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 29.09.2022

Rakkaussimulaatio EVE on muistojemme peili ja unelmiemme peli - ennennäkemätön kokemus virtuaalitodellisuudessa

Espoon Kaupunginteatteri ja Team EVE tuottavat ensi keväänä yhdessä Revontulihalliin VR-kokemuksen, jollaista Suomessa ei ole ennen tehty. Rakkaussimulaatio EVE on ainutlaatuinen immersiivinen ja pelillinen kokemus. Sen ensimmäinen osa on kuunnelma, joka kuunnellaan etukäteen. Toinen osa on noin tunnin mittainen kokemus virtuaalilasien välityksellä. Kolmas osa paljastetaan vain kokemuksen osallistujille Revontulihallissa.

Kuvassa on keskellä kääntyneenä sivuttain vaalea näyttelijätär, joka ojentaa kättään eteenpäin.  Tausta on tumma.

Kuva: Espoon Kaupunginteatteri

 

Rakkauden algoritmin etsintää

Rakkaussimulaatio EVE käsittelee sitä, mitä rakkaus on. Kysymystä lähestytään rakkaudellisten muistojen kautta. Virtuaalitodellisuudessa kokemuksen herättää eloon kymmenen henkilön näyttelijäkaarti. Heistä vuorovaikutteisia osioita yleisön kanssa ovat toteuttamassa Johanna Ruonala, Anja Bargum, Henry Pöyhiä ja Jussi Lankoski.

Rakkaussimulaatio EVE on mahdollistanut vuoropuhelun VR:n tekijöiden ja näyttämötaiteilijoiden välillä. Tavoitteena on kehittää uusia toimintapoja sekä yhdistää VR-teknologia ja esittävä taide, jonka ytimessä on ihmisen kehollisuus niin näyttämöllä kuin katsomossakin.

- Virtuaalitodellisuuteen liittyvä vahva tilallinen maailmanrakennus ja kehollisen läsnäolon luominen operoivat samojen kysymysten kanssa, toteaaTeam EVE:n taiteellinen johtaja Eero Tiainen. Hän on aiemmin suunnitellut ja tuottanut useita VR-teoksia ja muita immersiiviä ja pelillisiä produktioita. Tiimissä on mukana myös muun muassa immersiivisiin pioneerituotantoihin erikoistunut luova tuottaja Inna Huttunen, rakkaustutkija ja käsikirjoittaja-dramaturgi Pärttyli Rinne, läheisyysohjaaja Juuso-Matias Maijanen sekä immersiiviseen ja interaktiiviseen äänikerrontaan erikoistunut äänisuunnittelija Matias Harju.

Virtuaalimaailman toteuttamisesta vastaa laaja kansainvälinen tiimi VR-taiteilijoita, muun muassa Iikkamatti Hauru, Kalle Blomberg, Liya Pirkulieva, Maciej Tomaszewski ja Evelin Jalonen-Hirano.
Löytöretkeilyä virtuaalimaailmaan

- Tällaisen projektin tekeminen on digitaalista löytöretkeilyä. Laivamme seilaa kohti ulappaa, kartoittamattomille vesille, kertoo Tiainen.

Myös Espoon Kaupunginteatterille yhteistyö on täysin uusi aluevaltaus, joka vaatii aivan uudenlaisen tuotantomallin kehittämisen. Kullekin katsojalle rakennetaan tilaa kokea elämys omassa rauhassaan Revontulihallin muunneltavassa tilassa. Samaan aloitusaikaan mahtuu kahdeksan henkilöä kerrallaan ja aloitusaikoja esityspäivinä on 15 minuutin välein.

Yleisölle Rakkaussimulaatio EVE tarjoaa mahdollisuuden tutkia tekoälyn ja digitaalisen todellisuuden tuottamia kysymyksiä. Toisaalta elämyksessä katsoja sukeltaa omakohtaisesti ikiaikaisten kysymysten äärelle, kun kyse on rakkaudesta ja kaipuusta paratiisiin.

Tiaisen vetämä tiimi on kehittänyt Love Simulation Eve:ä vuodesta 2016 alkaen. Kuuden minuutin mittainen demo esityksestä, Rakkaussimulaatio EVE: Vedenhenget on koettavissa Espoon modernin taiteen museo EMMA:ssa osana Nykyaikaa etsimässä -näyttelyä viikonloppuisin helmikuuhun 2023 saakka. Muita hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Aalto-yliopisto, MAGICS-infrastruktuurihanke, Metropolia Ammattikorkeakoulu sekä Helsinki XR Center.

Puolentoista tunnin mittainen Rakkaussimulaatio EVE saa ensi-iltansa Espoon Kaupunginteatterin Revontulihallissa 1.3.2023. Näytökset 25.3. asti.

Esityskieli englanti (alun kuunnelma ja tekstit sekä suomeksi ja englanniksi).
Saatavilla tekstitys suomeksi VR-osuudessa.
Kokemus sopii yli 16-vuotiaille.