Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.09.2023

Rakastettu klassikkotarina Vihervaaran Anna Lahden kaupunginteatterissa - ”Onneksi minulla on niin hyvä mielikuvitus”

Vihervaaran Anna on rakastettu klassikkotarina mielikuvituksen voimasta ja unelmoinnin tärkeydestä.

Kuvassa on tyttöjen mekoissa neljä näyttelijää ja yksi poika housuissa ja paidassa tanssimassa. Edessä on Anna isossa punaisessa rusetissa ja harmaassa mekossa. Tausta on kirkkaan sininen.

 

Vihervaaran maatilaa pyörittävät naimattomat sisarukset saavat toivomansa riuskan rengin sijaan ovelleen vilkkaan ja temperamenttisen orpotytön, Annan. Annan taukoamaton puhetulva, pohjaton mielikuvitus ja avoin tunteellisuus hämmentävät koko ympäröivää pikkukaupunkia ja pian paikalliset joutuvat kyseenalaistamaan omia ennakkoluulojaan.

Henna Piirron uusi dramatisointi perustuu L.M. Montgomeryn Annan nuoruusvuodet-kirjaan (1908). Vihervaaran Anna on koko perheen näytelmä ja ikäsuositus on kuusi vuotta tayttäneille.

Lahden perusopetuksen kulttuuriohjelma täyttää 15 vuotta. Kaikki lahtelaiset 3.-luokkalaiset tulevat näkemään Vihervaaran Annan näytäntövuoden aikana.      

Annan nuoruusvuodet on kahdeksanosaisen Anna-sarjan ensimmäinen osa. Kirja oli alun perin tarkoitettu täysin itsenäiseksi teokseksi, mutta kustantajan ehdotuksesta Montgomery jatkoi tarinaa kokonaiseksi teossarjaksi. Sarja kuuluu maailman rakastetuimpiin tyttökirjoihin ja on yhä edelleen suosittu. Sarjaa on käännetty monille kielille, ja siitä on tehty elokuvia ja näytelmiä.

Teatterin lavalla Vihervaaran Anna nähtiin viimeksi vuonna 1989 Teatteri Pienessä Suomessa ja Wasa Teaternissa Anne på Grönkulla vuonna 1992.

Ohjaus Laura Mattila
Lavastus ja projosointisuunnittelu Alisha Davidow
Pukusuunnittelu Riina Leea Nieminen
Valosuunnittelu Kari Laukkanen
Äänisuunnittelu Jukka Vierimaa
Maskeeraussuunnittelu Eija Nurminen
Rooleissa Annukka Blomberg, Jori Halttunen, Saana Hyvärinen, Akseli Lehtinen (TeaK), Sara Pirhonen (vier.), Anna Pitkämäki, Aki Raiskio, Luukas Rannankari (Lahden Kansanopisto), Nenna Tyni ja Liisa Vuori.

Ensi-ilta oli 2.9.2023 Lahden kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä.