Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.07.2021

Raija Oranen kirjoitti menestyneen oopperalaulaja Anita Välkin tarinan

Raija Oranen on kuvannut useissa kirjoissaan Suomen historiaa ja presidenttejä. Nyt hän julkaisee romaanin ainutlaatuisesta suomalaistaiteilijasta, oopperalaulaja Anita Välkistä. Kaikki tämä valo kuvaa maalaistytön nousun pikkukaupungin näyttämöiltä maailman suurimmille oopperalavoille aina uran traagiseen loppuun saakka.

Raija Oranen on kirjoittanut oopperalaulaja Anita Välkin tarinan, jonka julkaisu on 29.7.2021.

Raija Oranen, Kaikki tämä valo. Kuva: Otava

Raija Orasen uutuusromaani Kaikki tämä valo kertoo oopperalaulaja Anita Välkin (1926–2011) tarinan. Välkki oli suomalainen sopraano, joka valloitti maailman oopperalavat mutta joutui vastoin tahtoaan jättämään uransa ja siirtymään opettajaksi.

Välkki aloitti uransa näyttelijänä jo 15-vuotiaana. Sotavuosien jälkeen hän esiintyi Kokkolan Työväen näyttämöllä ja Vaasan Suomalaisessa teatterissa, kunnes päätyi Kansallisopperaan. Välkki konsertoi ympäri maailmaa tehden töitä maailman merkittävimpien kapellimestarien kanssa. Hän oli kiinnitettynä mm. Wienin Valtionoopperaan, ja hänet kutsuttiin esiintymään maailmankuuluun New Yorkin Metropolitan-oopperaan.

Kaikki tämä valo -romaanissa puolisoaan sureva Anita muistelee kesäpaikassaan uraansa, joka oli lähes yhtämittaista triumfia: suuria rooleja ja kapellimestareita, kuuluisia kollegoja. Mutta äänen ollessa komeimmillaan tapahtui jotain, mikä on tuskallista muistaa. Sovinto menneen kanssa on kuitenkin tehtävä.

Kaikki tämä valo ilmestyy 29.7.2021.