Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.11.2021

Raija Malka sai Suomen Taiteilijaseuran Kuvataiteilijapalkinnon 2021

Suomen Taiteilijaseura myönsi Kuvataiteilijapalkinnon tänä vuonna kuvataiteilija Raija Malkalle (s. 1959). Helsingissä ja Lissabonissa työskentelevän Malkan teoksia nähtiin viimeksi kesällä taidemuseo Amos Rexin Blick-näyttelyssä. Taiteilijakollegoiden myöntämän tunnustuksen arvo on 7 000 euroa.

Suomen Taiteilijaseura myöntämän Kuvataidepalkinnon 2021 sai kuvataiteilija Raija Malka.

Raija Malka. Kuva: Maarit Kytö

Suomen Taiteilijaseuran Kuvataiteilijapalkinto on taiteilijakollegoiden vuosittain myöntämä tunnustus ansioituneelle ja ajankohtaiselle kuvataiteilijalle. Palkinnon saajan päättää Suomen Taiteilijaseuran hallitus.

Kuvataiteilija Raija Malka tunnetaan erityisesti tilallisista, paikkasidonnaisista ja poikkitaiteellisista teoksistaan.

Malkan tuorein näyttely on yhdessä säveltäjä Kaija Saariahon kanssa toteutettu Blick, joka nähtiin taidemuseo Amos Rexissä 12.5.–22.8.2021. Näyttely oli osa Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmaa.

”Raija Malka on pitkään työskennellyt suomalainen taidemaalari, jonka käsitteellinen lähestymistapa on tuonut uutta valoa maalaustaiteen diskurssiin. Kolmiulotteinen tila ja isot volyymit ovat pitkään olleet hänelle keskeisiä. Malka on tehnyt myös poikkitaiteellisia tilallisia sekä paikkasidonnaisia teoksia. Maalausten ja tilallisten teosten lisäksi Malkalla on pitkä ura teatterien ja oopperoiden lavastuksien sekä pukusuunnittelun ja myös opettamisen parissa”, Suomen Taiteilijaseuran hallitus toteaa palkintoperusteluissaan.

Turussa syntynyt Malka valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1985. Hän työskentelee Helsingissä ja Lissabonissa. Malka on pitänyt näyttelyitä muun muassa Suomessa, Ruotsissa, Portugalissa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa ja Japanissa.

”Suomen Taiteilijaseura haluaa valinnalla kunnioittaa Raija Malkan monipuolista uraa. Malka on luonut ennakkoluulottomasti yhteyksiä eri taidelajien välillä esimerkiksi näyttämölavastustensa kautta ja yhteistyöllä säveltäjä Kaija Saariahon kanssa”, kertoo Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja Teemu Mäki.  

Palkinto jaettiin Helsingin Lasipalatsissa 23.11.2021. Juhlapuheen piti taidekriitikko Timo Valjakka.

Suomen Taiteilijaseura on myöntänyt tunnustuspalkintoa vuodesta 1997 lähtien. Tunnustus tunnettiin aikaisemmin nimellä Palokärki-palkinto.