Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.11.2023

Q-teatterin keväässä Juho Mantereen ohjaus Uuteen nousuu Laman lasten elämä ja teot

Q-teatterin kevätkauden uusi kantaesitys on Juho Mantereen ja Anna Brotkinin käsikirjoittama Uuteen nousuun. 1990-luvulla lapsuutensa elänyt kaveriporukka kokoontuu vanhan peruskoulunsa homehtuvaan juhlasaliin. Kukaan ei ole muuttunut ja silti mikään ei ole niin kuin ennen. Vaikka kaikki on hyvin, jokin hankaa. Illan aikana muistoja ja haavoja sörkitään likaisilla tikuilla. Miksi meistä tuli sellaisia kuin tuli? Voiko kaikesta syyttää vanhempiaan?

 

Tai ysäriä, mediaa, Iiro Viinasta?

Lapsuus 90-luvun Suomessa oli yhtä aikaa satua ja dystopiaa. Samassa kuvassa ala-asteen hiihtokilpailut ja loputon tulevaisuususko, devalvaatio, konkurssiaalto ja puoli miljoonaa työtöntä. Ensisuudelma, Kurt Cobainin seksikkäästi levinneet aivot, jäätelökakun tahmaamat Nintendo-ohjaimet ja kerhotäti, joka koskettaa oudosti sieltä. Vaimonhakkausvitsit telkkarissa, tihkusateessa poltettu tupakka ja ihanasti levinnyt glittermeikki. Esko Ahon lempeät silmät, Nick Carterin ihana polkka, Gillian Andersonin huokaus, galtsukuvat ja päärynäsiiderin taika.  Älyämpäri ja käsi ensimmäistä kertaa toisen paidan alla.

Elämä oli helvettiä ja kaipaamme sitä enemmän kuin mitään.

 

Kuvassa on erillisissä kuvissa vasemmalla nuori nainen valkoisessa t-paidassa ja vihreän valkoisessa liivissä.  Kuva on hieman litistynyt. OIkealla on on leveäharteinen nuori mies, jolla on punainen college-pata, jossa lukee David Athletics. Ne ovat osa teatterin julisteesta.

Osa teatterin julisteesta. Kuva: Q-teatteri

 

Vuonna 1987 syntyneet Juho Mantere ja Anna Brotkin elivät lapsuutensa radan varressa Hyvinkäällä ja kasvoivat yhdessä taiteilijoiksi. 18-vuotiaana Brotkin kirjoitti ensimmäisen näytelmänsä, josta tuli Mantereen ensimmäinen ohjaus. Myöhemmin harrastuksesta tuli molemmille ammatti ja työt veivät eri suuntiin – Brotkinin televisioon ja Mantereen teatteriin. Ystävyys kuitenkin säilyi. Nyt he tekevät ensimmäistä kertaa yhdessä töitä ammattikentällä.

Juho Mantere aloitti Q-teatterin taiteellisena johtajana vuoden 2023 alussa. Hänen merkittävimpiä aiempia ohjaustöitään ovat Q-teatterissa korona-aikaan toteutettu striimisensaatio Toksinen Kabaree, Viirus-teatterilla nähty Strindberg-sovitus Pelikanen sekä Tampereen Teatterikesään kutsutut Tuntematon Sotilas (Teatteri Vanha Juko ja Turun Kaupunginteatteri) ja Rakkaani, Conan Barbaari (Turun Kaupunginteatteri). Mantere on valmistunut ohjaajaksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2019.

”90-luvun lama on yksi Suomen historian merkittävimpiä murroskohtia, eikä sitä ole mielestäni käsitelty riittävästi. Tässä esityksessä me katsomme ysäriä lapsen näkökulmasta. Tuntuu tosi hedelmälliseltä törmäyttää kauniit ja kipeät lapsuusmuistot sekä se saatanallinen yhteiskunnallinen tilanne, mistä lapsi ei tietenkään voinut ymmärtää mitään.” Mantere kertoo näytelmän lähtökohdista.

Anna Brotkin on helsinkiläinen käsikirjoittaja, joka tunnetaan ilmiöksi nousseen Aikuiset-tv-sarjan luojana. Lisäksi hän on ollut kirjoittamassa tv-sarjoja kuten Rakkaat lapset, Jättekiva ja Pohjolan laki. Brotkin on palkittu parhaan käsikirjoittajan Venla-palkinnolla, parhaan tv-käsikirjoituksen Sylvi-palkinnolla sekä Helsingin kaupungin Vuoden taiteilija -palkinnolla. Hänen esikoiselokuvansa Perhoset saa ensi-iltansa 2024. Brotkin on valmistunut elokuva- ja tv-käsikirjoittajaksi Aalto-yliopistosta vuonna 2016.

”Näytelmän kirjoittaminen oman nuoruuden ystävän kanssa on ollut ihanaa, kamalaa ja myös liikuttavaa. On suuri etuoikeus saada tällä tavalla palata nuoruusvuosiin yhdessä ihmisen kanssa, jonka kanssa niitä on viettänyt. Paikoin on ollut myös raastavaa palata ysärille: monia asioita katsoo nyt toisin kuin lapsena. Suomalainen yhteiskunta eli tuolloin kiinnostavaa aikaa: moni asia oli huonosti ja silti uskoimme tulevaan.” Brotkin kommentoi.

Uuteen nousuun
Laman lasten elämä ja teot
Kantaesitys Q-teatterissa 15.2.2024

Käsikirjoitus Anna Brotkin ja Juho Mantere
Ohjaus Juho Mantere
Rooleissa Satu Tuuli Karhu, Miro Lopperi, Olli Riipinen ja Anna-Sofia Tuominen
Lavastus ja videosuunnittelu Ville Seppänen
Pukusuunnittelu Riina Leea Nieminen
Valosuunnittelu William Iles
Äänisuunnittelu Pekka Kiiliäinen
Sävellys ja live-muusikko Henri Lyysaari
Maskeeraussuunnittelu Riikka Virtanen

https://www.q-teatteri.fi/