Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 28.03.2024

Pöytätapoja tutkiva nykysirkusesitys Moninaisuuden näyttämölle Oulun teatteriin

Oulun teatterin Moninaisuuden näyttämön teos vuodelle 2024 on Juho Sarnon, Francis Maskensin ja Timo Filip Salosen Table with No Seating.

 

Kuvassa on kolme nuorta miestä, jotka makaavat asioilla kätetulla pöydällä. Kaksi miehistä on kasvot 'oikein' päin ja yksi nurinpäin. Heillä on kukalliset paidat ja mustat liivit.

Kuva: Emilia Kallioinen

 

”Rajasin tänä vuonna Moninaisuuden näyttämön hakua koskemaan vain sirkustaiteen esitysehdotuksia, koska haluan moninaisuuden näkyvän Oulun teatterissa myös eri esittävän taiteen lajeina. Tässä sirkuksen ja tanssin välimaastoon syntyvässä teoksessa otetaan ihanasti huomioon se, etteivät katsojat ole mikään keskenään samanlainen ryhmä, mutta yhteistä ihmisten välille on silti helppo löytää”, perustelee Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.    

Vinttikamarissa ensi-iltansa elokuussa saava teos on poikkitaiteellinen koko perheen esitys, jossa käsitellään neuroepätyypillisten jokapäiväisiä kokemuksia ja haasteita selviytyä erilaisten sosiaalisten tilanteiden kirjoittamattomista säännöistä.  

"Olemme innoissamme, kun pääsemme harjoittelemaan ja esiintymään Vinttikamarissa juuri tämän teoksen kanssa. Aihe on meille lähellä sydäntä ja olemme otettuja ja kiitollisia että Oulun teatteri antaa meille tämän mahdollisuuden tuoda teos näyttämölle", kolmikko kertoo.

Kaksikielinen (suomi ja englanti) teos pureutuu aiheeseen kevyen humoristisesti ja lämminhenkisesti sirkuksen, tanssin ja teatterin keinoin avaten tematiikkaa illalliskattauksen miljöön kautta.

Taiteellisen työn pohjana toimii taustatutkimus, joka koostuu kirjallisten lähteiden keräämisestä ja neuroepätyypillisten ihmisten haastatteluista. Taustatutkimus on erityisen tärkeä osa produktiota, sillä se tarjoaa pohjan rakentaa teos, joka todella pyrkii tunnistamaan yleisön erilaiset tarpeet.

“Saavutettavuus on meille tärkeä arvo, ja nämä edellä mainitut tarpeet huomioidaan niin teoksen sisällössä, kuin muodossakin. Työryhmästä kaksi henkilöä ovat neuroepätyypillisiä, ja uskomme tämän kokemusasiantuntijuuden olevan merkittävä resurssi aiheen kanssa työskentelemisessä”, kolmikko kuvailee.

Moninaisuuden näyttämön voittajan valitsi raati, johon kuuluivat Alma Lehmuskallio, ohjaaja Heta Haanperä, dramaturgi Jukka Heinänen sekä ulkopuolinen asiantuntijajäsen Oulu2026:n saamelaiskulttuurin tuottaja Aino Valovirta.

”Oli ilo päästä osallistumaan Moninaisuuden näyttämön raadin työskentelyyn ja tutustumaan monenlaisiin hakemuksiin. Valitussa teoksessa minua kiinnosti sen teemojen lisäksi erityisesti monikielisyys ja erilaisten yleisöjen huomioiminen”, Valovirta kertoo.

Table with no seating –ensi-ilta on Taiteiden Yössä 15. elokuuta ja muut esitykset ovat 16.–17.8.  

Työryhmä

Francis Maskens on lontoolaislähtöinen helsinkiläinen neurodivergentti tanssitaiteilija sekä tanssinopettaja. Häntä kiinnostaa kuinka tanssi voi luoda altruistisia yhteyksiä sekä herkistää syvempään kokemukseen elämästä.

Juho Sarno on suomalainen esiintyvä taiteilija, jonka tausta löytyy sirkustaiteista. Häntä kiinnostaa erilaisten taidemuotojen sulauttaminen uniikiksi, koskettavaksi ja merkitykselliseksi kokemukseksi erilaisille yleisöille.

Timo Filip Salonen on joensuulaislähtöinen helsinkiläinen neurodivergentti tanssitaiteilija, sekä tanssinopettaja. Häntä kiinnostaa monitasoinen poikkitaiteellinen työskentely, sekä sosiaalisesti stigmatisoitujen aiheiden tuominen valoon.

https://oulunteatteri.fi/