Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 30.06.2023

Poikkeuksellisia kävijälukuja Kuopion taidemuseon ennennäkemättömässä katutaidenäyttelyssä

Tuoreen maalin haju, kannun suhina ja skeittaamisen kolina ovat vallanneet taidemuseon tilat ja näyttelykävijöiden sydämet Kuopion taidemuseon ja Katutaideyhdistys Urbaani ry:n Kannun henki -näyttelyn myötä.Ennennäkemättömän kaupunkitaiteen moninaisuutta käsittelevän kesänäyttelyn onkäynyt kokemassa jo yli 5000 näyttelyvierasta.

 

Kuvassa on hiukan pullisteleva kaupunkimiljöö, joka on punasävyinen.  Keskikohdalla on nosturi ja edessä on säiliöitä.

Jesse Pasanen, Yhteiselo. Kuva: Jyri Väisänen

 

Kävijämäärät ovat Kuopion taidemuseon keskivertokävijöihin verraten poikkeukselliset: viimekesäisen, suositun Mikko Valtosen näyttelyn kävijämääriin verrattuna kasvua on lähes 78 %.

Yleisökokemuksissa keskeisiksi teemoiksi ovat nousseet näyttelyn kokemuksellisuus, elämyksellisyys ja teosten läheinen suhde katsojaan. Oleskelunmahdollistava näyttelytila ja sinne rakennettu skeittialue ovat kutsuneet ihmiset skeittaamaan, skuuttaamaan ja viettämään aikaa museossa uusilla tavoilla.

Näyttelyssä on esillä laaja kirjo teoksia taidemuseon seiniin maalatuista tekstipohjaisista graffiteista suuriin katutaideteoksiin ja veistoksiin, sekä Urbaanin tallentamaa, kuopiolaista graffitiskeneä avaavaa dokumentaarista aineistoa. Se esittelee kaupunkitaiteen eri tyylisuuntia edustavia eturivin taiteilijoita ympäri
Suomea: Teoksia on esillä 24 eri taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä.

Kannun hengen taiteilijat ovat Anna Pekkala, Deos, Electro Future Kids (Tazer, Disco, Kemp, Thrower88), Jesse Pasanen, Jubilemus, Jukka Peltosaari, Jukka Silokunnas, JR, Kummitus, Maikki Rantala, Niina Mantsinen, Pallo, Rives ja Taneli Stenberg. LisäksiKuopion alueen graffiti- ja katutaideosaamista näyttelyssä edustaa Urbaani All Stars muuttuvalla kokonaisuudella.

Näyttelytilan suunnittelu ja arkkitehtuuri on toteutettu yhteistyössä Savoniaammattikorkeakoulun kanssa, jonka muotoiluopiskelijat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet näyttelyelementit.