Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 16.09.2021

Pohjoisen laulut - miten suomalainen hevimetalli nousi kulttuuriviennin ja maabrändin johtotähdeksi?

Kymmenisen vuotta sitten maailmalla levisi presidentti Barack Obamankin siteeraama uutinen, joka rankkasi maat järjestyksen sen perusteella, kuinka paljon niissä oli hevimetallibändejä väkilukuun verrattuna. Selvä ykkönen oli Suomi.

Kannen osa Toni-Matti Karjalaisen kirjoittamasta Pohjoisen laulut – Suomalaisen hevimetallin matka maailmalle kirjasta.

Toni-Matti Karjalainen, kannen osa Pohjoisen laulut – Suomalaisen hevimetallin matka maailmalle. Kuva:  Docendo

Määrän lisäksi myös laatu oli kohdallaan, sillä lukuisat suomalaiset metallibändit ovat kiertäneet maailmaa, ja faneja on maailman kaikista kolkista.

Miten tämä oikeasti tapahtui? Suomalaisen hevimetallin nousu arvostuksen alhosta kulttuuriviennin ja maabrändin johtotähdeksi on kehityskaari vailla vertaa. Neljän vuosikymmenen mittainen taival pitää sisällään luovuuden ja sitkeyden ohessa raakaa työtä ja onneakin.

Pohjoisen laulut purkaa kehityksen päävaiheet ja taustat sekä tuo tykö tuokiokuvia taipaleen varrelta. Kirjassa pohditaan, miten hevimetallin välittämä Suomi-kuva rakentui eritoten kansainvälisessä mediassa. Muisteloissa ääneen pääsevät myös itse artistit, jotka edustavat sellaisia bändejä kuin Nightwish, Apocalyptica, Amorphis, Stam1na, Turisas, Insomnium, Moonsorrow ja Arion, sekä tietysti fanit.

Taiteen tohtori Toni-Matti Karjalainen on kirjoittanut kirjan suomalaisista hevi-bändeistä Pohjoisen laulut – Suomalaisen hevimetallin matka maailmalle.

Toni-Matti Karjalainen. Kuva: Matti Myller, YLE

Taiteen tohtori Toni-Matti Karjalainen toimii taidejohtamisen ja yrsutkinut Suomen metallivientiä ja todistanut bändiemme edesottamuksia paikan päällä eri puolilla maailmaa. Hän on myös itse ollut raskaan rokin hevijuuseri jo vuodesta 1984.

Toni-Matti Karjalainen: Pohjoisen laulut – Suomalaisen hevimetallin matka maailmalle (Docendo 2021), sidottu, 279 sivua.