Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.02.2024

Pjotr Tšaikovskin täyttymättömän kaipuun oopperaklassikko Jevgeni Onegin palaa Kansallisoopperan ohjelmistoon

Jevgeni Onegin saa pohtimaan, kuinka vaikeaa on tarttua onneen, kun se on kohdalla. Oopperaklassikkon ensi-ilta nähdään Kansallisoopperassa  perjantaina 9.2.

 Kuvassa on taustalla vaalean sini-valkoista taivasta.  Edessä on vinosti lumihanketta ja sen päällä on harmahtava penkki, jossa on selustassa pystypuita ja ristissä olevia puita.  Vieressä on oikealla Tatjana valkoisessa, pitkässä puvussa.

Kuva: Kansallisooppera

 

Jevgeni Oneginin tarina perustuu Aleksandr Puškinin samannimiseen runoteokseen, ja ooppera sai ensiesityksensä vuonna 1879. Tatjana rakastuu Oneginiin ja kirjoittaa kirjeen, mutta Onegin ei välitä hänestä. Olga ja Lensi ovat rakastuneet, mutta onni päättyy kohtalokkaaseen kaksintaisteluun Oneginin kanssa. Vuosia myöhemmin Onegin palaa ja näkee Tatjanan avioituneen Greminin kanssa. Onegin tunnustaa rakkautensa Tatjanalle, mutta silloin on jo liian myöhäistä.

Ohjauksesta, lavastuksesta ja valaistuksesta vastaa sveitsiläinen Marco Arturo Marelli, jonka Jevgeni Onegin -tulkinnassa keskeistä on kaipaus ja nuorten tunteiden hehku. Onegin muistelee elämäänsä, vääriä ratkaisuja ja nuoruutta, jota ei voi saada takaisin. ”Jevgeni Onegin oli aikanaan jotain aivan uutta: se näytti todellisia nuoria ihmisiä tunteineen, kaipauksineen, pettymyksineen ja epäilyksineen. Jokainen meistä on kokenut jotain samaa”, Marelli tiivistää.

Marellin kädenjälki on nähty Kansallisoopperassa myös teoksissa Lepakko, Ruusuritari ja Falstaff. Puvustuksen on suunnitellut Dagmar Niefind. Orkesteria johtaa Alan Buribayev.

Jevgeni Oneginin roolin tulkitsee Iurii Samoilov, Tatjanan roolissa vuorottelevat Aistė Piliba ja Kansallisoopperan nuorten laulajien ohjelman Elisaveta Rimkevitch. Muissa rooleissa esiintyvät Tigran Hakobyan, Anna Erokhina, Natalia Vinogradova, Merle Silmato, Matti Turunen, Roland Liiv, Sampo Haapaniemi ja Juhana Suninen.

Pjotr Tšaikovski: Jevgeni Onegin
Esitykset Kansallisoopperassa 9.2.–19.3.2024

Suora lähetys Kansallisoopperan päänäyttämöltä on katsottavissa Stage24-palvelussamme perjantaina 8.3. klo 18.50 alkaen.