Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.08.2023

Pirjo Honkasalo ja Kari Sohlberg saavat Red Carpet -tähdet Hyvinkään Tähtiraitille

Hyvinkään Walk of Famen tähtiluku nousee tänä vuonna tusinaan, kun  elokuvaohjaajat Pirjo Honkasalo ja Kari Sohlberg saavat omat tähtensä.

Kuvassa on Pirjo Honkasalo istumassa terassilla ja taustalla näkyy kasvihuone. Hänellä on harmaa pusero ja tumman sininen liivi päällään sekä vaalean vihreä hattu.

Pirjo Honkasalo. Kuva: Red Carpet

 

Seitsemättä kertaa järjestettävällä Red Carpet Festarilla huomioidaan ansioituneita elokuvantekijöitä Hollywood-tyyliin. Hyvinkään kaupungin keskustassa sijaitsevalle Tähtiraitille ikuistetaan elokuva-alan merkittävien tekijöiden käden- ja jalanjälki.

Tänä vuonna oman tähtensä raitille saavat kaksi pitkän linjan elokuvantekijää: elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo ja elokuvaaja Kari Sohlberg. Elokuvantekijöitä on ikuistettu Hyvinkään Walk of Famelle vuodesta 2018 alkaen. Tähtiraitin tähtiä on tänä vuonna yhteensä jo täysi tusina.

Hyvinkään Tähtiraitille saavat tänä vuonna Red Carpet -tähden elokuvaohjaaja ja kuvaaja Pirjo Honkasalo sekä elokuvaaja Kari Sohlberg. Tähtien paljastus tapahtuu Hyvinkäällä torstaina 24.8.2023 klo 16.00. Tähtiraitti sijaitsee Hyvinkään keskustassa Kauppakeskus Willan ja Kirjastoaukion välisellä kävelykadulla.

Taiteen akateemikko Pirjo Honkasalo on ensimmäinen Red Carpet -tähden saanut elokuvaohjaaja

Red Carpet kunnioittaa tähdellä elokuvaohjaaja Pirjo Honkasaloa, jolla on lähes kuuden vuosikymmenen mittainen ura elokuvaohjaajana ja -kuvaajana. Hän on ohjannut suvereenilla otteella sekä fiktiota että dokumenttia. Pirjo Honkasalo oli Suomen ensimmäinen pitkän elokuvan (Pilvilinna, 1970) kuvannut nainen. Ohjaajan työhön Hän oppi ohjaaja Mikko Niskasen, Rauni Mollbergin ja Jörn Donnerin käytännön kouluissa. Honkasalon työ elokuvantekijänä ja dokumentaristina on saanut laajasti arvostusta Suomessa ja kansainvälisesti.

Honkasalon teoksissa on käsitelty vaikeita ja ajankohtaisia aiheita. Hän on ottanut töissään kantaa myös ihmisoikeuksien puolesta. Honkasalon näytelmäelokuva Tulennielijä (1998) sai kahdeksan Jussi-palkintoa. Dokumentti Melancholian 3 huonetta (2004) sai Jussi-palkinnot parhaana dokumenttina ja musiikista vuonna 2005. Samana vuonna Honkasalo palkittiin myös Pro Finlandia
-mitalilla. Honkasalo on toiminut taiteilijaprofessorina vuosina 2001–2006. Vuodesta 2006 alkaen hän on ollut Taideteollisen korkeakoulun kunniajäsen. Honkasalolle on myönnetty taiteen akateemikon arvonimi vuonna 2020.

 

Kuvassa on Kari Sohlberg kasvokuvassa. Hänellä on vaaleaa partaa ja musta t-paita päällään. Taustalla on viherkasveja.

Kari Sohlberg. Kuva: Red Carpet

 

Red Carpet -tähti kuuden vuosikymmenen ja yli 60 elokuvan kuvaaja Kari Sohlbergille

Vuoden 2023 toiseksi tähden saajaksi Red Carpet Jury valitsi elokuvaaja Kari Sohlbergin. Jury perustelee valintaa muun muassa sillä, että Sohlberg on jättänyt pysyvän visuaalisen jäljen suomalaiseen elokuvahistoriaan ja -kulttuuriin. Hänen peräti kuusi vuosikymmentä kattaneelle uralleen mahtuu yli 60 teatterilevityksen saanutta elokuvaa. 1960-luvulla alkaneen uransa aikana Kari Sohlberg toimi kuvaajana mm. Rauni Mollbergin sekä Jörn Donnerin ja Pirjo Honkasalon palkituissa klassikkoelokuvissa. Myöhemmin hän vakiinnutti asemansa mm. Markku Pölösen, Matti Ijäksen ja Raimo O. Niemen luottokuvaajana. Hänet muistetaan myös nostalgisista Spede-tuotannoista.  

Kari Sohlberg on hallinnut tyylilajeja laaja-alaisesti. Hänen taiteellinen näkemyksensä ja kykynsä luoda kiinnostavia kuvakompositioita sekä taitonsa hallita valoa ja varjoja toivat Sohlbergille seitsemän parhaan kuvauksen Jussi-palkintoa. Kahdeksannen Jussinsa Kari sai vuonna 2016, kun hänet palkittiin elämäntyöstään Betoni-Jussilla. Tähtiraitin tähdellä kunnioitetaan Kari Sohlbergin vaikuttavaa uraa, joka inspiroi edelleen sekä elokuva-alan tekijöitä ja elokuvan katsojia.

Tähtiraitilla on koossa tähtiä nyt täysi tusina

Tähtiraitille asennettavien tähtilaattojen saajat valitsee vuosittain vaihtuva, elokuva-alan osaamista monipuolisesti kokoava jury. Tänä vuonna Red Carpet Juryyn kuuluvat näyttelijät Pihla Viitala ja Karim Rapatti sekä elokuvaaja Matti Eerikäinen. Juryn puheenjohtajana toimii näyttelijä Linnea Leino.

Hyvinkään keskustassa Kauppakeskus Willan ja Kirjastoaukion välisellä kävelykadulla sijaitseva Tähtiraitti avattiin vuonna 2018. Ensimmäisinä sinne saivat oman tähtensä näyttelijät Vesa-Matti Loiri ja Outi Mäenpää. Vuonna 2019 kadulle ikuistettiin kansainvälistä uraa luoneet näyttelijät Laura Birn ja Krista Kosonen. Vuonna 2020 oman tähtensä saivat näyttelijät Peter Franzén ja Kati Outinen ja vuonna 2021 näyttelijät Elina Salo ja Seela Sella. Vuonna 2022 paljastettiin näyttelijä Esko Salmisen ja postuumisti näyttelijä Anneli Saulin tähdet.

Red Carpet Festarin juhlaennakkonäytökset ja konsertit valtaavat Hyvinkään

Juhlaennakkoelokuvina nähdään koko perheen elokuva Antero Varovainen ja Onnenkivi sekä aikuisempaan makuun Lapua 1976, Suomeen juurtuneet, Michael Monroe Dokumenttielokuva ja Comeback! Juhlaennakkonäytökset ovat nähtävissä Red Carpet Festarilla ennen niiden virallista ensi-iltaa.

Kymmenien elokuvanäytösten lisäksi festareilla järjestetään kaksi kotimaisten artistien tähdittämää konserttia. Perjantaina 25.8. esiintyvät Bess, Roope Salminen & Koirat, Sara Siipola, Malla, Olavi Uusivirta sekä Osmo Ikonen. Lauantaina 26.8. lavalle nousevat KUUMAA, Jukka Poika ja Lemppari Band, Anna Puu, Emilia Sisco, Silva Emilia ja Kasmir.

Red Carpet Festari on kotimaiselle elokuvalle omistettu elokuvafestivaali, joka järjestetään vuosittain Hyvinkäällä. Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017. Red Carpet Festarin ohjelma koostuu elokuvanäytöksistä, konserteista, yleisötapaamisista, keskustelutilaisuuksista ja kaupunkitapahtumista. Festivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja on Antti Luusuaniemi.