Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.09.2022

Petri Laaksonen julkaisee lokakuussa 60-vuotisjuhlalevyn Timanttia ja tekee juhlakiertueen Eläköön elämä – 60 vuotta Pohjantähden alla

Säveltäjä ja laulaja Petri Laaksonen päättää monivuotisen levytystaukonsa 60-vuotisjuhlalevyyn, joka julkaistaan perjantaina 7.10.2022. Petrin edellinen studiolevy, vuonna 2015 ilmestynyt In Memoriam käsitteli Petrin surua ja menetystä sen jälkeen, kun hänen äitinsä ja veljensä menehtyivät vuoden sisällä. Suru kesti aikansa ja vuosien jälkeen Petri tajusi, että he eivät halunneet hänen enää surevan, vaan jatkavan eteenpäin. “Näiden koettelemusten alta toivo pilkisti kuin säihkyvä timantti maan uumenista”, Petri kertoo.

 

Kuvassa on Petri Laaksonen valkoisessa takissa ja tausta on harmaan valkoinen. Kuva on puolivartalokuva.

Kuva: Juuso Westerlund

 

Timanttia-levy sai insipiraationsa tästä tunteesta ja uusi levy ylistääkin elämää ja sen kantokykyä. Petri pohti, kuinka säveltäminen sujuisi tauon jälkeen, mutta hän kirjoitti kuitenkin puolessatoista kuukaudessa pinon lauluja rakkaudesta, elämästä ja toivosta ja valitsi niistä levylle yksitoista. Perjantaina 23.9.2022 julkaistava levyn ensimmäinen single En aio luovuttaa kertookin juuri tästä elämän voimasta.

Petri haluaa korostaa levynsä sanoittajien osuutta, sillä he pukivat Petrin ajatukset ja sävellykset teksteiksi. Heikki Salon osuus oli merkittävä ja hän onkin Petrille uusi yhteistyökumppanuus laulunkirjoittamisessa. Myös Tomi Aholaisen popahtavampi osuus sovituksissa ja tuotannossa on merkittävä. Muita sanoittajia levyllä ovat Teppo Nuorva, Sinikka Svärd, Anna-Mari Kaskinen, Ossi Mäki-Reini ja V-P Lehto.

Petri on säveltänyt ja esittänyt gospel-musiikkia koko uransa ajan ja vaikka Timanttia ei olekaan gospel-levy, käsittelee se samoja, Petrille tuttuja, syviä elämään kuuluvia teemoja ja peilaa lauluillaan aikuisen ihmisen elämänkaarta suruineen ja iloineen.

Timanttia on Petrin 13. studiolevy legandaarisen ensilevytyksen Täällä Pohjantähden alla (1994) jälkeen. Turkka Malin sanoittamasta kappaleesta on muodostunut nykyklassikko, jota on kuultu muun muassa valtiollisissa tilaisuuksissa ja samannimisen televisio-ohjelman tunnuskappaleena.

Petri on säveltänyt lukuisia euroviisukappaleita, joista klassikoiksi ovat muodostuneet muun muassa Sonja Lumpeen tulkitsema Eläköön elämä vuodelta 1985 ja Virve Rostin vuonna 1987 esittämä Sata salamaa, josta on kehittynyt yksi maamme kovimmista bailuhiteistä. Muita merkittäviä ovat muun muassa Anneli Saariston Äiti maa vuodelta 1989 ja Anna Erikssonin Oot voimani mun vuodelta 2000. Kyseinen kappale voitti ns. varjoeuroviisut eli euroviisufanclubin OGAEn Second Chance Contestin ensimmäisenä suomalaisena kappaleena. Muistakin Petrin kappaleista on muodostunut suosittuja radiohittejä, joista esimerkkeinä mainittakoot Lumivalkeaa, Kesä älä mee ja Meri kuutamolla, jonka Petri sävelsi Eino Leinon runoon.

Petri on säveltänyt myös laajan repertuaarin hengellisiä lauluja, jotka kuuluvat kuorojen ja useiden laulajien ohjelmistoon. Näitä kappaleita esitetään jatkuvasti muun muassa jumalanpalveluksissa, muistotilaisuuksissa ja Tuomasmessussa, jonka sävelmät ovat suurelta osin Petrin käsialaa.

Petri on julkaissut kaikkiaan 13 soololevyä ja 10 muuta sävelmistään koostuvaa pitkäsoittoa. Hänelle on myönnetty 1 platinalevy ja 5 kultalevyä.

Petri on loka-marraskuussa laajalla, koko Suomen kattavalla levyjulkaisukiertueella. Eläköön elämä – 60 vuotta Pohjantähden alla -kiertueen paikkakunnat on listattu alle. Vaikka Petri konsertoikin hänelle tutussa ympäristössä, kirkoissa, konserttien kappaleet sisältävät hengellisen musiikin lisäksi uuden Timanttia-levyn sekä aikaisempien levyjen suosittuja kappaleita.

Eläköön elämä – 60 vuotta Pohjantähden alla

2.10. Lappeenranta, Lauritsalan kirkko
5.10. Kuopio, Alavan kirkko
6.10. Kajaanin kirkko
7.10. Iisalmi, Kustaa Adolfin kirkko
8.10. Oulun tuomiokirkko
9.10. Kalajoen kirkko
12.10. Turku, Mikaelin kirkko
13.10. Paimion kirkko
14.10 Loimaa, kaupungin kirkko
15.10. Salo, Halikon kirkko
16.10. Raision kirkko
19.10. Mäntsälän kirkko
21.10. Vantaa, Tikkurilan kirkko
23.10. Tampereen tuomiokirkko
26.10. Pori, Teljän kirkko
27.10. Kangasalan kirkko
28.10. Nivalan kirkko
29.10. Kokkolan kirkko
2.11. Järvenpään kirkko
3.11. Helsinki,  Temppeliaukion kirkko
4.11. Sastamalan kirkko
10.11. Hamina, Johanneksen kirkko
11.11. Pieksämäen Vanha kirkko
13.11. Savonlinnan tuomiokirkko
16.11. Jyväskylä, Taulumäen kirkko
17.11. Kuhmo, Kuhmotalo
18.11. Joensuun kirkko
19.11. Mikkelin tuomiokirkko
23.11. Espoo,  Olarin kirkko
24.11. Hollola,  Sovitukset kirkko
25.11. Helsinki, Laajasalon kirkko
27.11. Kouvola, Kuusankosken kirkko

Kappalelista

Jalanjäljet
Toivo on timanttia
Hyvä tuuli
Kaksi polkua
En aio luovuttaa
Sinun on voima
Kun aamu koittaa
Yö toukokuun
Tähtiyö
Hyvä voittaa
Loistamaan