Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.09.2023

Perusteellinen Yhdet vielä -elämäkerta muuttaa kuvan Irwin Goodmanista

Irwin Goodman oli koko Suomen tuntema renttulaulaja, jonka hitit ja persoona muistetaan edelleen. Todellinen ihminen Irwinin takana, Antti Hammarberg (1943–1991) on sen sijaan jäänyt hämärän peittoon. Läpi elämän kestäneet ongelmat ja yhteiskuntavastaisuus kumpusivat rikkonaisesta lapsuudenperheestä, viinasta sekä kovapäisyydestä.

Kuvassa on Irwin Goodman kasvokuvassa ja hän katsoo hymyillen siviulle päin.  Hänellä on musta lierihattu päässään ja pitkähköt hiukset. Hänellä on tupakka oikeassa kädessään.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Docendo

 

”Pala palalta se otti sieluni. Irwinismin piti olla vain leikkiä, myytävää imagoa tanssien järjestäjille. Mutta se myytiinkin salaa minulle. Hätkähdän, kun kotiin tulee virallinen kuori, jonka päällä lukee Antti Hammarberg. Nimi on minulle pelottavan vieras.”
 
Antin leski Riitta Hammarberg valottaa kirjassa, miten tapasi miehensä, millainen hän oli kotona ja miten keikkaelämän ongelmat varjostivat perheen elämää. Samoin kansantaiteilijasta kertovat monet muut sukulaiset, ystävät ja työtoverit. Elämäkerta paljastaa ensi kertaa totuuden Antin lapsuudesta – sieltä, mistä Irwinin kapina kumpusi. Suosikkilaulajan elämä oli toisenlaista kuin legendat ovat antaneet ymmärtää.
 
Riitta Hammarberg antoi käyttöön uskomattoman laajan arkiston, joka sisältää muun muassa Antin ja hänen läheistensä, muun muassa vanhempien ja Vexi Salmen kirjoittamia kirjeitä, todistuksia, asiakirjojasekä Ryysyrannan rakennuspiirustukset ja baarikaapin täyttökuitin. Runsaasti kuvitetussa kirjassa on paljon ennen julkaisemattomia kuvia Antin lapsuudesta viimeisiin hetkiin asti.
 
Tuomas Marjamäki (s. 1978) on kirjailija ja toimittaja, joka tietokirjoissaan on erikoistunut suomalaisen viihteen historiaan. Hän on aiemmin julkaissut muun muassa Vesa-Matti Loirin, Spede Pasasen, Simo Salmisen ja Mikko Alatalon elämäkerrat sekä kirjat Kummelista ja Uuno Turhapurosta.

Tuomas Marjamäki: Yhdet vielä, Irwin – Antti Hammarberg 1943–1991 (Docendo 2023). Julkaisupäivä 14.9.2023.