Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.11.2023

Perttu Pölösen uutuuskirja paljastaa sosiaalisen median kätketyt manipulointimekanismit

Superälyköksi sanottu Perttu Pölönen on keksinyt Sävelkellon, opiskellut tulevaisuuden megatrendejä Piilaaksossa ja nimetty 35 lupaavimman eurooppalaisen innovaattorin listalle. Uutuuskirjassaan "Saisinko huomiosi? Kirja, joka jokaisen somenkäyttäjän pitäisi lukea" Pölönen paljastaa sosiaalisen median kätketyt manipulointimekanismit.

Kuvassa on Perttu Pölönen kasvokuvassa. Hänellä on lyhyet, taipuisat hiukset.

Perttu Pölönen. Kuva: Otava

 

Ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa olemme tilanteessa, jossa vain muutama tusina yritysjohtajia päättää sen, mihin miljardien ihmisten huomio ohjataan. Samaan aikaan suuri osa väestöstä ei osaa selittää edes alkeellisella tasolla, miten internet toimii. Olemme lähteneet hälyttävän ohuella ymmärryksellä mukaan valtavaan ihmiskokeeseen.

“Kun tunnistamme, miten teknologia ohjaa ajatteluamme ja arvojamme, voimme päästä irti sen vaikutuksesta ja palauttaa hallinnan itsellemme. Silloin tempuilta katoaa teho”, Perttu Pölönen toteaa kirjan esipuheessa.  
Saisinko huomiosi? on vetävä ja tarinallinen tietokirja, joka pureutuu muun muassa sovellusten toimintalogiikkaan, suositteluvaltaan, tekoälyn etiikkaan, teknologiajättien vastuun väistämiseen, ihmismielen toimintaan ja sen tarkoitukselliseen manipulointiin, sekä siihen miten tämä kaikki vaikuttaa lapsiin.  

Kirja ei kuitenkaan ole lainkaan teknologiavastainen, vaan peräänkuuluttaa sääntelyä ja vastuullisuutta. Teknologia pitäisi suunnitella niin, ettei se tärvele käyttäjien hyvinvointia ja kognitiivisia kykyjä.  

“Miljardit ihmiset on jo valmiiksi ”kytketty järjestelmään” – nyt pitää etsiä vastauksia siihen, miten tuo järjestelmä saadaan valjastettua hyvään”, Pölönen toteaa.  

Pölösen aikaisemmat tietokirjat Tulevaisuuden lukujärjestys (Otava, 2019) ja Tulevaisuuden identiteetit (Otava, 2020) ovat olleet myyntimenestyksiä.

Saisinko huomiosi? ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Perttu Pölösen itsensä lukemana äänikirjana.

https://otava.fi/