Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.07.2024

Pepe Willbergin elämästä ja urasta kertova PEPE-elokuva valkokankaille 4.10. – katso trailer

Pepe Willbergin elämästä ja urasta kertova PEPE-dokumenttielokuva saapuu valkokankaille 4.10. Elokuvan ohjaa Severi Koivusalo. Pepen matkaa läpi suomalaisen pop-musiikin tähänastisen historian avataan dokumentissa runsaan arkistomateriaalin ja elokuvallisen kerronnan kautta. Tarinaa ovat jäsentämässä Pepen läheisiä ystäviä ja kollegoita vuosien varrelta.

 

Kuvassa on Pepe Willberg seisomassa ja kuva on otettu yläviistoon. Hänellä on tumma puku päällään. Kuvan tausta on tumma.

Kuva: Kari Rainer Pulkkinen

 

Artistiuden ristiriidat

PEPE-elokuva pyrkii vastaamaan kysymykseen, miten puolipakolla ja sattumalta laulamaan alkanut ja melko sulkeutunut Turusta Helsinkiin muuttanut lauttasaarelaispoika pystyi rakentamaan merkittävän laulajauran, joka on jatkunut seitsemällä vuosikymmenellä, ja josta muodostui tärkeä osa suomalaista populaarikulttuuria.

Elokuvan teemoja ovat esiintymisjännityksen ja ujouden tuottamat artistiuden ristiriidat. Millaista on olla artisti, joka ei nauti esilläolosta, mutta jonka sisäsyntyinen halu laulaa ja rakkaus musiikkiin ovat vetäneet häntä estradille jo vuosikymmenien ajan.

Nuorisomusiikin uranuurtaja

Vuonna 1962 uransa Islanders-yhtyeessä aloittaneen ja sittemmin Jormas-bändiin sekä Pepe & Paradisen kautta soolouralle siirtyneen Willbergin ura on kestänyt yli 60 vuotta. Pepe Willberg oli tärkeänä artistina ja tekijänä käynnistämässä kotimaisen nuorisomusiikin syntyä. Hänen koko kansan tuntemia hittejään 60-70-luvuilta ovat muun muassa Saat miehen kyyneliin, Rööperiin, Elämältä kaiken sain ja Aamu sekä 2000-luvulta Pepe & Saimaa -tuotannosta Lyhyenä hetkenä ja Tällä kadulla.

 

 

Mestarit areenalla ja Pepe & Saimaa

Pepe oli mukana käänteentekevässä Mestarit areenalla -kokoonpanossa, joka valloitti ensimmäisenä suomalaisena musiikkiproduktiona areenoita ja stadionin vuonna 1999. Yksi uran merkkipaaluista on lähimenneisyydestä, kun populäärikulttuuri-ilmiöksi nousseesta Pepe & Saimaasta Willberg vastaanotti yli 50 vuoden uran jälkeen, 67-vuotiaana, uransa ensimmäisen kultalevyn vuonna 2014.

”Vetäytyvänä ja vähäsanaisena esiintyjänä tunnettu Pepe ei ole koskaan pyrkinyt ottamaan itselleen ylimääräistä tilaa. Musiikillisesti hän on kuitenkin perfektionisti, jolla on kyky tulkita miehen herkät tunteet näkyviksi. Tämä on vienyt Pepeä läpi vuosikymmenten ja muuttuvan maailman, joka on globalisoitunut, digitalisoitunut, pirstaloitunut ja monipuolistunut, mutta Pepe on pysynyt monessa mielessä omana muuttumattomana itsenään. Hän ei silti ole jäänyt nostalgia-artistiksi vaan on kehittynyt ja pysynyt kiinnostavana jopa siinä määrin, että suurin menestys tuli vasta lähes 70-vuotiaana. Pepe tarjoaakin kiinnostavan heijastepinnan tutkia suomalaisen musiikki- ja viihdekulttuurin muutosta 60-luvulta tähän päivään”, Koivusalo kertoo.

Pepe Willberg odottavin ja jännittynein mielin elokuvan äärelle – uraa takana 62 vuotta

”Hyvää kannattaa odottaa ja koskaan ei kannata antaa periksi. Ensimmäinen kultalevy 67-vuotiaana ja oma elokuva 78-vuotiaana. Luotan Severin näkemykseen ja kerrontaan dokumentin rakentamisessa. Menen jännittynein mielin katsomaan lopputulosta isolta kankaalta ja varaudun tunneskaalaan sekä mahdollisesti jopa nostamaan kädet lopuksi ilmaan”, Pepe kommentoi.

 

Kuvassa on keskellä nuori Pepe Willberg ja hän laulaa mikki kädessään. Hänellä on ruudullinen takki ja musta poolo päita päällään. Kuva on musta-valkoinen ja taustalla on harmaata pilvimäistä lavasetta.

Kuva: Aurora Studios

 

Synopsis

Rööperiin, Saat miehen kyyneliin, Elämältä kaiken sain. Pepe Willberg on kulkenut polveilevan tien tähän päivään, suomalaisten sydämiin ja epätodennäköiseen tähteyteen. Miltä se kaikki on tuntunut miehestä, joka alussa lauloi vain sillä ehdolla, että salista sammutettiin valot?

Severi Koivusalon käsikirjoittama ja ohjaama musiikillinen dokumenttielokuva PEPE kertoo ainutlaatuisen äänen omaavasta, mutta suosionsa kanssa tasapainoilevasta lahjakkaasta muusikosta, jonka ikoniset kappaleet ovat soineet kotimaisen elämänmenon taustalla jo seitsemällä eri vuosikymmenellä.

Elokuva on kuin salainen kartta Suomen pop-musiikin historiaan sekä nostalginen rakkauslaulu suurten ikäluokkien käynnistämälle nuorisokulttuurille. Mukana matkalla myös mm. Danny, Jorma Uotinen, Vicky Rosti, Matti Mikkola ja Mirja Pyykkö sekä legendaariset kokoonpanot kuten The Islanders, Jormas, Paradise, Mestarit ja Saimaa.

Tästä et selviä kuivin silmin.

Elokuvan tuottavat Helsinki-Filmille Aleksi Bardy ja Severi Koivusalo sekä levittää Cinemanse.