Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 06.09.2023

Parimetrinen Pässi juhlistaa Aarikan juhlavuotta 2024 ja saapuu Taidehalliin Kaija Aarikan -näyttelyn avajaisiin

Helsingin Taidehallissa avautuu Kaija Aarikan elämäntyötä esittelevä suurnäyttely 9.9.2023. Jättimäinen pässiveistos Pässikkä saapuu Taidehalliin näyttelyn avajaisiin. Ensi vuonna 70-vuotisjuhlavuottaan viettävä Aarikka Oy toimii näyttelyn yhteistyökumppanina.

 

Kuvassa on osa pässiveistoksesta, josta näkyy osa selästä.  Vasemmalla on mustan hännän mutoja ja oikealla ruskeita pallukoita.

Kuva: Aarikka

 

Taidehalliin tuleva henkilöauton kokoinen pässiveistos on suurin koskaan valmistettu pässi ja se on tehty kokonaan käsityönä, kuten pienemmät sisarensakin. Pässi painaa noin 1 200 kg ja korkeutta sillä on 1,7 m. Pässin runko on valmistettu Aarikan tehtaalla Raisiossa ja sen puiset pallot kiinnitetään runkoon yksitellen paikan päällä Taidehallissa. Pässin painavin yksittäinen elementti on 500 kg painava metallirunko.

Kaija Aarikan designklassikko ja kotimaisen käsityön taidonnäyte pässiveistos syntyi suomalaisen sisun symboliksi. Muotoilijana Kaija oli rohkea ja kokeilunhaluinen. Jättimäinen pässiveistos täydentääkin pässiperhettä luontevasti. ”Vuosi 2023 on ikonisen pässin 50-vuotisjuhlavuosi. Juhlavuoden kunniaksi valmistettu Pässikkä-niminen jättipässi saa ensiesiintymisensä Kaija Aarikan näyttelyssä Taidehallissa. Myöhemmin Pässikkä siirretään yrityksemme tiloihin Raisioon, ”, sanoo Aarikan toimitusjohtaja Riia Sandström.

Nykyään pässi poseeraa muun muassa Aarikan hopeakoruissa ja kodinsisustuksen tuotteissa. ”Vuonna 2019 valmistimme ensimmäiset Pässi-hopeakorut, oodina suomalaiselle Pässille. Ensimmäisenä halusin tuotteistaa ikonisen Pässin sormukseen ja rannekoruun. Tänä syksynä julkaisemme vielä Pässi-kuusenkoristeet sekä uuden Pässi-horoskooppirannekorun, jonka kuvat Pauliina Aarikka on piirtänyt”, Sandström jatkaa.

“Taidehallin näyttely on kunnianosoitus Kaijan monipuoliselle uralle, unohtamatta hänen perustamansa Aarikka-yhtiön tarinaa. Olemme iloisia, että voimme tehdä luovaa yhteistyötä Aarikka Oy:n kanssa, joka hienolla tavalla pitää yllä Kaijan muotoilun henkeä ja perintöä”, sanoo Helsingin Taidehallin toimitusjohtaja Nina Toppila.

Kaija Aarikka -näyttely on esillä 9.9.2023–7.1.2024 Helsingin Taidehallissa. Näyttely toteutetaan yhdessä Kaija Aarikan perillisten kanssa, ja sen kuraattorina toimii Taidehallin näyttelypäällikkö Eeva Holkeri. Näyttelyarkkitehtuurin suunnittelee Vuoden nuori muotoilija -palkinnolla vuonna 2021 huomioitu Hanna Anonen.

https://www.aarikka.fi/pages/aarikka-museo