Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 14.09.2020

Palkitun yhdysvaltalaistaiteilijan Doug Aitkenin näyttely I Only Have Eyes for You avautuu Kiasmassa

”Mitä merkitsee olla ihminen juuri nyt? Mihin olemme menossa? Sellaisista ydinkysymyksistä olen hyvin kiinnostunut”, taiteilija Doug Aitken sanoo. Teknologian vaikutus ihmiseen ja yhteiskuntaan, tiedon ja ihmisten yhä nopeampi liikkuvuus sekä keinot selvitä muuttuvassa maailmassa ovat aiheita, joita Aitken käsittelee teoksissaan.

 Kuvassa on Doug Aitkenin teos, jossa etualalla seisoo mies hupparissa ja vieressä on pienempi kuva miehestä. Molemmat ovat puoliksi selin. Taustalla näkyy yövalaistua modernin lasi-ikkunaisen rakennuksen seinää.

Doug Aitken, Electric Earth, 2016, installation view, Los Angeles, California. Photo: Dakota Higgins. Courtesy of the Artist and MOCA, Los Angeles

 

Näyttely esittelee valikoiman Aitkenin teoksia kymmenen viime vuoden ajalta. Viidennen kerroksen suuren salin valtaa videoinstallaatio Song 1, ja huoneissa sen molemmin puolin nähdään valolaatikkoteoksia sekä valaistu veistos. Näyttelyssä toistuvat liikkeen ja paikallaanolon sekä ihmisten erillisyyden ja yhteyden teemat.  I Only Have Eyes for You on ensimmäinen Aitkenin yksityisnäyttely Suomessa.

Doug Aitken (s. 1968) asuu ja työskentelee Los Angelesissa. Hänen töitään on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä ympäri maailmaa. Aitken on osallistunut Whitney-biennaaliin kahdesti ja vuonna 1999 hänelle myönnettiin kansainvälinen palkinto Venetsian biennaalissa installaatiosta Electric Earth.

Taiteilijan useisiin palkintoihin kuuluvat myös Nam June Paik -taidekeskuksen palkinto vuodelta 2012, Smithsonian Magazine American Ingenuity Award: Visual Arts -palkinto vuodelta 2013, sekä ArtCenter College of Design Lifetime Achievement Award -palkinto vuodelta 2019. Hänen teoksiaan on nähty Kiasmassa kerran aikaisemmin ARS01-näyttelyssä lähes kaksikymmentä vuotta sitten.  

Näyttelyn ovat kuratoineet museonjohtaja Leevi Haapala ja intendentti João Laia.