Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.09.2023

Palkitun Dineo Seshee Raisibe Bopapen näyttely tutkii Suomen luontoa unen porteilla

Eteläafrikkalainen taiteilija Dineo Seshee Raisibe Bopape tutustui Kiasman näyttelyä valmistellessaan suomalaisiin perinteisiin ja luontoon. Frantsilan luomuyrttitilalla hän kehitti näyttelylle tuoksun ja teesekoituksen, jossa on unta tukevia yrttejä. Kiasmaan suunniteltu teoskokonaisuus rauhoittaa museon viidennen kerroksen maanläheiseksi maisemaksi, joka kutsuu uneksimaan. Näyttely (ka) pheko ye – unen porteilla on esillä Kiasmassa 6.10.2023–25.2.2024.

 

Dineo Seshee Raisibe Bopapen merten muistia käsittelevä yksityisnäyttely on käynnissä tällä hetkellä New Yorkin MoMassa. Kiasman näyttelyä varten taiteilija tutustui kasvien hoitaviin ominaisuuksiin.

Dineo Seshee Raisibe Bopapen merten muistia käsittelevä yksityisnäyttely on käynnissä tällä hetkellä New Yorkin MoMassa. Kiasman näyttelyä varten taiteilija tutustui kasvien hoitaviin ominaisuuksiin. Kuva: Frantsila/Miki Tokairin/Miisa Soini

 

Bopape vietti näyttelyä varten runsaasti aikaa suomalaisessa luonnossa. Matka Hämeenkyröön vaikutti näyttelyn muodostumiseen: esimerkiksi 400-vuotias Timin mänty, paikallinen Kirkkojärvi ja valtoimenaan kasvaneet lemmikinkukat tulivat osaksi kokonaisuutta, joka pohjautuu ajatukselle uneksimisesta kaikkia elollisia yhdistävänä toimintana.

Bopape käyttää teoksissaan kotimaansa pihojen arkkitehtonisia muotoja sekä luonnonmateriaaleja, kuten savea, multaa ja kasveja. Kiasman näyttelyssä nähdään muun muassa kookkaita savirakennelmia, joiden sisään voi mennä, ja satoja savesta muovailtuja kukkia ympäri näyttelytilaa. Luonnonmateriaalien rinnalla Bopape hyödyntää näyttelyssä ääntä, videota ja pinkkinä hohtavia neonvaloja.

(ka) pheko ye – unen porteilla on palkitun taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Pohjoismaissa.

Bopapen näyttelyyn kehittämää tuoksuseosta voi ostaa kotiin Kiasma-kaupasta. Tuoksu sisältää muun muassa tervaa, mäntyä, rosmariinia, laventelia ja timjamia. Näyttelyä varten luodussa teesekoituksessa on esimerkiksi kanervaa ja humalaa, ja sitä pääsee nauttimaan Kiasma Caféssa.

 

Hämeenkyrössä Dineo Seshee Raisibe Bopape tutustui Timin mäntyyn, jonka uskotaan olevan vanha uhripuu.

Hämeenkyrössä Dineo Seshee Raisibe Bopape tutustui Timin mäntyyn, jonka uskotaan olevan vanha uhripuu. Kuva: Frantsila/Miki Tokairin/Miisa Soini

 

Näyttelyn on kuratoinut Kiasman vaihtuvien näyttelyiden pääkuraattori João Laia. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Zürichin Migros Museum für Gegenwartskunstin kanssa.

Dineo Seshee Raisibe Bopape (s. 1981, Polokwane, Etelä-Afrikka) asuu Johannesburgissa. Hänen yksityisnäyttelynsä on tällä hetkellä käynnissä Museum of Modern Artissa New Yorkissa, ja aiempia yksityisnäyttelyitä on nähty muun muassa Pirelli HangarBicoccassa Milanossa (2022), Ocean Spacessa Venetsiassa (2022) ja Secessionissa Wienissä (2022). Vuonna 2019 hän oli mukana edustamassa Etelä-Afrikkaa Venetsian biennaalissa. Bopapelle on myönnetty muun muassa Future Generation Art Prize vuonna 2017.

https://kiasma.fi/