Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.04.2023

Palkittujen pohjalaiskirjailijoiden teokset Seinäjoen kaupunginteatterin syksyssä - evakkotaival Laatokalta ja komedia Kekkosen tyttärestä

Rakastetusta Ennen lintuja –romaanista dramatisoitu kantaesitys ja hersyvän ajankohtainen presidentinvaalikomedia syksyllä Seinäjoen kaupunginteatterissa. Kahden pohjalaiskirjailijan palkitut teokset, Merja Mäen Ennen lintuja ja Taina Latvalan Kekkosen tytär saavat ensi-iltansa marraskuussa Seinäjoen kaupunginteatterissa.

 

Kuvassa on Mia Vuorela kädessään Urho Kekkosen valokuva ja kelta-punaraitainen airutnauha. Taustalla on vaalean ruskeakuvioista tapettia ja alaosassa tummaa paneelilautaa.

Aija Pahkala ja Teemu Koskinen Ennen lintuja näytelmän päärooleissa. Kuva: Jukka Kontkanen

 

Ennen lintuja kertoo luovutetusta Sortavalasta evakkotaipaleelle lähtevästä, Seinäjoelle päätyvästä kaksikymppisestä Allista ja tämän perheestä talvisodan päättymisen pyörteissä.

Raskas, jalan kuljettu taival Laatokalta lakeuksille johtaa toisten nurkkiin ja outojen tapojen äärelle. Ennen lintuja kertoo vieraan kohtaamisesta ja ihmisen kamppailusta itsekkyyttään vastaan. Allin tarina on koskettava kuvaus selviytymisestä ja sankaruuden mitat saavuttavasta elinvoimasta. Taakse jää menetetyn Karjalan lisäksi lapsuus.
- Onhan kasvaminen myös sopeutumista ja luopumista, uskallusta astua tuntemattomaan, ohjaaja Hanna Ojala kuvailee.

Luvassa on itsenäinen, visuaalinen ja intensiivinen teatteriteos, jota säestää Riku Metsä-Ketelän säveltämä musiikki. Näytelmän on Seinäjoen kaupunginteatterille dramatisoinut Iira Halttunen.

Ennen lintuja –romaani ilmestyi viime vuonna. Joulukuussa 2022 Merja Mäki palkittiin romaanistaan Tulenkantaja-palkinnolla. Teoksen käännösoikeudet on myyty Ukrainaan, Ruotsiin ja Ranskaan.

Mäestä tuntuu oikealta, että tarina tuodaan ensi kertaa näyttämölle juuri Seinäjoella.
- Alli on varttunut Laatokan rannalla, mutta Pohjanmaan peltojen yllä linnuilla on aivan erityisen kevyt tapa lentää, ja sitä hän tahtoo jäädä katselemaan. Kun kirjoitin romaanini historiallista viitekehystä, ajattelin pystyttäväni kulisseja. Nyt näyttämösovituksessa Allin ympärille nousevat uudenlaiset kulissit usean taiteilijan mielikuvituksen voimalla.

Seinäjoella 1983 syntynyt, Kauhavalla asuva Mäki on äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, joka on tutkinut sotaa viiden vuoden ajan romaania työstäessään. Hänellä on karjalaisia sukujuuria Käkisalmessa.

Evakkotaustaa on myös ohjaaja Hanna Ojalalla.
- Olen kolme neljäsosaa karjalainen. Tämän produktion yhteydessä olen haastatellut muun muassa isotätiäni, joka 13-vuotiaana kuljetti kolme lehmää Valkjärveltä Hankasalmelle, ohjaaja kertoo.

Allin roolissa nähdään näyttelijä Aija Pahkala. Seinäjokelaista talollisen poikaa näyttelee Teemu Koskinen. Muissa rooleissa nähdään Lotta Lindroos, Jukka Puronlahti, Jussi Jätinvuori, Sanni Lehto, Kaisla Ollilla, Jenna Varismäki, Sari Jokelin, Heikki Vainionpää ja Heidi Kirves sekä Siiri Hautakorpi ja Annu Valtasaari.

Näytelmän lavastuksen ja puvut suunnittelee Aili Ojalo, koreografian Jyri Numminen, valot ja videot Lauri Virkkala sekä naamioinnin Johanna Uusitontti.

Ennen lintuja –näytelmä on hyväksytty Taidetestaajat-kohteeksi lukuvuodeksi 2023-2024, joten sen tulee näkemään sadat kahdeksasluokkalaiset.

11. marraskuuta suurella näyttämöllä kantaesitettävä Ennen lintuja on ohjelmistossa huhtikuulle 2024 saakka.

 

Kuvassa on Mia Vuorela kädessään Urho Kekkosen valokuva ja kelta-punaraitainen airutnauha. Taustalla on vaalean ruskeakuvioista tapettia ja alaosassa tummaa paneelilautaa.

Mia Vuorela Kekkosen tyttärenä. Kuva: Jukka Kontkanen

 
Taina Latvalan Kekkosen tytär -komedia kokee uuden tulemisen vaalien alla

Kekkosen tytär on lapualaislähtöisen kirjailija Taina Latvalan hersyvä tupakomedia ihmisessä ja yhteiskunnassa tapahtuvasta mullistuksesta. Tarina kertoo vahvatahtoisista pohjalaisista naisista, jotka ryhtyvät hiihtämään omia latujaan ja miehistä, jotka joutuvat kyseenalaistamaan vanhan maailman mallit. Tosipaikan tullen kaikki yhdistävät voimansa yhteisen asian vuoksi – ainakin hetkeksi.

Komedian keskiössä on Lapualla asuva viisikymppinen Kata, jonka elämä tekee täyskäännöksen hänen iäkkään äitinsä paljastaessa presidentti Kekkoseen liittyvän suuren salaisuuden. Tavallinen pohjalaisperhe tempautuu mukaan armottomaan presidenttipeliin. Totuus ja valhe ottavat mittaa toisistaan, ja yhden jos toisenkin henkilön moraali joutuu koetukselle.
- Kyseessä on mehukas komedia, jossa presidentivaalien kuvioita sotkevat niin ihmissuhteet kuin kunnallispolitiikkakin, kuvailee ohjaaja Ismo Sajakorpi, legendaarisesta Kivikasvot-ryhmästä tuttu viihteen monitaituri.

Ensi-iltansa Seinäjoen kaupunginteatterissa näytelmä saa marraskuussa, kutkuttavasti pari kuukautta ennen tammikuussa 2024 käytäviä presidentinvaaleja.
- On herkullinen hetki leikitellä politiikalla ja poliittisella suhmuroinnilla ja katsoa ihmisiä valtapelin takana - siellä näkyy pieni ihminen. Oman paikkansa löytäminen alati muuttuvassa maailmassa ei käy ihan leikiten, tässäkään tarinassa, taiteellinen johtaja Pauliina Salonius kertoo.

Taina Latvalan mukaan näytelmä on terävän ajankohtainen paitsi aiheensa myös ikuisten teemojensa vuoksi. Joitakin politiikkaan liittyviä yksityikohtia hän aikoo vielä päivittää tekstiin.
- Hauskassa ja vauhdikkaassa tekstissä käsitellään myös isoja ja tärkeitä aiheita kuten perhsuhteita ja luottamusta.

Kantaesityksensä Kekkosen tytär sai keväällä 2020 Vaasan kaupunginteatterissa, jossa sen esityskauden keskeytti koronasulku. Vuonna 2021 komedia sai parhaan näytelmätekstin Lea-palkinnon.
- Lea oli minulle valtavan tärkeä tunnustus. Olen niin ilahtunut, että hartaasti tekemäni näytelmä saa uuden elämän Seinäjoen kaupunginteatterissa.

Näyttelijä Mia Vuorelan esittämän Katan elämänpiiriin kuuluu Marjut Sariolan näyttelemän leskiäidin lisäksi valtakunnan politiikassa kovaksi kouliintunut Katan sisar (Natalil Lintala), venäläislähtöinen kodinhoitaja (Jussi Lukács), sukulaismies Sutinen (Jani Johansson) ja Lapuan kaupunginjohtajuutta havitteleva hurmuri Herrala (Esa Ahonen).

Lavastuksen ja puvut suunnittelee Riikka Aurasmaa, valot Hannu Raja-aho, äänet Sami Lust ja naamioinnin Aliina Ilonen.

3. marraskuuta Elissa-näyttämöllä ensi-iltansa saava Kekkosen tytär on ohjelmistossa huhtikuulle 2024 saakka.