Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.10.2019

Palkittu System Crasher -elokuva ensi-iltaan marraskuussa

Villi Benni etsii turvaa saksalaisen Nora Fingscheidtin ohjaamassa väkevässä draamassa, joka saa Suomessa ensi-iltansa 22. marraskuuta.

 

Kuvassa on nuori Helena Zengel, joka makaa puoliksi auton takapenkillä ja katsoo autosta ulos.  Hänellä vaaleat puolipitkät hiukset ja päällään valkoinen toppatakki.  Tausta on tumma.

Helena Zenger. Kuva: Filmikamari

 

Tämän vuoden kiinnostavimpiin ja puhutuimpiin eurooppalaiselokuviin kuuluva System Crasher on voimakas kuvaus ylienergisestä 9-vuotiaasta Benni-tytöstä (häkellyttävän hyvä Helena Zengel), jolle ei löydy paikkaa yhteiskunnasta. Benni valahtaa toistuvasti sosiaalihuollon turvaverkkojen lävitse, ja sosiaalityöntekijät ovat voimattomia tapauksen edessä. Toivo kuitenkin herää, kun Bennille palkataan vihanhallintaan erikoistunut terapeutti Micha, joka ei aio luovuttaa rakkautta kaipaavan tytön suhteen.

Berliinin elokuvajuhlien Hopeisen karhun lisäksi yli 20 muuta kansainvälistä palkintoa voittanutta elokuvaa on kiitetty rohkeudesta ja viimeistellystä toteutuksesta niin ohjauksen, käsikirjoituksen, tuotannon kuin näyttelijäntyön osalta. Elokuva on myös Saksan Oscar-ehdokas. Suomessa System Crasher on ehditty esittää jo Sodankylän elokuvajuhlilla ja Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla. Molemmissa tapahtumissa elokuva hurmasi yleisönsä ja herätti runsaasti keskustelua.

Nora Fingscheidt teki esikoisohjaustaan varten yli kymmenen vuotta taustatyötä ja tutustui lastensuojelun arkeen kotimaassaan. System Crasher käsittelee aihettaan moralisoimatta ja erityisesti sosiaalityöntekijöiden ponnistuksia syvästi kunnioittaen. Helena Zengel on uskomaton villinä Benninä, ja nuoren näyttelijän ura jatkuukin paraikaa Hollywoodissa Tom Hanksin vastanäyttelijänä elokuvassa News of the World.

 

 

Elokuvan synopsis

Berliinin elokuvajuhlien Hopeisella karhulla palkittu System Crasher kertoo koskettavasti 9-vuotiaasta Bennistä, joka valahtaa toistuvasti sosiaalihuollon turvaverkkojen lävitse. Sitkeä ja ylienerginen tyttö todetaan kerta toisensa jälkeen toivottomaksi tapaukseksi sekä hoitolaitoksissa että ryhmä- ja sijaiskodeissa. Ja juuri sitä Benni haluaakin – hänen ainoa tavoitteensa on päästä takaisin kotiin, äidin luokse. Epävarma äiti ei kuitenkaan usko pärjäävänsä tyttärensä kanssa. Kun kaikkea muuta on kokeiltu, Bennille palkataan vihanhallintaan erikoistunut terapeutti Micha. Toivo herää, mutta onnistuuko Micha siinä mikä on tähän asti näyttänyt mahdottomalta? Löytyykö Bennille paikka maailmasta?

Pienen ihmisen rakkaudenkaipuuta kuvaava rehellinen ja riipaiseva elokuva näyttää, kuinka väsymättömästi lastensuojelun ammattilaiset yrittävät palauttaa Bennin luottamusta elämään ja muihin ihmisiin. Nuori Helena Zengel tekee uskomattoman roolisuorituksen villinä ja herkkänä Benninä.