Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 26.07.2023

Palkittu dokumenttielokuva Ilveskuiskaaja elokuvateattereihin 1.9.

Juha Suonpään ohjaama elokuva seuraa Hannu Rantalan ja hänen metsäkameroidensa kautta ilveksiä ja Suomen luontoa. Ilveskuiskaaja sai kesäkuussa hurmoksellisen vastaanoton Sodankylän elokuvafestivaaleilla jossa se tuli toiseksi yleisön toiveuusintaäänestyksessä.
 

Palkittu dokumenttielokuva Ilveskuiskaaja elokuvateattereihin 1.9.

Ärmätti. Kuva: Juha Suonpää

 

lveskuiskaaja-dokumenttielokuva palkittiin kesäkuussa CinemAmbiente festivaalilla Italiassa parhaan elokuvan Asja Ambiente Italia Award -palkinnolla. CinemAmbiente keskittyy ympäristö- ja luontoelokuviin ja se on Italian tärkein ympäristöaiheisia elokuvia näyttävä festivaali.
Tamperelaisen Pasi Hakkion Wacky Tie Filmsille tuottama Ilveskuiskaaja sai maailman ensi-iltansa CPH:DOX festivaalilla Kööpenhaminassa tänä keväänä ja sai sieltä Pohjoismaisen sarjan kunniakirjan.

Ilveskuiskaajan Yhdysvaltain ensi-ilta oli Toronton Hot Docs festivaalilla ja elokuva oli esityksessä myös Munchenin DOK.festissä. Ilveskuiskaajan seuraava festivaaliesitys on Espoo Ciné -elokuvafestivaalilla Kino Tapiolassa pe 25.8. Espoo Cinén lippujen myynti alkaa verkossa 8.8.

Elokuvasta
Raumalainen Hannu Rantala on seurannut vuosien ajan hänen pihapiirissään elävien ilvesten elämää. Parta-Jooseppi, Täplä, Ärmätti ja Laitilan Kauhu – kaikki ilveksiä, jotka Hannu tuntee nimeltä ja käytöksestä. Hannu väittää myös voivansa keskustella heidän kanssaan.
Elokuva on osoitus suojelutyön voimasta. Sata vuotta sitten melkein sukupuuttoon kuollut ilves on palannut Suomeen lajin rauhoittamisen ansiosta. Suojelustatuksesta huolimatta joka neljäs ilves tapetaan vuosittain poikkeusluvin. Hannu käy taistoon pelastamaan ilveksen vai pelastaako luonto sittenkin Hannun?

Ilveskuiskaaja on lämmin, yllättävä ja unenomainen tarina siitä, miten ihminen voi löytää tiensä takaisin villin luonnon keskelle. Kymmenien metsäkameroidensa avulla Hannu avaa meille ilvesten maailman lisäksi luonnon monimuotoisuutta tavalla, jollaista ei ole aiemmin nähty. “Suomalainen vastine Werner Herzogin Grizzly Manille”, kuvailee CPH:DOX elokuvaa esittelytekstissään.

Ohjaaja Juho Suonpää
Juha Suonpää on tamperelainen palkittu luontokuvaaja, tietokirjailija, ohjaaja ja visuaalisen kulttuurin tutkija sekä taide-, ympäristö- ja luontovalokuvauksen dosentti. Suonpään teoksia on ollut esillä kansainvälisissä valokuvanäyttelyissä ja hänen elokuvansa Hukkamies sai ensi-iltansa arvostetulla Visions Du Reel Film Festivaalilla 2013.

Suomessa elokuva saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 1.9.2023.