Hyppää pääsisältöön
Anja Kuoppa
/ 17.09.2014

Paleoruokaa aamusta iltaan – kivikauden voi päästää keittiöönsä

Minerva julkaisi uuden ajan keittokirjan Paleoruokaa aamusta iltaan. Elämäntapa ja ruoka kulkevat yhä useammin yhdessä. Paleoruokaopastus avaa maailman kivikautiseen ruokavalikoimaan.

Tunnettua on, että kivikautinen ruokavalio on monen ravintotieteilijän mielestä se terveellisin ja alkuperäisin tapa syödä. Kun vielä kyytipoikana on nykyinen lääketiede, pitäisi elinvuosia kertyä. No, totta tai ei, mutta paleoruoka on kiintoisa elementti.

Paleoruokaa, kuva kirjaasta
Paleoruoka on maittavaa. Kuva: kuva kirjasta Paleoruokaa aamusta iltaan, Anja Kuoppa

Jokainen on varmasti joskus pohtinut, miten kivikautinen perhe söi, miten ruoka säilyi, mitä kylmästä pohjoisesta löytyi pataan, miten vauvat ruokittiin ja niin edelleen. Jos asiaan perehtyy, huomaa, että kyllä sapuskaa tai sapuskaan tarvittavia aineksia on ollut. Koti-Suomessa nisäkkäät olivat syötäviä ja järvet kalaisia.

Paleoruokaa aamusta iltaan kirjan tekijä on amerikkalainen ravitsemusterapeutti Diana Rodgers. Hänen reseptiikkaansa sisältää hyvin vähän amerikkalaisia korostuksia, ja näin lähes kaikki ateriat ja ruuat voi valmistaa kotoisista aineksista ja niitä on kaupan hyllyillä. Jos aineksia löydy marketeista, etniset ruokakaupat myyvät mm. palmuöljyä.

Paleoruokaa, kuva kirjan kannesta
Paleoruokaa aamusta iltaan. Kuva: kuva kirjan kannesta, Anja Kuoppa

Mitä tarjotaan?

Paleoruuasta puuttuvat viljatuotteet, maito ja maitojalosteet, sokerit ja palkokasvit. Ehkä vaikein askel on viljasta luopuminen, mutta kun katsoo, mitä kaikkea voi syödä, kynnys madaltuu.

Paleoruoka-kirjan reseptit on sovellettu aika mukavasti aikaan sopiviksi ja salliviksi eli käytettävät raaka-aineet voi ostaa kaupasta. Äkkiä huomaa, miten moni ruoka sopii paleoruuaksi. Vihanneksia, perunoita ja bataatteja, kookosrasvaa ja jopa eläimen ihraa, oliiviöljyä, kalaa, äyriäisiä, lihaa, mausteita, munia, hedelmiä, pähkinöitä – niistä syntyy ateria kuin ateria.

Ehkä yllättävää on lihaa sisältävien reseptien runsaus. Mikä ei, onhan liha ollut kivikaudellakin helpoin aterianjuuri. Mukana on toki myös kasvissyöjille soveltuvia valmistusohjeita. (Epäilen, että aidossa kivikausiympäristössä lihaa syötiin aina, kun sitä saatiin!)

Evästä ja illallista

Omien eväiden työpaikoilla ei ole maan tapa, vaikka moni niin tekeekin. Paleoruokaa ei ole helppo rakentaa lounasravintoloista – mutta kun seuraa tämän keittokirjan opastusta, lounaswrapit syntyvät ruuanlaiton ohessa.

Miten olisi eväslaatikko, jossa on lokero isoille salaatinlehdille ja toiset sisukselle ja kastikkeelle? Miten olisi lounaaksi savuankkawrap kirsikoilla ja pähköillä? Tai mausteinen avokado-rapu-greippikääryle nori-levässä?

Paleoruokaa, Resepti
Paleoruuasta löytyy hyviä reseptejä. Kuva: kuva kirjasta Paleoruokaa aamusta iltaan, Anja Kuoppa

On huomattava, että paleoruokavaliossa suola on joditonta merisuolaa, joten silloin tällöin täytyy syödä merilevää.

Diana Rodgers on tuonut myös ruokakulttuurisia painotuksia resepteihin. Kun ajattelee paleoruokaa, odottaa jotenkin automaattisesti, että ruoka eksoottista. Kiva, että mukana ovat brasilialainen moqueca, espanjalainen tortilla tai thaimaalaiset currypannarit. Joukossa on aivan arkista ruokaa, jota voi juhlistaa eksotiikalla.

Itse ihastuin karjatilan salaattikastikkeeseen, jota aion kokeilla omiin kokkauksiini. Blenderin omistajille kirjassa on muutama smoothie-resepti, joista puuttuu sokerimakeutus.
Kiva keittokirja.

Kustantaja Minerva Kustannus Oy 2014
Diana Rodgers : Paleo lunches and breakfast on the go
Suomennos: Anna Maija Luomi