Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.09.2021

Päärooleissa Esko Roine ja Asko Sarkola - Kaksi paavia saa Suomen kantaesityksensä 28.9.

Turun Kaupunginteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotanto Kaksi paavia (The Pope) saa Suomen kantaesityksensä Tampereella tiistaina 28.9. Suunnitelmien mukaan näytännöt jatkuvat TTT:n Eino Salmelaisen näyttämöllä koko syksyn ajan.

Kaksi paavia nostaa tositapahtumiin perustuvan puhedraaman teatterintekemisen keskiöön. Anthony McCartenin näytelmässä kaksi hengellistä johtajaa käsittelevät valintoja, tehtyjä ja edessä olevia, valmistautuessaan merkittävimpään niistä. Mikä on katolisen kirkon suunta, ja kenen sitä tulisi johtaa?

Turun Kaupunginteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotanto Kaksi paavia näytelmän paaveina Esko Roine ja Asko Sarkola.

Asko Sarkola ja Esko Roine- Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Konservatiivinen Benedictus XVI uskoo joutuvansa jättämään paavin tehtävät ja suostuttelee seuraajakseen liberaalia kardinaalia Jorge Bergogliota (nyk. Franciscus). Kirkonmiehet painivat velvollisuuden ja vapauden välillä, paljastaen inhimillisetkin puolensa menneisyyden virheitä myöten. He ovat eri mieltä useimmista asioista ja luonteenpiirteiltään miltei toistensa vastakohtia, mutta rohkaiseva yhteys syntyy lopulta keskustelun kautta.

Näytelmän asetelmat tarjoavat kiinnostavaa heijastuspintaa elämänsä ja uransa suuntaa etsivän ihmisen haasteista. Olenko oikeassa tehtävässä? Pystynkö tähän? Kelpaanko, jaksanko? Paineet ja epäilykset ovat tunnistettavaa laatua.

”Minua näytelmässä kiehtoo jännite elämänsä merkittävimmän valinnan edessä olevien miesten välillä. Se, miten kaksi kaikesta eri mieltä olevaa kilpailijaa löytää keskustelujen kautta luottamuksen ja hakee synninpäästöä toisiltaan”, sanoo Tiina Puumalainen.

Turun Kaupunginteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotanto näytelmän Kaksi paavia toisen nunnan roolissa on Ulla Koivuranta.

Ulla Koivuranta. Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Puumalainen ohjaa ja suomentaa näytelmän. Lavastuksen suunnittelee Teppo Järvinen ja puvut Tuomas Lampinen. Rooleissa nähdään rakastettu parivaljakko: Esko Roine ja Asko Sarkola. He vakuuttivat viimeksi yhdessä Pukija-näytelmässä, jolloin heidän roolitöitään kutsuttiin mediassa ”virtuoosien kaksinkamppailuksi”. Esitys ei ole kuitenkaan ainoastaan kahden kauppa, sillä tarinaan tuovat syvyyttä nunnat Ulla Koivuranta ja Anne-Mari Alaspää.

Kaksi paavia näytelmän toisen nunnan roolin esittää Anne-Mari Alaspää.

Anne-Mari Alaspää. Kuva: Otto-Ville Väätäinen