Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.08.2023

Oravan Matti on elävää historiaa tiiviisti

Valkealan kesäteatteri esittää tänä kesänä näytelmää Oravan Matti. Johan edellisestä kerrasta olikin päässyt kulumaan 40 vuotta. Näytelmän on jo aikoinaan käsikirjoittanut Hannu Tyhtilä. Nyt sen on päivittänyt Maiju Laurila, joka on myös ohjannut esityksen yhdessä Annukka Waaran kanssa.

 

 

Ensi-iltana, juuri ennen kuin esitys alkoi, luontoäiti kasteli, vaan kun on varautunut siihen, että niin voi käydä, ei haitannut. Enemmän harmitti näyttelijöiden puolesta, koska heillähän niitä sadeviittoja ei ollut.

 

Kuvassa on oikealla vanhempi nainen, jolla on valkoinen pellavainen pusero ja tummansininen hame sekä valkoinen essu.  Oikealla on vanhempi mies, jolla on ruskeaa ja harmaata kangasta kietaistuna olkapäiden yli ja ruskeat housut sekä kirjava päähinen.  He keskustelevat.

Kuva: Vesa Sailio

 

Oravan Matti on lyhyt, mutta topakasti toteutettu tarina Valkealan historiasta, ihan niin kuin parissa tunnissa muutaman sadan vuoden pläjäys. Päähenkilöinä ovat Oravan Matti ja hänen vaimonsa. Heidän osissaan, ihan tosissaan, pääparina aviopari Ari ja Päivi Teräväinen.

Toinen, varsin lupsakka ja hupaisa pari olivat Vesa Lipsanen ja Antti Niemi. Heillä nimittäin rooleja piisasi. Sai joka kerran yllättyä, missä rooleissa tupsahtavat lavalle. Vaatteita tuli vaihdettua useaan otteeseen.

 

Kuvassa on neljä tyttöä ja heillä on kaikilla samanlaiset ruskeat hihattomat pellavamekot ja valkoiset puserot röyhelökauluksella. Kolme heistä kuuntelee oikealla olevan vähän kumartuneen tytön selostusta.

Kuva: Vesa Sailio

 

Nuoria oli otettu kiitettävästi mukaan ja millaisia, niin ihan hemmetin hyviä! Replikointi oli jouhevaa, laulut soivat niin heleästi ja tanssit sulavasti. Koreografia oli myös Maiju Lassilan.
Välillä mietin, miten monta metriä oli uponnut pukuihin, joita oli ja joissa helmat kauniisti liehuivat. Kangas oli varmasti kevyttä, koska se jotenkin niin hyvin "istui", vaikka joku heitti kärrynpyörääkin. Puvustuksesta on vastanut Heidi Hänninen, jolla on puhdetta piisannut, sillä pukuja todella on ja erilaisia.

 

Kuvassa on vasemmalla nuori poika vaaleissa housuissa ja vihertävässä puserossa ja hänestä oikealle on kolme miestä vaaleissa housuissa ja puseroissa.  He kaikki tanssivat ja oikeat jalat on viety vasempaan suuntaan.  Taustalla on tumman ruskea talokulissi.

Kuva: Vesa Sailio

 

Oravan Matti on näytelmä, missä on musiikki hyvin vahvasti mukana ja haitar siellä nii haikeesti soi, no ei se nyt niin haikeesti, mutta siellä säestämässä olivat Maiju Laurila (!!!) ja Iida Paakala. Musiikkikappaleet olivat pääosin kansansävelmiä lähiseudulta.

 

Kuvassa on pystysuorien harvoista laudoista tehdyn kaiteen vieressä kolme eri ikäistä naista. Vasemmalla olevilla on punertavan ruskean hameen päällä valkeat essut ja keskimmäinen selvittelee lankoja ison pöyrän avulla.

Kuva: Vesa Sailio

 

Kiva juttu oli se, että koko esityksen läpi kulki punainen lanka, jota yks sun toinen kävi aina sopivasti rullaamassa. Jokainen voi sitten itse miettiä, mikä oli se punainen lanka tässä esityksessä.

Kaiken kaikkiaan Oravan Matti on pienimuotoinen historiakatsaus eli historiaa niin, että heikompia hirvittää. Eikä haittaa, vaikka tulisi Valkealaan ensimmäista kertaa, sillä historian vaiheet koskettivat muitakin kuin Valkealalaisia.

 

Kini Laine