Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.03.2024

Oopperan kummitus palaa Kansallisoopperaan elokuussa 2024

Suurmusikaali on hurmannut yleisöä Suomessa jo lähes 130 loppuunmyydyn esityksen verran, ja se on yksi Kansallisoopperan kaikkien aikojen suosituimmista tuotannoista. Oopperan kummitus palaa neljännelle esityskierrokselleen 24. elokuuta 2024. Lisäksi tammikuussa 2025 kuullaan hetkiä Andrew Lloyd Webberin rakastetuimmista musikaaleista konsertiksi koottuna.

 

Kuvassa on mieslaulaja, jolla on tummassa takissa ja vähän vaaleammassa liivipuvussa. Selän takana on tummahkot siivet.

Kuva: Kansallisooppera

 

Ilmiöksi noussut Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummitus on ollut ennennäkemättömän suosittu Kansallisoopperan aiemmilla esityskausilla. Ensi-iltakierroksella 2015–2016 teoksen esitykset myytiin historiallisesti loppuun jo ennen ensi-iltaa. Teos palasi ohjelmistoon marraskuussa 2018 ja kolmannen kerran lokakuussa 2021, ja molemmilla kerroilla suosio jatkui. Tähän mennessä Oopperan kummitusta on esitetty Kansallisoopperassa 127 kertaa ja sen on nähnyt 170 000 katsojaa.

Kansallisoopperan päänäyttämöllä soi tällä kertaa lisäksi konsertti Symphonic Suites, jossa kuullaan Andrew Lloyd Webberin rakastetuimpia musikaalisävellyksiä orkesterille sovitettuina. Konsertissa kuullaan orkesteriversiot musikaaleista Evita, Sunset Boulevard ja Oopperan kummitus sekä Variations-teos, jonka solistina esiintyy sellisti Samuli Peltonen. Kansallisoopperan orkesteria johtaa Nick Davies. Konsertti esitetään kahdesti 10.–11.1.2025.

Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummitus kantaesitettiin Lontoossa vuonna 1986. Teos on taloudellisesti musikaalihistorian menestynein: se on kerännyt yli viisikymmentä teatterialan palkintoa ja yli sata miljoonaa katsojaa. Se on myös pisimpään New Yorkin Broadwayllä koskaan esitetty show. Pariisin oopperaan sijoittuva kauhutarina perustuu Gaston Leroux'n romaaniin vuodelta 1910.

Kansallisooppera sai viidentenä teatterina maailmassa luvan tehdä kokonaan uuden Oopperan kummituksen tuotannon ohjauksineen, lavastuksineen ja pukuineen. Se sai ensi-iltansa syyskuussa 2015. Kansallisoopperalle teoksen on ohjannut Tiina Puumalainen, joka on tunnettu ohjauksistaan tanssin, teatterin ja musiikkiproduktioiden parissa. Lavastaja Teppo Järvisen ja pukusuunnittelija Marjaana Mutasen visuaalinen suunnittelu on saanut vaikutteita Leroux’n alkuperäisen romaanin maailmasta sekä lisäksi useista eri aikakausista.

Phantomin roolissa vuorottelevat Ville Rusanen ja Kevin Greenlaw, Christinen roolissa Marika Hölttä ja Emma Kajander. Muissa rooleissa nähdään mm. Olli Tuovinen ja Markus Nykänen, Sauli Tiilikainen ja Aarne Pelkonen, Johannes Vatjus ja Mika Pohjonen sekä Hanna-Leena Haapamäki ja Reetta Haavisto.

Andrew Lloyd Webber: Oopperan kummitus
Palaa ohjelmistoon 24.8.2024

Andrew Lloyd Webber: Symphonic Suites, konsertti
Esitykset: 10. –11.1.2025