Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 04.05.2020

Oopperan ja Baletin Stage24-videopalvelu rikkoo katsojaennätyksiään

Uusia tallenteita julkaistaan maksutta katsottavaksi kahdesti viikossa kevätkauden loppuun saakka. Kansallisoopperan ja -baletin virtuaalinäyttämö Stage24 on saavuttanut valtavan suosion koronavirusepidemian aiheuttaman poikkeuksellisen kevään aikana.

Kuvassa on kohtaus Kansallisoopperan esityksestä, jossa on miestanssija makuulla ja kalanpyrstöinen naistanssija on yläpuolella.

Kuva: Kansallisooppera

 

Kun esitystoiminta keskeytyi Oopperatalossa maaliskuussa, on Stage24-palvelussa julkaistu siitä lähtien esitystallenteita menneiltä vuosilta maanantaisin ja torstaisin. Alkuvuoden aikana Stage24:n tallennesivuja on ladattu lähes 500 000 kertaa, mikä on jopa kaksikymmenkertainen määrä vuoden takaiseen ajankohtaan verrattuna. Etenkin huhtikuussa tallennesivuja on ladattu keskimäärin jopa 10 000 kertaa päivässä.

Suosituin tallenne, Pieni merenneito -baletti, keräsi julkaisupäivänään lähes 60 000 sivulatausta. Huhtikuun loppuun mennessä Pienen merenneidon tallenteelle on kertynyt jo yli 120 000 latausta. Saman verran sivulatauksia on kerännyt myös Peppi Pitkätossu -baletin tallenne.

”Olemme iloisia, että yleisö on löytänyt Stage24-palvelumme ja olemme voineet palvella oopperan ja baletin ystäviä myös esitystoiminnan keskeydyttyä. Jatkamme Stage24-palvelua vahvasti myös palatessamme normaaliin toimintaan, sillä sen avulla palvelemme koko Suomea, avaamme ikkunan kansainväliselle yleisölle ja madallamme kynnystä tutustua ooppera- ja balettitaiteeseen”, viestintäjohtaja Liisa Riekki kertoo.

Toukokuun aikana Stage24-palvelussa julkaistaan seuraavat tallenteet:

- ma 4.5. Kesäyön unelma
- to 7.5. Nykytanssi-ilta: Jord & Pneuma
- ma 11.5. Thaïs
- to 14.5. Carmina Burana
- ma 18.5. Romeo ja Julia
- to 21.5. Giselle
- ma 25.5. Esa-Pekka Salonen 60 vuotta -konsertti
- to 28.5. Seitsemän veljestä

Suorat linkit julkaistuihin esityksiin löytyvät Stage24-palvelusta.

Kevään aikana julkaistut tallenteet ovat katsottavissa Stage24:ssä puolen vuoden ajan. Tällä hetkellä katsottavissa ovat oopperat Don Giovanni, Reininkulta, La Bohème, Lentävä hollantilainen, Tosca, Hulttion tie, Jää, Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth, Madama Butterfly ja Höstsonaten–Syyssonaatti, baletit Peppi Pitkätossu, Lumikuningatar, Pieni merenneito, Kullervo, Kalevalanmaa, Prinsessa Ruusunen, Sciamachy ja Lonesome George sekä Suuri kuorogaala, CircOpera, Balettioppilaitoksen Pähkinänsärkijä ja koululaisooppera Djurens planet.

Yhteistyökumppaneina lähetyksissä ovat Yleisradio ja Helsingin Sanomien HS Live -verkkopalvelu.

Kansallisooppera ja -baletti on mukana myös eurooppalaisten oopperatalojen OperaVision-suoratoistopalvelussa sekä kulttuurikanava ARTEN Opera Season -verkkopalvelussa. OperaVision-palvelussa ovat tällä hetkellä nähtävissä Don Giovanni ja Höstsonaten–Syyssonaatti sekä ARTEn palvelussa Peppi Pitkätossu ja Tosca. Kansallisoopperan ja -baletin tallenteet ovat herättäneet myös kansainvälistä huomiota, ja esimerkiksi The Guardian nosti Don Giovannin kriitikoiden valintoihin huhtikuun alussa.

Torstaisin julkaistavien tallenteiden yhteydessä on esitetty myös uusi ja ajankohtainen ennakkokeskustelu, jossa teosten esiintyjät ja työryhmä keskustelevat teoksen teemoista ja kertovat kuulumisiaan. Stage24-palvelussa on julkaistu myös suuren suosion saavuttanut balettimestari Anu Sistosen ohjaama balettitunti, joka soveltuu kotona tehtäväksi. Lisäksi oopperasta La Bohème on toteutettu yläkouluun ja lukioon sekä baletista Peppi Pitkätossu alakouluun soveltuvia äidinkielen, liikunnan, musiikin ja kuvataiteen tehtäviä Oopperan ja Baletin verkkosivuilla. Kaikki Stage24:n tallenteet ja niihin liittyvät oheismateriaalit ovat katsottavissa maksutta.