Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.05.2021

Onoma juhlii 25-vuotisjuhlaansa yli 60 taiteilijan näyttelyllä Fiskarsissa

ONOMAn 25-vuotisjuhlavuoden näyttelyn Täällä | Här | Here teemaa – paikallisuus – voi lähestyä eri ajatuspolkujen kautta.

 

Ajassa liikkuvalla polulla voi seurata täysin uusia, mutta myös vanhempia töitä. Menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus ovat kietoutuneet paikan historian, henkilökohtaisten muistojen, unelmien ja visioiden innoittamiin teoksiin. Toinen polku syntyy materiaalien ja pintojen kautta. Kolmannella polulla voi kohdata erilaisia, ​​enemmän tai vähemmän aistittavia ilmiöitä, olentoja ja olioita.

 

Kuvassa on kollaasi näyttelyn kahdesta huoneesta, jossa on seinillä modernia taidetta.

Kuva: Onoma

 

Moni entisen ruukkiyhteisön nykyisistä asukkaista työskentelee luovilla aloilla ja mainittava osa heistä on ONOMAn jäseniä. 25-vuotisjuhlan kunniaksi osuuskunta on yli 60 taiteilijan voimin pyrkinyt löytämään tiensä takaisin juurilleen, joka löytyy yhdessä tekemisestä ja jaetusta vastuusta. Yhdessä tehty on oma, ONOMA.

Näyttelyn voi kokea taiteilijan kanssa

Tänä kesänä näyttelyssä on opastuksia joka päivälle, pienille ryhmille. Polut -näyttelyopastuksia järjestetään maanantaista keskiviikkoon ja Onoman historiaan keskittyviä Onoma25 -opastuksia järjestetään torstaista sunnuntaihin koko kesän ajan. Lippuja opastuksille voi ostaa ennakkoon Onoman uudesta verkkokaupasta ja opastuksille ilmoittaudutaan etukäteen, jotta osallistujamäärät voidaan pitää sopivina.

Näyttelyyn pääsee tutustumaan kesälauantaisin myös taiteilijoiden opastamana ”Täällä taiteilijan kanssa” -opastuksilla. Taiteilijaopastuksille on tarjolla lippuja rajoitettu määrä.

Onomalaisia tekijöitä ja tapahtumia voi seurata koko vuoden ajan Instagramissa ja Facebookissa. Ulkoteoksiin tutustumisen helpottamiseksi on tehty Google Maps -kartta, jota seuraamalla saa tietää teoksista.

Näyttämötyöryhmä 2021

Ulrika Ferm, kuraattori
Freja Bäckman, apulaiskuraattori
Lea Sarasjoki, näyttelyarkkitehti
Lulu Halme, graafinen suunnittelija
Susanna Louneva, näyttelypäällikkö

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoma on ainutlaatuinen yhteisö, jonka jäsenet joko asuvat tai työskentelevät Fiskarsin ruukissa Raaseporissa. Osuuskunta on perustettu vuonna 1996 ja jäseninä on osaajia monelta eri taide- ja luovalta alalta yhteensä 134. Jäsenet edustavat 11:tä eri kansalaisuutta.

Osuuskunnan näkyvin toimintamuoto on näyttelyiden järjestäminen. Kesänäyttelyperinteen myötä Fiskarsin ruukki on vakiinnuttanut asemansa korkealaatuisen, suomalaisen käsi- ja taideteollisuuden esittelypaikkana.